Gala Svilan piše za 100posto

'Zašto me nitko nije upozorio da će rubrika comment u mojoj majci pobuditi najvećeg trolera, hejtera i digitalnog Frankensteina kojeg sam ikada susrela?'


Gala Svilan
12.11.2018.11:00
'Zašto me nitko nije upozorio da će rubrika comment u mojoj majci pobuditi najvećeg trolera, hejtera i digitalnog Frankensteina kojeg sam ikada susrela?'
Ivana Nobilo/CROPIX

sažeto

Gala Svilan britko i duhovito o digitalnim vještinama starijih generacija


Gala Svilan
12.11.2018.11:00

Mary Shelley imala je 18 godina kada je napisala roman 'Frankenstein'. Njezine godine ne spominjem slučajno. Radnja se vrti oko čudovišta, rezultata neuspjelog eksperimenta koji se pokušava uklopiti u tadašnje društvo, i teatralno ne uspijeva. Da je Mary odrasla u današnjem društvu, odvela bih je na pivu i objasnila da Frankensteinu nije mjesto na ovom svijetu. Nažalost, mene nitko nije odveo na piće i upozorio da majci ne nabavljam smartphone niti otvaram Facebook.

Kada uđete na današnje bespuće internetskih naslova, preplavit će vas teme poput: 'kako Instagram utječe na kognitivni razvoj djeteta', 'kada je pravo vrijeme' i 'kako zaštiti dijete online?' No, nitko ne priča o problemu koji je lukavo skliznuo ispod radara.

Trebaju li roditelji dopustiti korištenje društvenih mreža?

Zašto me nitko nije upozorio da će rubrika comment u mojoj majci pobuditi najvećeg trolera, hejtera i digitalnog Frankensteina kojeg sam ikada susrela?

Svi ste upoznati s upitnicima pri registraciji na web stranice koji vas navode da potvrdite da ste stariji od 18 godina. Čvrsto se zalažem da se od sada pravilnik proširi rečenicom 'I confirm that I am 40 years of age or younger.' Nekoć su roditelji bili ti koji su držali svo konkretno i apstraktno znanje o svijetu. Njima bi se mlađe generacije obraćale za savjet, nevažno imaju li 20 godina, djecu i brak ili osteoporozu. Roditelji su bili ti koji su uvijek znali više od nas. Dogodio se shift. Uloge su se zamijenile i sada su oni ti koji svoje maloljetne klince moraju tražiti za pomoć kada im poslovni e-mail ne želi proći, internet veza prekida ili su izgubili svoju Google lozinku. Prisustvujemo prividnoj infantilizaciji naših roditelja i rušenju njihovog autoriteta.

Iako ova situacija našim digitalnim Frankensteinima stvara glavobolje, nama mlađima pak češće je razlog za dobru zafrkanciju. Inspirirana osobnim iskustvom i onim svojih prijatelja, sjetit ću se (samo malog dijela) nekih primjera dezorijentiranosti roditelja u online divljini.

Jeste li ikada otvorili Chrome ili notification bar na mobitelu svojih roditelja? Koliko tabova je bilo otvoreno? Količina prozora i aplikacija koje roditelj otvori i nikada ne zatvori proporcionalno je broju neriješenih slučajeva hrvatskog pravosuđa. To se započne i nikada ne završi. Tko živ, tko mrtav.

SHIFT JE ZA PIČKE

Caps Lock je roditeljima poput sjajnih predmeta svrakama. To je jednostavno jače od njih. Jedino što može rasplamsati više potisnutih emocija od ћирилице online je Caps Locks. Voljela bih da majke o tome, jesu li ugasile Caps Lock brinuo jednako kao o tome jesu li ugasile šparet.

INBOX

Ne razlikuju comment od inboxa. Nije jedanput da me ujutro dočekao post na wallu: 'Ostavila si gaće nasred sobe, odvedi Piku ujutro pišat.' (Pika je moj pas. Pika je shvatila srž inboxa prije od nje)

Screenshot/Facebook

E-MAIL

O mejlovima bi se dala knjiga napisati, ali meni je i dalje najdraža komplikacija oko rubrika i sastavljanja poruka. Da subject kućica nije polje u koje se upisuje kompletan sadržaj mejla je i dan danas tema rasprave.

TOUCHSCREEN

Kako pjeva Željko Bebek, ima neka tajna veza, između touchscreena i njihovih prstiju. Mislav Bago se savršeno snašao s touchscreenom. Zašto se ne snalaze i moji roditelji?

