Rasna Hvaranka

Zvali su je nasljednicom Brigitte Bardot, ali ovoj ljepotici s naših prostora važniji je bio obiteljski život od karijere u Hollywoodu


Ines Madunić
17.05.2019.19:30
Zvali su je nasljednicom Brigitte Bardot, ali ovoj ljepotici s naših prostora važniji je bio obiteljski život od karijere u Hollywoodu
Screenshot

sažeto

Porijeklom iz Hrvatske, Margaret Markov bila je zvijezda u usponu početkom sedamdesetih


Ines Madunić
17.05.2019.19:30

Margaret Markov nije imala ni 30 godina kad je prekinula karijeru glumice u Hollywoodu. Snimila je dotad nekoliko filmova uz velike zvijezde, bila na dobrom putu da počne dobivati glavne uloge, no ljubav je presudila.

Margaret je rođena u Americi, a korijene vuče iz Hrvatske.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pierre Yves Graslon (@graslon) on Mar 23, 2018 at 6:26am PDT

"Otac i majka govore hrvatski. Markov je naše pravo prezime. Moj se otac također rodio u Americi, a djed i baka došli su s otoka Hvara prije mnogo godina. Imam sedmoricu braće i tri sestre", rekla je u razgovoru za VUS 1971. godine.

Tad je bila na vrhuncu karijere. Imala je 22 godine i upravo se u kinima počeo prikazivati film Rogera Vadima, "Pretty Maids All In a Row", u kojem je glumila s Rockom Hudsonom i drugim velikim zvijezdama. Nešto prije prikazivanja filma, u medijima se pojavila priča kako je mlada Margaret u vezi s legendarnim francuskim redateljem i da će se vjenčati. Vadim je prije toga već razvrgnuo brak s Brigitte Bardot i Annette Stroyberg , a bio je u braku s Jane Fondom.

Profimedia

No, Margaret je priznala kako je romansa izmišljena te nema govora ni o zarukama, a kamoli vjenčanju.

"Sve je izmišljeno, od početka do kraja. Slike su snimljene na obali u šetnji. Namjerno smo se nježno držali ispod ruke, namjerno smo se značajno gledali i šaputali. Roger se dogovorio s kolegom iz 'Paris Matcha' da lansiraju 'romansu'jer mu je to bio dugogodišnji kolega. Svojevremeno je i Vadim radio u tom listu", rekla je Margaret novinaru VUS-a.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Cult Cinephile (@cult_cinephile) on Oct 24, 2018 at 10:36am PDT

Uostalom, kako je napomenula, ona je već dvije godine bila u braku s redateljem Jackom Donnerom.

"Stariji je 20 godina od mene, ali ja ga obožavam. On je kazališni redatelj i sve što znam naučila sam od njega. Ne samo što se tiče glume, neo i općenito iz života. Bila sam obeshrabrena kad sam ga prvi put upoznala. Nisam znala što da započnem sama sa sobom. Osjećala sam se nespretnom, glomaznom, velikom, preosjetljivom. Htjela sam se posvetiti nekom zvanju, nečemu korisnom, ali nisam znala čemu. Zdvajala sam i prkosila ocu i majci, Jack je to ispravio", izjavila je Margaret.

Navodno je i njezin suprug znao za namještanje veze s Vadimom. Rekao joj je da radi sve što bi joj moglo pomoći u karijeri.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Movie Diary (@the.movie.diary) on Jan 30, 2019 at 2:54pm PST

"Govori li se jedno i piše drugo, to za nas nema nikakve važnosti. Mi smo zaljubljeni jedno u drugo, u naš brak, naše kazalište. Ostalo je nevažno, popratna glazba. Jack se ne boji da ću ga ostaviti zbog Vadima ili bilo koga drugoga. Smisao života za mene je brak s Jackom", rekla je tada.

Dotad se Margaret pojavila uz Lizu Minnelli u "The Sterile Cuckoo" i "Run, Angel, Run", a kasnije je glumila u još četiri filma - "The Hot Box", "Black Mama, White Mama" s Pam Grier, "The Arena" i "There Is No 13".

Brak s Jackom Donnerom ipak nije potrajao i razveli su se nakon tri godine. Na snimanju filma "The Arena" upoznala je producenta Marka Damona i započela vezu. Nakon što su se vjenčali 1974. odlučila se posvetiti obitelji i potpuno se maknula iz filmskog svijeta.

Imaju dvoje djece, sina Jonathana i kćer Alexis, koji su se kratko bavili glumom, no to nije dugo trajalo.

Obitelj danas živi u Kaliforniji.

glumica

Hollywood

Margaret Markov

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter