Tko to može platit?

Zlato, raskošne palače, putovanja oko svijeta i dizajnerska odjeća: Odakle britanskoj kraljevskoj obitelji novac za tako luksuzan stil života i plaća li kraljica porez?


Ines Madunić
09.08.2019.17:00
Zlato, raskošne palače, putovanja oko svijeta i dizajnerska odjeća: Odakle britanskoj kraljevskoj obitelji novac za tako luksuzan stil života i plaća li kraljica porez?
Profimedia

sažeto

Kraljica ugodno živi, kao i cijela njezina obitelj, ali odakle pare?


Ines Madunić
09.08.2019.17:00

Britanska kraljevska obitelj, na čelu s kraljicom Elizabetom II, najeksponiranija je monarhija na svijetu. Od princa Charlesa preko njegovih sinova i snaha pa sve do unučadi, nećaka i nećakinja, svjetska javnost obožava pratiti detalje njihova života.

Kad se radi o prinčevima i princezama, uvijek imamo dojam da smo u nekoj bajci. Ti ljudi žive u dvorcima i palačama, nose dijamante na glavi, oblače dizajnersku odjeću i putuju svijetom pozdravljajući običan puk. Ali, s obzirom na to da je njihov posao biti članom kraljevske obitelji, kako plaćaju režije? Odnosno, otkud dolazi novac koji oni troše?

Postoji nekoliko izvora bogatstva, a najveći je onaj dio koji im plaća država, odnosno porezni obveznici u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Profimedia

Fond koji im se uplaćuje iz proračuna iznosi 82 milijuna funti godišnje, odnosno toliko je iznosio u fiskalnom razdoblju 2018/2019 (od travnja 2018. do travnja 2019.), a on pokriva troškove službenih međunarodnih putovanja, komunikacija i informacija (primjerice, održavanje internetskih stranica i slično) te održavanje kraljevskih nekretnina. Također pokriva plaće zaposlenika.

Međutim, to ne znači da ne plaćaju porez. Počela je to raditi, doduše, tek 1992. godine, kad je prvi put dobrovoljno platila porez na dohodak i kapitalni dobitak, a iduće godine počela je plaćati porez kao i svaki drugi građanin Ujedinjenog Kraljevstva.

Također, ta 82 milijuna nije u cijelosti novac koji se dobije od poreza građana nego dio čini dobitak tzv. kraljevskog imanja, kako se nazivaju svi posjedi u vlasništvu monarha. Portfolio je vrijedan 7,3 milijarde funti, a njime upravlja neovisna organizacija koja dio novca zatim raspoređuje kraljevskoj obitelji, a dio ide u državnu blagajnu.

Kraljevska obitelj svake godine podnosi financijsko izvješće parlamentu, ali i objavljuje svoje troškove na službenoj internetskoj stranici pa svatko može vidjeti koliko su novca i na što potrošili.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on Jul 6, 2019 at 8:23am PDT

Osim nekretnina, svaki član obitelji ima i privatne fondove, odnosno račune. Tako, primjerice, kraljica u vlasništvu ima neke nekretnine koje su samo u njezine, odnosno nisu dijelom kraljevskog imanja jer ih je naslijedila od oca.

Novac s privatnih računa članovi obitelji troše na sve ono što novac poreznih obveznika ne pokriva, dakle dizajnersku odjeću, godišnje odmore i privatna putovanja... Princ Charles, primjerice, u svom fondu ima privatan račun, ali i 23 posjeda u Ujedinjenom Kraljevstvu te se bavi financijskim ulaganjem.

Iako ih imaju pravo nositi, kraljevska obitelj ne posjeduje kolekciju dragulja i dijamanata, u što ulaze krune i tijare te drugi nakit. To je vlasništvo koje se ne može prodavati nego se samo može naslijediti. Njima upravlja kraljica, odnosno aktualni monarh.

kraljevska obitelj

kraljica Elizabeta II.

financije

plaćanje poreza

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter