GORAN MEHKEK/Cropix
MAKSIMIRSKA ‘EKSPLOZIJA‘

Govorili su da je u krizi, a provozao je Astanu na ringišpilu. Samo dva igrača Dinama napravila su istu stvar

Potencijalni kupci opet su mogli biti zadovoljni, ali ne skroz jer bi Dinamo mogao držati cijenu visokom
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 26. srpanj 2023. 10:18

Za Luku Ivanušeca prva utakmica Lige prvaka bila je lunapark, a Astana njegov omiljeni ringišpil. Nakon što je protiv Hajduka u dvije utakmice ostao lagani dužnik, Luka je eksplodirao.

Bile su zapravo te dvije utakmice samo zatišje pred buru jer nije bila riječ o krizi, Ivanušec je iz nje izašao još na proljeće, što je i sam znao priznati, a na kraju je baš za taj proljetni dio proglašen je najboljim igračem plavih prema izboru navijača. Od svojih 11, čak devet ih je zabio upravo u drugom dijelu sezone kad je Dinamo stigao do svoje 24 titule državnog prvaka. Nije to prošlo niti ispod radara izborniku Zlatku Daliću koji ga je vratio u reprezentaciju već nakon Svjetskog prvenstva. Ono što je posebno kupilo sve navijače, bila je njegova izjava nakon toga.

- Pao sam u formi, nisam bio pravi i svjestan sam da nisam imao mjesta u reprezentaciji za Katar - odzvanjalo je eterom, a rijetki su igrači koji će ostaviti svoj ego po strani i sagledati sliku onakvom kakva jest. A još manje onih koji će to jasno i glasno reći...

image
GORAN MEHKEK/Cropix

Imao je itekakav doprinos i po povratku, pogotovo u polufinalu Lige nacija gdje je asistirao za prvi gol Hrvatske protiv Nizozemske, koju su Vatreni na kraju slomili nakon produžetaka (4:2), ali kasnije nes(p)retno izgubili od Španjolske u finalu. No iako su impresivne, u Lukinom slučaju brojke nisu najvažnije. Ono što nosi veću vrijednost su njegov uvijek maksimalan stupanj motivacije i požrtvovnosti koje je spreman preuzeti za dobrobit momčadi. Tako je bilo i protiv Astane - izluđivao je svoje čuvare, a svoju izvrsnu partiju okrunio hat-trickom, prvim u karijeri!

Samo je prije toga Varaždinu i Hajduku zabio dva na jednoj utakmici, oba u veljači ove godine. Što se pak europskih natjecanja tiče, za Luku je ovo bila 47. utakmica u europskim kupovima računajući one u dresu Lokomotive i sada Dinama. Do Astane je zabio tek četiri gola, jedan Šahtaru 2019., jedan Wolfsbergeru 2020., jedan Genku 2021. i Valuru 2021.

Samo je prošle godine, eto, propustio tresti mrežu protivnika, ali sve je zato nadoknadio na Astani.

image
SOFASCORE

Osim toga, postao je tek treći Dinamov igrač koji je u kvalifikacijama za Ligu prvaka zabio hat-trick. Prije njega je to pošlo za rukom Goranu Ljubojeviću 2006. protiv litavskog Ekranasa odnosno Goranu Vlaoviću (zabio je četiri gola) 1993. protiv B68 s Farskih otoka.

I pitanje je hoće li se zaustaviti? Ili još bolje, gdje će se zaustaviti?!

Potencijalni kupci opet su mogli biti zadovoljni, ali ne skroz jer bi Dinamo mogao držati cijenu visokom. I vidjelo se koliko je važan za Dinamo kad je pravi. Definitivno najveća godina u karijeri i poruka svima onima koji su sumnjali. A ako je ovo zaista bila njegova posljednja na Maksimiru, onda možemo podvući da se oprostio - i više nego dostojno.

Linker
09. svibanj 2024 19:40