Tužan kraj

Živjela je kao zvijezda, umrla kao beskućnica: Glumicu su istjerali iz stana, izgubila je i svoju Zlatnu arenu, a za bivšeg muža nije htjela čuti


Ines Madunić
21.04.2019.19:30
Živjela je kao zvijezda, umrla kao beskućnica: Glumicu su istjerali iz stana, izgubila je i svoju Zlatnu arenu, a za bivšeg muža nije htjela čuti
Screenshot, Boris Kovačev/Cropix

sažeto

Glumica Gizela Vuković bila je velika zvijezda, no zbog financijskih problema došla je do ruba egzistencije


Ines Madunić
21.04.2019.19:30

Vojvođanska glumica Gizela Vuković u bivšoj je Jugoslaviji bila velika zvijezda. Ostvarila je više od 40 uloga u nekim legendarnim filmovima, kao što su "Radopolje", za koju je 1968. godine dobila Zlatnu arenu u Puli, "Uniforme", "Salaš u malom ritu", "Tigar"...

"Zašto sam se odlučila za glumu? Neki đavao u meni, u mojoj krvi. Od djetinjstva sam bila glumica, nestašna, živahna. U trenu sam se svugdje stvorila. I, znate, kad bih ponovo birala životni poziv, nema sumnje da bi to bila gluma", rekla je Gizela. Glumila je i u Narodnom pozorištu u Subotici.

Udavala se dva puta, a i iz prvog braka ima kćer Milicu.

Screenshot

"Drugi muž bio mi je Zvonko Bogdan, ali o braku s njim ne želim govoriti. Razišli smo se davno i što se tu više ima pričati. Ne želim ga se sjećati. Odavno nisam u kontaktu s njim. Ne zanima me uopće. Meni on nikada nije ništa značio. On je taj koji se zakačio za mene. Balavac je bio. Od njega mi ništa ne treba.

Za ljubav svog života, glumca Josipa Bajića, nažalost, nisam se mogla udati. Bilo je raznih prepreka. Ali znam da me je puno volio, a i ja, bogami, njega", rekla je.

Zvonka Bogdana upoznala je prije nego što je on postao pjevač. Tad je još bio glumac u subotičkom kazalištu. U braku su bili šest godina, a ona ga je dovela u Beograd. Navodno se njegova majka bila protiv njihovog braka te ga je nagovorila da ju ostavi. 

"Kad sam iz Subotice krenula u Beograd, otac Toma i mama Viktorija prodali su moj dio zemlje i dali mi da kupim sebi stan u gradu. I jesam, u Nemanjinoj broj tri. Stanarsko pravo prenijela sam na kćer, a onda su stigle nesretne devedesete. Njezina agencija je počela gomilati dugove. Neki ljudi, valjda zelenaši, izbacili su nas na ulicu. Onda smo često mijenjali podstanarske sobe, gomilali dugove. U tim neprekidnim seljakanjima izgubila sam sve fotografije. Nemam nijednu staru sliku, nijednu. Ne znam ni gdje mi je ostala Arena", rekla je Gizela.

Od 2002. do svoje smrti 2015. godine živjela je u konačištu u Rakovici s kćeri Milicom i unukom Brankom, koji ima teški oblik autizma. Njezina mirovina jedva je pokrivala stanarinu koju su morali plaćati pa su im u pomoć stizali pokojni srbijanski premijer Zoran Đinđić, nekadašnji ministar kulture Dragan Kojadinović te glumac Voja Brajović. Iako je njihov dug bio golem, direktor konačišta nije ih imao srca izbaciti.

glumica

Gizela Vuković

Zvonko Bogdan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter