glumačka zvijezda u usponu

'Žene se moraju više truditi da bi uspjele jer se piše manje ženskih uloga, a meni je cilj biti toliko uspješna da budem prva Iva Jerković na Googleu'


Ines Madunić
29.12.2018.08:30
'Žene se moraju više truditi da bi uspjele jer se piše manje ženskih uloga, a meni je cilj biti toliko uspješna da budem prva Iva Jerković na Googleu'
Daria Čikač

sažeto

Zadranka Iva Jerković u nedjelju glumi u novoj predstavi HNK Zagreb, a mi smo popričali o njezinim planovima za budućnost


Ines Madunić
29.12.2018.08:30

Na upoznavanju s mladom glumicom Ivom Jerković odmah joj kažem kako mi je bilo teško pripremati se za razgovor jer kad u Google upišete njezino ime, prvi rezultati nisu o njoj, nego o imenjakinji, manekenki i voditeljici.

"Moj cilj je zapravo biti prva Iva Jerković na Googleu", kroz smijeh kaže glumica, studentica završne godine zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti.

Ova 29-godišnjakinja u nedjelju će prvi put zaigrati na daskama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, u drami Mire Gavrana "Svaki tvoj rođendan". Redatelj Rene Medvešek okupio je golemi ansambl, a Iva je jedna od studentica koje je zapazio na Akademiji i zaključio da bi se odlično uklopile u Gavranovu prvu dramu koja se postavlja u HNK Zagreb.

"Ovo je ostvarenje mog sna jer na predstavi radim s ljudima kojima se divim cijeli život, a neki od njih su praktički razlog zbog kojeg sam upisala Akademiju. Nevjerojatno mi je da sada s njima dijelim scenu", kaže Iva.

Mara Bratoš

No, prije upisivanja glume, studirala je Socijalni rad na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Tek kasnije shvatila je da je njezin život na pozornici, pred svjetlima kamere, ali ne žali što joj Akademija nije bila prvi izbor.

"Na prvi pogled čini se kao da su to dva potpuno različita zanimanja, ali postoji jako puno sličnosti. Kao socijalni radnik naučiš promatrati ljude, slušati njihove priče, na neki način ulaziti u njihovu kožu. Glumci onda još i ispričaju te njihove priče na sceni. Čini se kao da su dosta različita zanimanja, ali su jako povezana i zapravo mi je socijalni rad bio dobra priprema za glumu", kaže Iva.

Na prijemni je išla dva puta - jednom iz zezancije, nepripremljena, čisto da vidi kako je to, a onda je shvatila da je to ono što želi u životu. Zato se za drugi put pripremila i odmah prošla.

"Zanimljivo je da me za prijemni pripremala Darija Lorenci, s kojom sad glumim u predstavi 'Svaki tvoj rođendan' i to me jako veseli", kaže Iva, koja je protekle četiri godine potpuno bila posvećena studiju. Slobodnog vremena gotovo i nema jer često radi na raznim projektima uz studij.

Osim kazališta, Iva voli i film pa ćemo je iduće godine gledati i na velikom ekranu, u novom filmu Ognjena Sviličića, "Glas", koji se snimao ljetos.

Privatni album

Posla ima, a Ivu pitam ima li osjećaj da je dio talentirane nove generacije hrvatskih glumaca i glumica koji polako, ali sigurno preuzimaju scenu i oduševljavaju publiku i kritiku.

"Možda je takav dojam sada jer se svi moramo puno više truditi da bi nas zapazili. Mi smo mala zemlja i malo tržište, a imamo pet akademija. To je jako puno glumaca, a pogotovo se više moraju truditi glumice jer nas ima više, a piše se puno manje ženskih uloga. Teško je, ljudi moraju više gristi da bi uspjeli, ali s druge strane, mislim da to nije toliko loše. Stalno se unaprjeđuje kvaliteta jer svi puno rade, sve to tjera te da ideš naprijed i izlaziš iz svojih granica", kaže Iva.

Iduće godine veseli se suradnji s mariborskom redateljicom Valentinom Turcu na predstavi "Tramvaj zvan čežnja", u kojoj će imati veliku ulogu Stelle, a sve to u varaždinskom HNK.

U svakom slučaju, nakon premijere u HNK Zagreb u nedjelju, 30. prosinca, Ivu čekaju novi projekti iduće godine, a kaže i kako jedva čeka da diplomira i počne ozbiljno raditi na tome da bude prva Iva Jerković na Googleu.

glumica

Scena intervju

kultura

kazalište

HNK Zagreb

Iva Jerković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter