Danijela Dvornik osvrnula se na bećarac

'Žene su imale više slobode 80-ih. Steže me u prsima da se u 21. stoljeću pitanje abortusa i slobode odlučivanja dovodi u pitanje'


Barbara Marinović
30.11.2018.17:20
'Žene su imale više slobode 80-ih. Steže me u prsima da se u 21. stoljeću pitanje abortusa i slobode odlučivanja dovodi u pitanje'
CROPIX

sažeto

Danijela Dvornik osvrnula se na položaj žena u Hrvatskoj, u razgovoru za 100posto otkrila je zašto smatra da je slavni bećarac bio zaista sramotan


Barbara Marinović
30.11.2018.17:20

Situacija s policajkom i bećarcem ovih je dana postala vruća tema u zemlji gdje je položaj žena uvelike još uvijek ugrožen. Rijetko tko shvaća u čemu je problem, zašto se bećarcem prozvana policajka toliko uvrijedila, mnogi su stali na stranu mladića koji je policajku pozvao da mu se na***i. Slučaj je dobio i epilog, bećar je kažnjen novčanom kaznom, dobio je 1500 kuna kazne za vrijeđanje po spolu te 500 kuna kazne zbog vrijeđanja službene osobe. Sporni bećarac glasio je 'Mala moja, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se naguzi'.

Mnogi su u konačnici osudili žrtvu poniženja, a ne samog izvođača, a o svemu se danas na svom Facebooku osvrnula i Danijela Dvornik. Zanimao nas je njezin stav pa je Dvornik za 100posto malo šire objasnila zašto podržava policajku. Dvornik nam kaže kako smatra da je položaj žena u Hrvatskoj danas lošiji nego što je to bio prije 30-ak godina. Jedna je od rijetkih javnih osoba koja je komentirala tu situaciju.

Cropix

'Potpuno shvaćam policajku i mogu se zamisliti u njenoj situaciji. Obnašala je dužnost i bila u plavoj košulji. Stvarno nije teško za pretpostaviti na koga se odnosio sporni tekst. Kad zamislimo k tome još i okolinu seoske zabave, podsmijehe i zadovoljstvo ljudi, onda u tom trenutku nije lako biti policajka, a ni žena', rekla nam je Dvornik.

Iako razumije bećarac kao tradicionalnu pjesmu s humorom u sebi, smatra Dvornik da granice trebaju postojati. 'Kad pjevate nekom u plavoj košulji, a ta osoba je ispred vas i k tome ste prosti i neugodni, onda to nije humor nego uvreda. Pitam se, da li bi bećar pjevao nekoj ženi u plavoj košulji da joj je muž ili momak kraj nje? Naravno da ne bi. Neke tradicionalne stvari više nisu u korak s vremenom. Ja bih se osjećala isto kao i ta policajka. Sada je svi vrijeđaju po komentarima, i žene i muškarci. Sramota', dodala je.

Trend internetskog vrijeđanja danas je, ocjenjuje Danijela, otišao predaleko. 'Hrvatska ima mnogo problema, tome svjedočimo svaki dan. Između ostalog svaki dan smo svjedoci vrijeđanja žena na bilo kojoj osnovi. Internetski linč je sada jako popularan, to je prestrašno. Ljudi su to bez promišljanja i empatije. Njihova frustracija je zabrinjavajuća. Pa mene steže u prsima da se u 21. stoljeću pitanje abortusa i slobode ženinih odlučivanja dovodi u pitanje. Pa žene su imale više slobode 80-ih nego sada. Ako se ženama oduzme to pravo, stvarno se trebamo zapitati gdje mi to putujemo... U koje prošlo stoljeće', zaključila je Dvornik u svom razgovoru za 100posto.

Danijela Dvornik / Facebook

Danijela Dvornik

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter