Priča se nastavlja

Zašto je 'Sluškinjina priča' trenutno društveno i politički najaktualnija serija koju možete gledati?


Ines Madunić
26.04.2018.12:10
Zašto je 'Sluškinjina priča' trenutno društveno i politički najaktualnija serija koju možete gledati?
Profimedia

sažeto

Od četvrtka, 26. travnja gledajte drugu sezonu izvrsne serije koja vam je dostupna na servisu HBO GO


Ines Madunić
26.04.2018.12:10

Počelo je polako i bezopasno. Prvo su uveli zakone koji štite stanovništvo od koječega - terorističke prijetnje, posljedica ekološke katastrofe. Vlada je htjela zaštititi narod. Zatim su odlučili da žene ne smiju imati vlastiti bankovni račun, onda su im zabranili da rade, da same izlaze iz kuće, a uskoro i da čitaju. Pokušali su se pobuniti, ali Vlada ih je zaustavila mecima. Nije više bilo prostora za neposluh.

Zvuči li vam ovaj scenarij moguć? Jer nije tako daleko. Pričamo o radnji serije "Sluškinjina priča", snimljene prema distopijskom romanu Margaret Atwood koja se sad vraća s novom sezonom. U Gileadu, nekad su to bile Sjedinjene Američke Države, ekološka katastrofa dovela je do drastičnog smanjenja plodnosti. Za sve su okrivljene žene, a one za to i ispaštaju. One za koje se zna da su plodne postaju sluškinje, a njihov jedini "posao" je biti inkubatori. Odlaze u domove visokih dužnosnika koji ih onda siluju dok ih njihove supruge drže za ruke. Nakon što im rode dijete, idu u drugu kuću.

U Hrvatskoj se ne događaju takve stvari, ali realno - nismo ni daleko, kao ni SAD, Poljska i druge zemlje. Žene se posramljuju jer žele imati kontrolu nad svojim tijelom i životom, jer odlučuju o sebi neovisno o muškarcu, a to se predstavlja kao društveni problem. U Hrvatskoj se želi zabraniti abortus, u Poljskoj ga žele zabraniti i u slučaju ugroze života žene i fetusa. 

"Sluškinjinu priču" Margaret Atwood napisala je i objavila 1985. godine, a danas je aktualnija nego ikad. Serija je stigla u pravom trenutku - Donald Trump postao je američki predsjednik, konzervatizam se počeo širiti nevjerojatnom brzinom, a žene su ponovno prve na listi.

Uostalom, Trump je optužen za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje, ali to se uporno ignorira kao činjenica koja bi bila relevantna. Društveno-politički trenutak u kojem se čak i u Hollywoodu, američkoj (ako ne i svjetskoj) Tvornici snova razgovara o seksualnom zlostavljanju savršen je bio za "Sluškinjinu priču", a nije nemoguće da je upravo ta serija potaknula te i slične rasprave.

Prvenstveno zato što je poruka zapravo da uvijek postoji mogućnost za otporom. 

Osim što je politički i društveno aktualna, "Sluškinjina priča" izvrsno je producirana serija koja je osvojila Zlatni globus i Emmy za najbolju dramsku seriju, Elisabeth Moss također je osvojila više nagrada za glavnu ulogu, a našlo se tu još kipića za cijelu ekipu serije.

Velik je utjecaj imala i kostimografija. Crveni plašt i bijela kapica danas su neizostavan dio svakog prosvjeda za ženska prava od Zagreba do New Yorka.

Trenutno ne postoji aktualnija serija koja kritički promišlja o opasnostima budućnosti i problematici ženskih prava kao što je "Sluškinjina priča".

A ako vam se svidjela prva sezona, ne propustite drugu, koju od četvrtka, 26. travnja, možete ekskluzivno gledati na online streaming platformi HBO GO - i to potpuno besplatno prvih mjesec dana.

star vibes

tv serija

feminizam

ženska prava

Sluškinjina priča

HBO GO

Handmaid's Tale

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter