Marijan Kustić

 JOSIP BANDIC Cropix
HNS DOVODI POJAČANJA

Marijan Kustić najavio stranog šefa sudaca: ‘Pokazali smo da smo spremni i želimo razriješiti stvari‘

‘Hoće li finale Kupa suditi domaći ili strani suci odlučit ćemo, no povući ćemo konkretne poteze‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. travanj 2024. 14:49

Predsjednik HNS-a Marijan Kustić nakon Skupštine je na press konferenciji otkrio da Savez dovodi stranca za - povjerenika za suce.

Nakon što je pohvalio odluku da pojedine utakmice sude stranci, Kustić je kazao:

- Svjesni smo da se to pokazalo jako dobrim. U sljedećim danima ćemo donijeti konkretne odluke po pitanju Sudačke komisije. Imao sam sastanak s Ladom Rojc o izvješću koje su napravili kao nezavisno tijelo o suđenju u dosadašnjem dijelu sezone, uskoro ćemo to objaviti. Hoće li finale Kupa suditi domaći ili strani suci odlučit ćemo, no povući ćemo konkretne poteze. Jedno od razmišljanja je da idemo prema stranom povjereniku - rekao je Kustić, a čim je izašao s tim u javnost znači da će tako i biti.

Strani povjerenik će imati veće ovlasti nego sadašnji Ivan Novak, koji delegira suce, ali je glavnu riječ vodila Komisija nogometnih sudaca na čelu s Brunom Marićem. Vjerojatno će spojiti obje funkcije u jednu po pitanju ingerencija, ako ne i formalno. Hrvatska neće biti prva država koja uzima stranca za sudačkog šefa.

Na Euru će biti 57 sudaca, čak i Argentinac, naših nema. Boli to to HNS.

- Pokazali smo, pa i uvođenjem stranaca, uz tri odigrane i za četvrtu utakmicu Rijeke i Dinama, da smo spremni i želimo razriješiti stvari. Postoje pogreške i kod stranih sudaca, percepcija je kakva jest, ali to možemo riješiti s konkretnim odlukama za budućnost funkcioniranja Sudačke komisije. Savez želi da sve bude regularno i transparentno, da možemo napraviti iskorak. Uz sve susjede koji imaju suce na Ligi prvaka i mi to želimo. Nekad treba istrpjeti mlade suce u pogreškama. Bitno je da nema namjere, a ljudski je i pogriješiti. Kad to svi prepoznajemo vjerujem da ćemo u budućnosti i mi imati suce na velikim natjecanjima.

Na pitanje o izborniku U-21 vrste Draganu Skočiću s čijim rezultatima nema razloga za zadovoljstvo, Kustić je lopticu prebacio na direktora A i mlade reprezentacije Stipu Pletikosu.

- Najbolje je to pitanje za Pletikosu koji je tehnički direktor reprezentacije. Nama kao HNS-u je u interesu napraviti što bolje rezultate.

O novom predsjedniku Hajduka Ivanu Biliću je rekao:

- Želimo mu puno uspjeha, naša vrata su mu otvorena za suradnju.

Kako gleda na finale Kupa na dvije utakmice?

- To je dobra odluka, kad se igrala jedna utakmica domaćin je bio u velikoj prednosti. Na Rujevici su se lani dogodila velika oštećenja tribina, došli smo do zajedničkog zaključka sa svima da je najbolje napraviti dvije utakmice. Kažu i Slovenci da su jako blizu da krenu u tom smjeru. Ovo je puno bolje nego da se igra jedan susret, makar bio na neutralnom terenu. Pogotovo da je netko domaćin.

Postoje li planovi za popravak travnjaka na stadionima HNL-a?

- Znate tko je vlasnik objekata. U Koprivnici će se mijenjati travnjak, mi kao savez napravili smo veliki iskorak, a to je sada na klubovima i lokalnoj zajednici. Ne znam da savezi negdje svake dvije-tri godine rade nove terene. Iako imamo terene gdje treba promijeniti travnjak za interes igrača.

Kamp HNS u Velikoj Gorici? U kojoj je fazi?

- Najsretniji bih bio da to ide preko noći, ali postoji procedura prikupljanja određenih suglasnosti. Sve ide svojim tijekom, ne možemo ubrzavati procedure. Očekujem da ćemo imati građevinski dozvolu na sljedećoj skupštini - kazao je Kustić. Ona bi trebala biti krajem ove godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 14:50