Mobitel se ne može oblijepiti selotejpom kako to pametno rade bake i djedovi da izoliraju samo 2 tipke koje su im potrebne za promjenu kanala na TV-u. Dan kada je se pokvario BlackBerry moga oca (jedini mobitel s tipkama koji se tada još mogao naći), dan je kada je naša komunikacija putem poruka stala.

BONTON

Kada sam bila mala, najvažnija lekcija je bila 'molim, hvala, izvoli.' Poštovanje se uvijek mora pokazati prema starijima, a u njihovom slučaju i prema Googleu. Ako niste znali, nepristojno je jednostavno postaviti pitanje: 'najbliža pizzerija?', već kao 'fina mlada dama' trebate pitanje preformulirati u: 'Google could you please tell me where is the nearest pizza place? Thank you.'

Drugi primjer bi bio kada roditelji stanu u nečiju obranu pod komentarima random internetske rasprave. Fašisti dobivaju lekciju iz pristojnosti, huligani koji pozivaju na nasilje nad 'pederima' kilometarsko razjašnjenje o potrebi sveobuhvatne transformacije političkog i civilizacijskog diskursa. U slobodno vrijeme, roditelji koriste svoju energiju da skinheadse preobrate u raspjevane hipije. Sve to uz moć jedne tipkovnice.

I naravno, neizostavno zahvaljivanje na prihvaćenom zahtjevu za prijateljstvo na wallu. Jer, ako to ne napravite... Što će susidi reći?

ONA APLIKACIJA NA T

Ne razlikovanje Twittera od Tindera. Obje počinju na T. Na obje aplikacije možete pratiti ljude. What can possibly go wrong? Ovaj... incident zaslužuje svoj samostalan tekst. Pa ću tu stati.

Screenshot/Facebook

POKVARENI TELEFON

Užasavam se rečenice: 'Opet se pokvario.' Potrošim sat vremena drmajući se po tramvajima, po najvećoj kiši i blatu da dođem do nje, jer ju je netko hakirao, blokirao, pokvario. Samo da dođem i shvatim da je umjesto tipke za paljenje, cijelo vrijeme stiskala -Volume up-.

CD I OSTALI FOSILI

Mama: Možeš mi otvoriti disketu?

Ja: Kak’ da ne, evo samo mi daj minutu da upalim vatru na kremen i da operem veš na potoku.

LOZINKE

Moram biti iskrena, ovo je jedna od stvari koja me ne uzrujava, već veseli. Činjenica da samo ja imam zapisane ili zapamćene sve njihove lozinke, daje mi neopisivu moć. Osjećam se kao da posjedujem kod za aktivaciju nuklearnog oružja koje može aktivirati samo Trump iz Bijele kuće.

HOLD

Ja i majka imamo jedan čudan običaj. Kad god joj se javim na telefon ona me uvijek sretno pozdravi s rečenicom: 'Your call was put on hold. Please, wait.' Onda ja poklopim i nazovem ju ponovno. Nikad joj nisam ni pokušala objasniti u čemu je problem. Samo sam otišla svom teleoperateru i aktivirala tarifu u kojoj mi se ne naplaćuje uspostava poziva. Bilo je jednostavnije.

Osim tipke hold, ona tipka na kojoj je crvena slušalica je dan danas neotkrivena Amerika. Eto, sad znam da Mirjana u subotu kuha grah, Alenka ženi sina, a ona glupača od susjede kat iznad opet nije ižmikala veš prije nego što ga je objesila sušiti.

Tehnologija i roditelji miješaju se ko piva i pelin. Zvuči zabavno u tom trenutku, do sljedećeg jutra.

Više se ponosim na činjenicu da sam majku naučila koristiti smartphone nego na svoju diplomu. Razmišljala sam taj accomplishment uvrstiti i u CV, negdje između volontiranja i vozačke dozvole B kategorije. Realno, moja majka online veća je opasnost za okolinu od mene plavuše, ženske s nedostatkom orijentacijski sposobnosti u autu od 90 KS.

Zadnja očajna molba Facebooku. Možete li molim vas prestati apdejtati layout aplikacije svako malo, jer to samo znači da svakog puta, sve naučeno moramo ponovno prolaziti. #nemogu, thnx.

Gala Svilan

newsletter

Prijavite se na Newsletter