Princeza Margaret

Život buntovne kraljičine sestre koja je zbog dužnosti odustala od ljubavi


Ines Madunić
04.12.2017.19:00
Život buntovne kraljičine sestre koja je zbog dužnosti odustala od ljubavi
Profimedia

sažeto

Mlađa sestra britanske kraljice Elizabete II imala je buran život, a novinari su je obožavali


Ines Madunić
04.12.2017.19:00

Kad se princeza Margaret rodila bila je četvrta u redu za tron. No, bilo je malo vjerojatno da će ga naslijediti jer je bila mlađa kći kraljice Majke i kralja Georgea VI. Njezin otac nije trebao biti kralj, no njegov stariji brat, princ od Walesa koji je trebao biti okrunjen kao Edward VIII, nije se htio odreći ljubavi s dvostrukom razvedenicom Wallis Simpson. I dok je Elizabeta uvijek bila odgovorna i ozbiljna, Margaret je bila očeva miljenica. Razmazio ju je jer navodno nije htio da je se tretira lošije samo zato što je mlađa - baš kao što su njega tretirali u obitelji. Margaret je uvijek bila ekstrovertirana, zaigrana, buntovna. Voljela je umjetnost i bila izvrsna pijanistica.

Getty Images

Kad je navršila 18 godina, počela je obavljati kraljevske dužnosti. No, njezina zaigranost već tad je zaintrigirala britanski tisak. Bila je, zapravo, Diana svog doba - pratili su je u stopu i izvještavali o njezinim raskošnim Diorovim haljinama, razuzdanom tulumu u Američkoj ambasadi, i čestim noćnim izlascima. Sve je prestalo 1952., kad je preminuo njezin otac, a Elizabeta postala kraljica. Margaret je imala 22 godine i u to vrijeme zbližila se s očevim asistentom Peterom Townsendom. Godinu dana poslije zamolili su Elizabetu II da im da dopuštenje za brak, no problem je bio što je Townsend bio razveden. Kraljica ih je zamolila da se strpe još godinu dana.

No, njihova veza otkrivena je iste godine. Sve što je bilo potrebno je da na jednom događaju, kad je pored Townsenda čekala kočiju, s njegove uniforme makne komadić končića. Mediji su shvatili što se događa i objavili priču.

Profimedia

Problem u njihovom braku bilo je što, prema pravilima Anglikanske crkve, razvedeni se smiju vjenčati jedino uz dopuštenje kraljice i oba doma Parlamenta. Parlament je odmah odbio jer nisu htjeli napraviti istu pogrešku s kraljem Edwardom i Wallis Simpson. Jedina opcija koju je imala je da se odrekne svoje titule te titule svoje djece i njihovog prava na nasljedstvo britanskog trona. Nije smjela imati više nikakve veze s kraljevskom obitelji.

U roku od sedam dana otkad je objavljena vijest o njihovoj vezi, Townsend je dobio naredbu da mora preseliti u Bruxelles, gdje je dobio mjesto u britanskoj ambasadi. Margaret je bila na službenom putovanju u Rodeziji s majkom, a kad se vratila njega nije bilo.

Vidjeli su se ponovno za tri godine u Engleskoj, kad je premijer ponovio da neće dati dopuštenje za njihov brak. Princeza je sad morala odlučiti hoće li postati obična građanka ili će zaboraviti Townsenda.

Javnost je navijala za brak. Čak 95 posto čitatelja jedne od najpopularnijih novina u Britaniji, Daily Maila, izrazilo je potporu Margaret i Townsendu.

"Marg, radi što želiš!", vikale su princezi žene na javnim događajima. Kraljica Elizabeta II nije se izjašnjavala, a Margaret je 31. listopada 1955. objavila svoju izjavu.

Profimedia

"Željela bih objaviti da sam odlučila ne udati se za kapetana Petera Townsenda. Svjesna sam da bih, ako odbacim pravo na nasljedstvo trona, mogla ući u građanski brak. Ali, vodeći se Crkvinim učenjem da je kršćanski brak neraskidiv i imajući na umu moje obaveze prema Commonwealthu, odlučila sam koji su moji prioriteti. Odluku sam donijela sama, a učvršćena je potporom kapetana Townsenda. Duboko sam zahvalna za brigu svima koji su je izrazili i koji su se molili za moju sreću", stajalo je u izjavi koju je potpisala samo s "Margaret".

Pet godina kasnije udala se za fotografa Anthonyja Armstrong-Jonesa, s kojim je imala dvoje djece, Davida i Sarah. Na vjenčanje, inače prvo koje je snimano za televiziju, od stranih kraljevskih obitelji pojavila se samo danska kraljica Ingrid. Drugi su mislili da je neprimjereno da se kraljeva kći udaje za fotografa. Margaret i Anthony dobili su titule grofa i grofice od Snowdona, a sestra Elizabeta II poklonila joj je dio zemlje na otočiću Mustique, u sklopu otočja Sveti Vincent i Grenadini. To je postalo njezino utočište.

Getty Images

Brak s Anthonyjem nije bio sretan. Varali su jedno drugo i konačno se razveli 1978. godine. On se ubrzo ponovno vjenčao, dok se ona više nikad nije udavala.

U Velikoj Britaniji uskoro će izaći velika biografija buntovne princeze, a dio o njezinim navikama već je objavljen u javnosti. Ide otprilike ovako.

Budila se oko 9 sati ujutro i imala bi doručak u krevetu. Zatim je dva sata slušala radio u krevetu, čitala novine koje bi kasnije pobacala po podu i pušila. Oko 11 sati bilo je vrijeme za jednosatnu kupku, a onda šminkanje i oblačenje. Točno u 12:30 pojavila bi se u dnevnom boravku kako bi popila čašu votke, a u 13 sati ručala je s kraljicom Majkom. Svaka bi popila pola boce vina, a za desert su posluživali voće i razne vrste sireva.

Getty Images

Hedonistica, Margaret je bila strastvena pušačica, baš kao i njezin otac, a prestala je tek 1991. godine, nakon što joj je lijevo plućno krilo moralo biti odstranjeno.

Margaret je preminula 2001. godine nakon nekoliko moždanih udara, a sahranjena je na privatnom sprovodu.

kraljevska obitelj

kraljica Elizabeta II.

princeza Margaret

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter