Bacanje hejta

Zima dolazi, a s njom i kraj 'Igre prijestolja'. Čak i oni koji je vole priznaju: Jedva čekamo da serija završi!


Ines Madunić
13.04.2019.12:00
Zima dolazi, a s njom i kraj 'Igre prijestolja'. Čak i oni koji je vole priznaju: Jedva čekamo da serija završi!
Profimedia

sažeto

Osma sezona 'Igre prijestolja' počinje se emitirati sutra, jeste li uzbuđeni ili vas to ne zanima?


Ines Madunić
13.04.2019.12:00

Saga zvana 'Igra prijestolja' uskoro završava. Odnosno, u nedjelju počinje emitiranje posljednje, osme sezone. Rađena na temelju knjiga Georgea R.R. Martina i u raskošnoj produkciji HBO-a, ova je serija u mnogočemu podignula ljestvicu i zaslužila svoje mjesto u popularnoj kulturi.

Da ne govorimo koliko je napravila za hrvatski turizam jer se dobrim dijelom snimala na našoj obali, posebno u Dubrovniku.

Zagriženi fanovi vesele se i odbrojavaju dane, sate i minute do prve epizode, koja dolazi nakon godinu i pol dana pauze.

"Odbrojavam sate do posljednje sezone, ludujem na sve teasere i trailere i jedna sam od onih koji će pogledati prvu epizodu u cik zore u ponedjeljak. Užasno sam uzbuđena i žao mi je što završava čitav serijal jer sam fan još od davnih dana kad su izašle knjige. Frustracija nedovršenih knjiga je prisutna i faktor da možemo očekivati apsolutno sve. Nadam se samo da neće uništiti sve skupa s obzirom na to da imamo samo šest epizoda pa da ne zguraju sve navrat nanos. Imam svojih teorija, svađam se s ljudima oko toga kako će sve završiti, ali vjerujem da će staro đubre Martin ubiti sve, pa tako i nas gledatelje u pojam. Uostalom, Valar morghulis", kaže Iris.

Međutim, postoji i druga strana medalje, ona ne tako entuzijastična.

Postoje, naime, ljudi koji ne gledaju i ne vole 'Igru prijestolja'.

Iako osobno ne bacam hejt, 'Igra prijestolja' jednostavno mi se ne sviđa i osjećam da je to najkontroverznija rečenica koju danas možete reći. Probala sam ju gledati i nije mi se svidjela. Prije nego što je serija uopće bila u planu, negdje 2006. ili 2007. probala sam čitati i knjige, ali bile su mi dosadne. Nisam tip za fantasy. I znam da će mi fanovi reći kako "zapravo ima jako malo fantasyja" i da je to, u principu, "politička serija", jednostavno ne mogu shvatiti ozbiljno ništa od toga kad okolo lete zmajevi i nekakvi duhovi hodaju po zemlji. Pa iako ju ne mrzim, serija me jednostavno uopće ne zanima. A zbog hypea je to potpuno nemoguće pa, iako sam odgledala samo nekoliko epizoda, uvijek znam otprilike što se događa.

Slično misli i Nina - shvaća značaj i kvalitetu, ali jednostavno ne. 

"Hvala 'Igri prijestolja' što je izreklamirala Dubrovnik i Hrvatsku, ali ne mogu više. Iritira me hype koji se digao oko te serije, ne volim zmajeve, ne volim fantasy i ne podnosim krvave, nasilne scene. Naporna je za gledanje, pokušala sam, odgledala ravno 10 minuta i odlučila zaspati. Razumijem one kojima se sviđa, shvaćam uzbuđenje, ali ne mogu prihvatiti toliku dramu oko serije, zadnje sezone, naricanja oko kraja i tvrdnji da je jedna od najboljih serija ikad. Nije.

Dala sam šansu, nemam problema nakačiti se na nešto što je popularno i stvar od općeg obožavanja i histerije - ako sam dio krda, dio sam - bitno je meni samo da je to meni dobro. Ovo nije. Zbogom zmajevima i ostalim imaginarnostima. To ne znači, s druge strane, da ne cijenim produkciju, kadrove, priču i sve što je nepobitno izvrsno urađeno, ali meni se to ne gleda i ne mogu. Neka završi, drago mi je", kaže Nina.

Malo više hejta nabacila je Mia.

"Seriju sam zaobišla u širokom luku. Nikad nisam pogledala niti jednu epizodu, sve što o tome znam jest da se nešto snimalo u Dubrovniku, da u seriji ima zmajeva, nekakvih patuljaka i da je glavni lik neka žena s bijelom kosom. I da se neka ženska šetala gola dubrovačkim ulicama. Možda ipak previše znam. No, šalu na stranu, histerija koja se stvorila oko te serije mi je toliko išla na živce da nikad nisam osjetila poriv da pogledam bar minutu. Mržnja je možda prejaka riječ, ali odbojnost svakako osjećam. A što će se dogoditi u novoj sezoni - baš me briga", rekla nam je Mia.

A osim tih koji bacaju hejt, postoji i ona druga strana - fanovi kojima je već lagano dosta.

"Meni je serija otpočetka bila draga i u neku ruku nezaobilazna jer sam od 2006. fan knjiga. Kao pravom hipsteru, sad mi već pomalo smeta histerija oko serijala, ali mi je u principu drago što je em ekranizirano, em popularno. Možda to otvori put i nekim (boljim) žanrovskim knjigama. Martin mi je jako drag, ali nije najbolji (ni u fantasyju, kamoli inače). Ono što jest (bilo) najbolje je online zajednica jer te knjige pružaju beskonačne mogućnosti za nagađanje, seciranje, analiziranje. Minijaturni potezi likova mogu na kraju biti jako važni, itd.

Usto, kad pročitaš 7000 stranica, za neke se likove vežeš hoćeš-nećeš i sad moram saznati što se s njima na kraju dogodi. S te sam strane zahvalna na seriji jer ćemo barem ugrubo saznati kako saga završava. Knjige su mi očigledno bolje, ali zapravo, tko zna hoćemo ih ikada dočekati. S treće strane, mada me odstupanja u ekranizaciji u 95% slučajeva ne smetaju (jasno mi je da drukčiji medij zahtijeva prilagodbu), u nekim su situacijama znali nasekirati ne samo mene, već i Martina, tako da ću kraj ipak uzeti sa zrnom soli. Sve u svemu, mogu reći da mi je drago što završava, mislim da se serija jest pogoršala otkad više nemaju književni predložak, preduge su mi pauze između sezona, uopće me ne pere hype - ali lore i nostalgija valjda učine svoje pa jednom kad počne, svaku novu sezonu svejedno vjerno pratim - i tu i tamo vičem na tv", obrazložila nam je Andrea.

tv serija

Igra prijestolja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter