Moderna Pepeljuga

Zaboravite na Meghan i Kate, kraljica Letizia modna je ikona čiju si garderobu možemo priuštiti, a bivša novinarka imala je nevjerojatno uzbudljiv život


Ines Madunić
06.08.2019.17:00
Zaboravite na Meghan i Kate, kraljica Letizia modna je ikona čiju si garderobu možemo priuštiti, a bivša novinarka imala je nevjerojatno uzbudljiv život
Getty Images

sažeto

Letizia oduševljava jednostavnim stilom, a Španjolci je obožavaju


Ines Madunić
06.08.2019.17:00

I dok se većina Europe, pa i svijeta, oduševljava vojvotkinjama od Cambridgea i Sussexa, odnosno stilom i ponašanjem Kate Middleton i Meghan Markle, Španjolska je već godinama kolektivno zaljubljena u kraljicu Letiziju.

Supruga kralja Felipea VI. s njim ima dvije kćeri, a njezin dolazak u kraljevsku obitelj prošao je puno lakše nego, primjerice, onaj Meghan Markle.

Naime, Letizia je također razvedena, bila je u kratkom braku s Alfonsom Guerrerom, ali bio je to samo civilni brak pa prije crkvenog vjenčanja s tadašnjim princem Felipeom nije morala dobiti nikakve posebne dozvole. Nitko nije pravio probleme oko toga i sve je prošlo prilično glatko.

Getty Images

A njezin život prije kraljevske obitelji bio je dovoljno uzbudljiv sam po sebi.

Letizia Ortiz Rocasolano rođena je u obitelji srednje klase u Oviedu. Otac joj je novinar, a majka medicinska sestra, a imala je dvije sestre, Telmu i Eriku. Mlađa Erika preminula je 2007. godine, odnosno namjerno je popila veliku količinu lijekova.

Letizia je diplomirala novinarstvo, a za vrijeme studija radila je za novine La Nueva España, ABC te agenciju EFE. Nakon diplome neko je vrijeme provela u Guadalajari u Meksiku te počela raditi na doktoratu, ali nikad ga nije završila. Vratila se u Španjolsku i počela raditi na Bloombergu, a zatim na CNN+.

Na španjolskoj TV postaji TVE radila je kao reporterka i vodila dnevnik, a u karijeri je pokrivala neke od svjetski važnih događaja, kao što su američki predsjednički izbori 2000. godine, napad na New York 2001. godine te iz ratnog Iraka 2003. godine.

Na sjeveru Španjolske 2002. godine pratila je slučaj izljeva nafte iz tankera Prestige, a tamo ju je zapazio tadašnji princ Felipe.

U to je vrijeme ona bila jedna od najpoznatijih novinarki u Španjolskoj, a živjela je s kolegom sportskim novinarom s kojim je bila u vezi dvije godine.

Iako su se upoznali ranije na službenoj večeri, upravo kad su oboje bili na terenu zbog izljeva nafte iz tankera, Felipe ju je pozvao na spoj. Navodno ga je ona odbila čak četiri puta, ali kad je konačno otišla bilo je jasno da su stvoreni jedno za drugo.

Ona je ubrzo prekinula s dečkom, ali nitko nije znao da je u vezi s princom sve dok godinu dana kasnije nisu objavili svoje zaruke.

Odmah napustila svoj posao te se preselila u palaču.

Getty Images

Međutim, na samom objavljivanju zaruka bilo je jasno da Letizia neće biti samo pokorna žena Felipeu.

Dok je čitala svoj govor, Felipe ju je prekinuo te počeo pozdravljati novinare, na što je ona njega prekinula i rekla: "Dopusti da završim."

Navodno je njegov otac bio izrazito protiv njihova braka te ju je nazvao "unutarnjim neprijateljem", dok joj je njegova majka, kraljica Sofia bila velika podrška te ju je naučila svemu što je trebalo znati o životu u kraljevskoj obitelji. Upravo njoj se posebno zahvalila u svom zaručničkom govoru.

Svadba je bila 2004. godine u Madridu, a bilo je to prvo kraljevsko vjenčanje u katedrali u španjolskoj prijestolnici u cijelom stoljeću. Naime, Felipeovi roditelji vjenčali su se u Grčkoj, a njegove sestre Elena i Cristina udale su se u Sevilli, odnosno Barceloni.

Letizia je nosila vjenčanicu Manuela Pertegaza sa šlepom dugačkim skoro pet metara, a imala je istu tijaru koju je tadašnja kraljica Sofia nosila na svom vjenčanju.

Getty Images

Letizia je odmah postala miljenica nacije, uz supruga Felipea.

Princeza od Asturiasa postala je poznata po svom besprijekornom stilu, ali potaknula je i neke skandalčiće. Primjerice, govorilo se o njezinoj operaciji nosa, za koju ona tvrdi da je napravljena zbog "respiratornih problema".

Par je dobio dvije kćeri, Leonor i Sofiju, a dužnost kraljevskog para preuzeli su 2014. godine, kad je kralj Juan Carlos abdicirao.

Letizia je tako postala prva španjolska kraljica koja je pučanka.

Unatoč svemu tome, u većini slučajeva nosi high street brendove i često reciklira odjeću, a navodno kraljevski par sam vodi kćeri u školu.

Getty Images

Iako mnogi kažu kako Felipe nema karizmu svog oca, vole ga jer je dao sve od sebe kako bi približio monarhiju narodu. Smanjio si je plaću i učinio javnim informacije o ukupnoj potrošnji kraljevske obitelji, a u to se uklapa i štedljiv stil njegove supruge.

kraljica Letizia

kralj Felipe VI

španjolska kraljevska obitelj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter