Kraljice provokacije

Žestoki obračuni s vlašću, bivšim partnerima, kulturnjacima i nacijom! Severina to radi damski, Alka je pisala i o bivšima, a Jelena ne bira na koga udara


Barbara Marinović
05.01.2019.17:00
Žestoki obračuni s vlašću, bivšim partnerima, kulturnjacima i nacijom! Severina to radi damski, Alka je pisala i o bivšima, a Jelena ne bira na koga udara
Foto: CROPIX

sažeto

Severina je provokaciju skopčala nešto ranije od drugih, no nikad u njoj nije pretjerala


Barbara Marinović
05.01.2019.17:00

Severina, Alka Vuica, Nives Celzijus, Lidija Bačić... Neke zvijezde provociraju više od drugih, i to im je svojevrsno sredstvo estradnog preživljavanja i promocije. Svi znaju da je do prostora u medijima teško doći, nekad bilo i više nego što je to danas kada imamo društvene mreže, pa zvijezde često pribjegavaju famoznoj provokaciji. Provokatorica na domaćoj sceni ima koliko hoćete, a ima ih i u susjedstvu.

Jedna je Severina

Kraljica fine provokacije, onda kada treba, je Severina. Od estradne dive mnogi bi mogli učiti, jer pjevačica igra po svim pravilima svjetskog showbiza. Kada je promovirala album 'Zdravo Marijo', Severina je iskoristila molitvu, svadbene običaje, prisjetila se antologijskih slika hrvatske naive. Zagolicala je tada dušobrižnike, nisu svi ocijenili naivnom promociju uspješnog albuma. I nije niti bila takva intencija. No, daleko od toga da Severina promovira samo onda kada želi promovirati novi album ili pomaknuti glazbene granice. Svojedobno je suptilno prozvala Vladu i tadašnju premijerku Kosor kada se na modnoj reviji pojavila noseći broš s brojem 317625. Predstavljao je tada broj nezaposlenih u Hrvatskoj. Svojedobno je složila i pjesmicu Zrinku Tutiću na dodjeli Porina. Rijetko tko usudio bi se tada, 2002. godine, izaći na stage i uživo promijeniti tekst pjesme 'Mala je dala'. Tutić je sjedio, skamenjen, a Seve je izvela svoju preinaku. ' Svi ga znate, glavni je na Porinovu spisku, teški folker, ušminkani rokenroler. Joj, ispast će sad da je gad, ustvari i je, ali dobro sad', otpjevala je Zrinku koji je tada stajao ispred nje. Seve je majstor provokacije.

Foto: Maja Zlatevska / CROPIX

Ostali od nje mogu učiti, malo je onih koji će dati svoj obol na originalan način. Prepjevati vlastitu pjesmu u live programu ili se poigrati najsvetijim motivima Hrvata - to se zove stav i hrabrost.

Alka će se bez problema obratiti kome god treba

Bez problema je javnost znala isprovocirati i Alka Vuica. Bez dlake na jeziku, bez straha od reakcija, kantautorica je znala kako na pametan način dospjeti u medije, ili jednostavno raditi ono što joj se radi. Tako je svojedobno na izložbu Tito - Pop - Art stigla odjevena u Jovanku Broz, od glave do pete. Bez problema se ljubila s Nives Celzijus na jednom festivalu, a dotakla se u knjizi i svojih bivših ljubavnika. Navodno je u knjizi 'Adamovo rebro' pisala o Goranu Bregoviću, Igoru Štimcu... Nije se libila ničega, nije skrivala svoju prošlost, zaljubljenost i razočarenja. Prilično otvorena i provokativna - Alka je uvijek bila drugačija od drugih.

Biljana Gaurina / CROPIX

Celzijus se skida i zgražava kulturnjake

Kad smo već spomenuli Nives, i ona je prilična provokatorica. Izjavama, fotografijama, knjigama... Celzijus već godinama ima svoj stil i način ponašanja. Svakodnevno na Instagramu časti pratitelje svojim vrućim izdanjima, raspirujući maštu na sve načine. No, najveći trn u oko bacila je kulturnjacima kada je dobila Kiklopa za najprodavaniju knjigu godine. Nisu se mogli suočiti s brojkama 'Gole istine' i činjenicom da je Nives, koja nije iz književnih krugova, nagradu osvojila. Uslijedila je sudska bitka za Kiklopa jer joj ga prvotno nisu uručili. No, uspjela je, a kada ga je konačno dobila u ruke, dočekali su je romski trubači, poklon tadašnjeg supruga Dine Drpića. Provocira Nives često javnost i svojim golišavim izdanjima, no to više i nije kontroverza. Niti je Celzijus jedina, niti je scenska golišavost prevelika ekskluziva u današnje vrijeme.

Biljana Gaurina/CROPIX

Bujna Lidija Bačić provokaciju ne koristi u smislu neke društvene svrhe, već isključivo kao način da dobije dodatnu medijsku pozornost. Koristi se seksi videima, fotografijama, povremeno, doduše, bocne nekog pa je tako ratovala sa sociologom Brunom Šimlešom, a pokušala je i sa Severinom, no ona se na takve pokušaje oglušila i nije odgovorila.

Neja Markičević/Cropix

Karleuša ne bira neprijatelje i ne boji se nikog

Nitko nije kraljica provokacije onoliko koliko je to beogradska pjevačica Jelena Karleuša. Utjecajna je na društvenim mrežama, a svoju popularnost koristi za najrazličitije svrhe - od zagovaranja medicinske marihuane, protivljenja cijepljenju, pravima LGBT zajednice. Najhrabrije je kod Karleuše to što se protivi vlasti onda kada se to drugi boje napraviti. Bez problema proziva tamošnjeg predsjednika i vlast, a posebno je popularna u posljednje vrijeme njezina božićna čestitka, koju je izrekla na TV Pink, uživo, bez problema. 'Dragi Djeda Mraze, želim da se djeca u Srbiji ne liječe SMS-om, nego da ih liječite vi. Da ne postoji cenzura mišljenja i slobode govora, da mediji i novinari koji ne misle kao vi, dragi Djeda Mraze, ne dobivaju otkaze, da niste vlasnik svih televizija i svih medija', rekla je Karleuša. Pametnom dosta.

Instagram

Severina

Nives Celzijus

Lidija Bačić

Jelena Karleuša

Alka Vuica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter