35 GODINA KARIJERE I IZLASKA ALBUMA 'DAS IST WALTER'

Zabranjeno pušenje svira u Splitu i Zagrebu u sklopu velike svjetske slavljeničke turneje


100posto
09.10.2019.10:10
Zabranjeno pušenje svira u Splitu i Zagrebu u sklopu velike svjetske slavljeničke turneje
Filip Bušić

sažeto

Legendarna grupa slavi 35 godina karijere i izlaska albuma 'Das ist Walter' velikom turnejom, a dolaze i u Hrvatsku, gdje im je predgrupa Mašinko


100posto
09.10.2019.10:10

Zabranjeno pušenje trenutno je na svjetskoj turneji kojom slave 35 godina albuma „Das Ist Walter“. Nakon čak 17 godina nastupaju u Kanadi, nakon čega se vraćaju na domaći teren u Split (18.10. Gripe) i Zagreb (19.10. Dom sportova). Turneju će nastaviti put daleke Australije, a potom i u Skandinaviji.

Kao predgrupa u Splitu i Zagrebu nastupit će zagrebački melodični punk bend Mašinko. Utjecaji legendi poput KUD Idijota i Atheist Rapa značajno su doprinijeli stvaranju njihovog originalnog stila skrojenog od vlastitih opažanja o životu i društvu ovih prostora. Dosad su izdali dva studijska te dva split albuma, a uz gomilu odsviranih koncerata i festivala, u ulozi supporta nastupali su na velikim dvoranskim koncertima ispred Hladnog piva, Leta 3, Psihomodo popa i Dubioza kolektiva.

Zbog zdravog svjetonazora, zaraznih melodija i himničnih tekstova često preplavljenih nostalgijom vuku poveznicu i sa Zabranjenim pušenjem ispred kojih će i nastupiti na dva velika koncerta – 18. listopada na splitskim Gripama i 19. listopada u zagrebačkom Domu sportova. Mašinko će time ostvariti i svoju dugogodišnju želju da zasviraju kao podrška herojima svojeg odrastanja.

Zabranjeno pušenje trenutno je u Kanadi na svjetskoj turneji povodom 35 godina od izlaska kultnog albuma „Das Ist Walter“. Prve nastupe odsvirali su u Calgaryju i Montrealu, a sada ih još očekuju Windsor i Toronto. Nakon kratkog povratka u Hrvatsku, turneju će nastaviti put daleke Australije, a potom i u Skandinaviji.

"Putovanje po svijetu uzbudljivo je za svakog 'ko se bavi muzikom. Kao prvo, to je suočavanje sa samim sobom i surovom istinom šta zapravo značiš i koliko tvoja muzika vrijedi. Ali kada je čovjek iz Sarajeva, put je divna prilika da opet sretneš svoje prijatelje iz mahale ili iz škole i da pomalo sastavljaš to razbijeno ogledalo svog vlastitog života. Jer kao što kaže jedna duhovita izreka - 'Sarajlija ima svugdje, pa čak i u Sarajevu'", izjavio je uoči turneje frontmen benda Sejo Sexon.

Velike proslave najavljene su i na domaćem terenu – 18. listopada nastupit će u Splitu (Gripe) te 19. listopada u Zagrebu (Dom sportova) uz goste čija će imena biti otkrivena uoči koncerata. Bend će potom u studenom krenuti prema Australiji gdje ih čekaju Perth, Sydney i Melbourne. Pred kraj mjeseca su u slovenskom Ormožu, a zatim će se uputiti prema Danskoj u Kopenhagen, Švedskoj u Stockholm i Norveškoj u Oslo.

Prvijenac kao povod za najavljene velike koncerte još jednom će podsjetiti zašto je Zabranjeno pušenje jedan od omiljenih rock bendova te koliko je upravo taj album i značaj Waltera kao heroja Sarajeva bio ključan za sazrijevanje mnogih generacija, kako intelektualno, tako i glazbeno.

Alen Zulić

Voljeni i šire od regije s nebrojeno turneja diljem svijeta, već dugi niz godina djeluju pod vodstvom Seje Sexona koji se s pravom nametnuo kao konstanta i zaštitno lice benda. Uz presjek cjelokupne karijere, Zabranjeno pušenje u još boljoj formi nego ikad priprema spektakl za pamćenje. Turneja skrojena od jakih svjetskih gradova dokaz je dugovječnosti benda koji je s pravom stekao kultan status, ne samo na ovim prostorima, već i šire.

Ulaznice za koncerte u Splitu i Zagrebu u pretprodaji su po cijeni od 85kn, na dan koncerta 100kn.

Prodajna mjesta su Lumer Shop (Split), Dirty Old Shop (Zagreb), Entrio (Zagreb i Split).

Koncerte organizira Dostava Zvuka.

koncert

Zabranjeno pušenje

svjetska turneja

Mašinko

newsletter

Prijavite se na Newsletter