Fatalna ljubav jugoslavenskih legendi

Žarka iz 'Boljeg života' nije skrivala ljubomoru, uvijek je zgodnog glumca držala na oku! Odrasla je u teškim uvjetima, a kad je muža rano stigla teška bolest, nije ga napuštala!


100posto
26.06.2019.19:30
Žarka iz 'Boljeg života' nije skrivala ljubomoru, uvijek je zgodnog glumca držala na oku! Odrasla je u teškim uvjetima, a kad je muža rano stigla teška bolest, nije ga napuštala!
Screenshot: Youtube

sažeto

Radmila Savićević jedna je od najvećih jugoslavenskih glumica. Osim njezine velike karijere, ostala je zapamćena i njena ljubav s kolegom Božidarom Savićevićem


100posto
26.06.2019.19:30

'Žarka' iz 'Boljeg života' ostala je uloga po kojoj će većina pamtiti glumicu Radmilu Savićević, no ova glumačka veličina ostavila je iza sebe niz legendarnih uloga. Rodila se u Kruševcu kao Radmila Milenković, a odrasla je u iznimnom siromaštvu, pogotovo nakon što je njezina obitelj doživjela raskol - otac je ostavio njenu majku samu s troje djece. Radmila se obrazovala za krojačicu, no smisao za komediju bio je jači.

Osnovala je u Jugoslaviji tijekom radnih akcija kulturno društvo u sklopu kojeg i kazalište mladih. Kasnije je postalo gradsko, a prve korake u istom su napravili brojni poznati glumci. Život je ovoj ženi raskošnog talenta izgledao baš poput filmskog scenarija.

Zbog Radmile je suprug promijenio zanimanje

Sa svojim kolegom Božidarom Savićevićem dočekala je duboku starost, nisu se razdvajali, a potomke nisu imali. Pričali su svi koji su ih znali da se radilo o ogromnoj ljubavi, tolikoj da je Božidar zbog svoje supruge promijenio profesiju i postao glumac. Dotad je radio kao zubarski tehničar. Gdje god je išla Radmila, išao je i Božidar. Ljubav je počela u Kruševcu i par se otad nije odvajao. Njezina nećakinja, inače novinarka RTS-a Nataša Mijušković, u knjizi 'Prva i posljednja' prisjetila se te silne ljubavi.

Screenshot

Zbog ljubomore je bušila kulise na sceni

'Mog ujaka nikada nije zvala muž ili moj suprug, nego moj čovjek, i to ste samo od nje mogli čuti. Znam s koliko je ljubavi brinula o njemu budući da se prilično mlad razbolio, koliko je bdjela nad njim i njegovim zdravljem. Samo zahvaljujući njoj je Boža doživio lijepe godine. Sjećam se kad mi je pričao da je Rada rušila kulise u Niškom kazalištu jer je u to vrijeme bila jako ljubomorna. On je bio popularan i lijep glumac, igrali su zajedno u mnogim predstavama, ali kada bi Boža imao scenu s nekom mladom i lijepom ženom, ujna bi bušila kulise i gledala što se događa na sceni pa bi mu poslije predstave predbacivala kako je mogao manje u zagrljaju stezati partnericu'.

Bila je, dodala je Nataša, jako duhovita i pametna. 'Jednom prilikom još kao djevojčica vraćala sam se s njima iz Novog Sada u Beograd, nešto me boljela glava, bila sam neraspoložena, a oni su, da bi mi olakšali put, odglumili cijelu Zonu Zamfirovu. Ljudima su priređivali neočekivana, originalna iznenađenja', dodala je Nataša.

Bolji život

Iva Šulentić

Radmila Savićević

newsletter

Prijavite se na Newsletter