Jedan od najvećih jugoslavenskih glazbenika

Zbog bolesti je završio u kolicima, no nije prestajao raditi! Život mu je odnio rak, i to tri mjeseca od teške dijagnoze


Barbara Marinović
23.01.2019.08:00
Zbog bolesti je završio u kolicima, no nije prestajao raditi! Život mu je odnio rak, i to tri mjeseca od teške dijagnoze
Screenshot: Youtube

sažeto

Zvali su ga prvim klavijaturistom Jugoslavije, a kao član grupe 'Bijelo dugme' označio je najbolji period benda


Barbara Marinović
23.01.2019.08:00

Prvi klavijaturist Jugoslavije, jedan od najboljih glazbenika bivše države. Laza Ristovski bi danas, da je živ, slavio 63. rođendan. Nažalost, poznatog umjetnika opaka bolest odnijela je puno ranije, preminuo je u 51. godini života. Pisali su osamdesetih mediji da je najobrazovaniji član grupe 'Bijelo dugme', vješt skladatelj, aranžer, producent. Stajao je iza zlatnog doba Bijelog dugmeta, a radio i kasnije sebi zanimljive projekte. Usto, skladao je glazbu za brojne poznate filmove tamošnje kinematografije.

Ristovski se glazbom počeo baviti već kao petogodišnje dijete, a ubrzo ga roditelji upisuju i u glazbenu školu. Bilo je jasno da najranijih dana da će to biti njegov životni put. Djetinjstvo mu je obilježila grupa 'Bezimeni', a kasnije sedamdesetih prelazi u 'Smak'. Balansirao je otad neko vrijeme između njih i 'Dugmeta', kojeg je napustio pa mu se sredinom osamdesetih ponovno vratio. Radio je i na klasičnoj glazbi, a dugi niz godina proglašavan je najboljim klavijaturistom u Jugoslaviji.

Bolest ga nije spriječila da radi, no rak je bio koban

Ljubav prema glazbi bila je prevelika. Ni bolest ga nije mogla spriječiti da radi, komponira, priprema svirke. Bolovao je, nažalost, dobar dio života. Teži oblik multiple skleroze vezao ga je za invalidska kolica posljednjih godina, no to Lazi nije oduzelo energiju i ljubav prema glazbi. I radio bi još dugo da nije na kraju obolio od raka. Nemilosrdna bolest na kraju ga je ubila u roku od tri mjeseca. Nade nije bilo.

Skroman, nepretenciozan i sjajan otac

Njegova kći ispričala je prije par godina za Telegraf koliko je njezin otac bio dobar u toj ulozi, i kako ga uloga poznatog glazbenika nije previše dirala izvan pozornice. Ispričala je tako da je Laza nastupio u košuljama koje mu je šivala supruga, uz neizostavne starke i 'levisice'. Iako su se razveli, Lazina kći tvrdi da on nikad nije prestao voljeti svoju bivšu suprugu, njezinu majku. Par tjedana prije smrti želio ju je vidjeti, a on je iz Hrvatske stigla biti uz njega. 'Posljednje dane proveli su zajedno držeći se za ruke', rekla je tako Sanda Ristovski Grlić. Njegov vedar duh obožavali su svi, Sanda je tako ispričala da je do kraja života bio veliki prijatelj i s Goranom Bregovićem. Ni ostatak rock scene nije drugačije reagirao na Lazu, obožavali su ga svi. I poštovali, ostavština koju je napravio u 51 godinu života zaista je velika.

Bijelo dugme

Laza Ristovski

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter