Među najvećima

Zvijezda 'Maratonaca' bio je intelektualac, mrzio je slavu, a posljednju predstavu igrao je u bolovima dva tjedna prije smrti


Ines Madunić
21.07.2019.19:30
Zvijezda 'Maratonaca' bio je intelektualac, mrzio je slavu, a posljednju predstavu igrao je u bolovima dva tjedna prije smrti
Screenshot

sažeto

Glumca Zorana Radmilovića često nazivaju 'kraljem humora', kao i jednim od najvećih glumaca s naših prostora


Ines Madunić
21.07.2019.19:30

Zoran Radmilović glumom se počeo baviti - slučajno. Rođen u Zaječaru, na očev nagovor nakon gimnazije je upisao Pravni fakultetu Beogradu, no to ga zapravo nije zanimalo. Nakon toga upisao je i arhitekturu, studirao je engleski jezik, a onda, na nagovor glumice Vere Bjelogrlić, konačno otišao na Dramsku akademiju.

"Moj prijatelj imao je djevojku koja je išla na folklor u društvo 'Gradimir Mihajlović'. Išli bismo tamo da je čekamo i da se malo grijemo. U susjednoj sobi bila je dramska skupina i tamo sam najčešće sjedio i gledao kako igraju. Jednog dana su me pozvali da radim s njima. Tako sam u početku suflirao, a kasnije počeo glumiti. Onda se raspiše audicija za KUD 'Ivo Lola Ribar' i prime me.

Poslije nekoliko godina rada u 'Loli' kao amater, otišao sam na Akademiju na inzistiranje Vere Bjelogrlić. Da nje nije bilo, vjerojatno ne bih otišao na prijemni ispit; ona me jednostavno za uho dovukla. Sve je išlo postupno. Bio sam prvo u Savremenom pozorištu, a kasnije me je Mira Trailović vrbovala za Atelje 212", ispričao je Radmilović.

Upravo u Ateljeu 212, kultnom beogradskom kazalištu, ostvario je prvu veću ulogu, u predstavi "Kralj Ibi", koju je dobio zbog odustajanja Ljube Tadića. U njoj je pokazao svu raskoš svog glumačkog talenta te vještine improvizacije. Druga značajna predstava bila je ona Dušana Kovačevića, "Radovan III", koju je odigrao 299 puta. Bila je to i posljednja predstava koju je u životu odigrao.

Bio je i talentirani komičar, a ostvario je značajne uloge na filmu, na kojem je debitirao 1962. godine u "Čudnoj devojci". Šira publika zasigurno ga pamti kao Bilija Pitona u kultnom ostvarenju Slobodana Šijana, "Maratonci trče počasni krug".

Glumio je još u "Glinenom golubu", "Ram za sliku moje drage", "Pogledu u noć", Paviljonu 6", "Srećnoj porodici"...

"Mislim da je život vrlo jednostavna i lijepa stvar. I time što ga kompliciramo nepotrebnim htijenjima, nepotrebnim željama koje idu van naših mogućnosti, samo sebi i drugima stvaramo nesreću", rekao je jednom prilikom.

Ostao je upamćen kao čovjek koji je rijetko davao intervjue jer je prezirao slavu, a pisao je poeziju.

Nakon što se suočio sa zabranom, odnosno cenzurom jedne predstave, u NIN-u je 1985. objavio tekst "Pismo jačem", u kojem ističe svoj stav o glumačkoj profesiji i ulozi kazališta u društvu.

"Moj otac bio je veoma obrazovan, pravi intelektualac, pogađalo me što su ga spuštali na nivo kafanskog čovjeka. Kad je umro, preselila sam se u njegovu radnu sobu i tamo zatekla latinske, starogrčke, španjolske, njemačke rječnike i raznu drugu literaturu.

Mnogi su radili publikacije i pisali knjige o njemu koje su potpuni falsifikat", rekla je svojedobno njegova kći Ana.

Nju je imao iz braka s Dinom Rutić, glumicom u koju se zaljubio na prvi pogled. Iako je ona tad već imala zaručnika, kad ju je vidio rekao je da će mu ona biti žena. Zajedno su bili sve do njegove smrti 1985. godine.

Ona je bila iz ugledne glumačke i partizanske obitelji. Otac joj je bio Joža Rutić, glumac i osnivač Jugoslavenskog dramskog pozorišta, a majka Ivka također glumica. 

Njihova kći Ana također je diplomirala glumu u Novom Sadu, a bavila se književnošću pa je napisala nekoliko knjiga o ocu kojeg je izgubila kad je bila tinejdžerica. Radmilović je posljednju predstavu u Ateljeu 212 odigrao 9. srpnja i to u velikim bolovima.

Dijagnosticiran mu je karcinom. Tri dana poslije završio je u bolnici, a preminuo je dva tjedna poslije, 21. srpnja.

"Nisam prisustvovala njegovom odlasku jer su me sklonili, bila sam maloljetna. Ali, istina je da je radio do mjesec dana pred smrt. Bio je profesionalac i to je bila njegova odluka. Nije htio primati kemoterapiju govoreći: 'Ja ću živjeti i umrijeti u komadu, kao čovjek.' I tako je išao do kraja. To je legitiman izbor, ali otišao je premlad, sa samo 52 godine", rekla je Ana, koja je također preminula mlada.

Imala je samo 43 godine, a preminula je 2017. Dina Rutić preminula je početkom ove godine.

Zoran Radmilović i danas je jedan od najcjenjenijih glumaca u Srbiji. U rodnom Zaječaru gradsko kazalište nazvano je po njemu, a organizira se i glumački festival s njegovim imenom. Grad mu je postavio skulpturu i dao ulicu, a skulptura je postavljena i ispred Ateljea 212.

Postoji i glumačka nagrada "Zoran Radmilović", koja je u međuvremenu postala jedna od najcjenjenijih u struci.

glumac

jugoslavenski film

Zoran Radmilović

Maratonci trče počasni krug

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter