Najljepše Hrvatice svih vremena

Za Splićankom su ludjeli Francuzi, a za Dubrovčankom cijeli svijet, no sudbinu nisu izbjegle...


Barbara Marinović
28.04.2019.17:00
Za Splićankom su ludjeli Francuzi, a za Dubrovčankom cijeli svijet, no sudbinu nisu izbjegle...
Foto: Profimedia/Arhiva/CROPIX

sažeto

One se pamte po izvanserijskoj ljepoti, a evo što im je ona u životu donijela...


Barbara Marinović
28.04.2019.17:00

Lijepa Korčulanka Mia Rkman proglašena je novom Miss Universe Hrvatske. 21-godišnja studentica u Zagrebu studira sanitarno inženjerstvo na Zdravstvenom veleučilištu. Pridružila se tako mlada djevojka nizu ljepotica koje su kroz karijeru branile boje Hrvatske na nekom od svjetskih natjecanja ljepote.

Prava je ovo prilika i da se prisjetimo brojnih ljepotica - one koje su ostale i ostat će zapamćene kao najljepše Hrvatice ikada. Njihove životne priče, porijeklo i pozadina različiti su, životni su im izgledali i izgledaju raznoliko, a zajednička im je crta tek eterična ljepota i velika karizma. Neke od njih svojim su izgledom i stavom postale poznate i preko granica naše male zemlje.

Foto: PR MUH

Nezaboravna dubrovačka ljepotica

Neizostavan je ovo popis, stoga, bez dubrovačke ljepotice Nikice Marinović. Davne 1966. godine predstavljala je Jugoslaviju na izboru za Miss svijeta, gdje je osvojila titulu prve pratilje. Bila je tada jedva punoljetna i nedovoljno svjesna sebe i svoje ljepote. Da bi je dovela na izbor za Miss Jugoslavije, tadašnja urednica magazina 'Bazar' morala je dugo nagovarati roditelje tada još učenice Ekonomske srednje škole. Popustili su nekako, a Nikica je s lakoćom osvojila titulu i otišla na svjetsko natjecanje gdje je iznenadila sve.

Profimedia

Očekivali su robusnu partizanku, a ugledali i upoznali krhku i ženstveno dubrovačku ljepoticu. Brzo su je primijetili i Talijani, nudili joj filmske uloge, no ona se nije smatrala spremnom za to pa se preselila u Beograd i ubrzo udala. Dobila je sina, a nakon kraha prvog, odlučila se i na drugi brak. Razvela se i drugi put te je otad bivala sama. Neko vrijeme držala je u Beogradu butik, a onda joj se odjednom izgubio trag. Govorkalo se o njenoj borbi s depresijom, boravcima na psihijatriji, pričalo da je ostala bez novca, da je usamljena. Pričalo se i da joj je jako nedostajao rodni Dubrovnik, a pogotovo u ratno vrijeme. Zadnje godine života provela je dalje od svih, pa i najbližih prijatelja. A onda je krajem 2008. godine stigla tragična vijest. U 61. godini života Nikica je popila smrtonosnu dozu tableta za spavanje. O tome što se dogodilo, zašto je to napravila, koliko se teško nosila sa životom - Nikica nije objasnila, iza sebe nije ostavila nikakvo oproštajno pismo. Ostala je zapamćena kao jedna od najvećih ljepotica s ovih prostora.

Splićanka koju su obožavali

Bez legendarne manekenke Nuše Marović ovaj popis ne bi mogao proći. Bila je jedna od najtraženijih i najpoznatijih jugoslavenskih manekenki. Rođena Splićanka odrasla je u tom gradu, vrlo rano suočivši se s gubitkom oca i majke. Odgajali su je baka i djed, a ona se već sa 17 godina odlučuje na prvi veliki i samostalan korak. Napušta gimnaziju i nalazi posao u pošti te usput nosi revije. Ubrzo stiže do svjetskih modnih pisti, šezdesete su bile njeno vrijeme i modne kampanje, revije te reklame bile su bez Nuše neizostavne. Sedamdesetih joj je put u Parizu već bio utaban i tamo je radila sve do mirovine, kada se vraća u Zagreb. U mirovini nije dugo uživala, opaka bolest presudila joj je u 70. godini života. U Parizu su je obožavali Yves Saint Laurent i Guy Laroche, bila je njihova muza i suradnica. Nuša je bila definicija elegancije i stila, sve do njenog odlaska s ovog svijeta.

Foto: Vlado Duić/Jutarnji list

Neprežaljena Ena

Nešto kasnije stigla je era pokojne Ene Begović. Dok su spomenute ljepotice već aktivno uživale u svojim titulama i gradile karijere, proslavljena glumica još je uživala u djetinjstvu na Pelješcu. Vrlo brzo stigla je prva ponuda i zapažena uloga. Karijeru je započela s 18 godina, prvu jaču ulogu ostavila je početkom osamdesetih u filmu 'Pad Italije'. Briljirala je u ulozi barunice Castelli i ostavila niz iznimno zapaženih uloga. Bila je jedna od najljepših hrvatskih glumica svih vremena. Ženstvena, nježna, samozatajna, u isto vrijeme iznimno ekspresivna, jaka i karizmatična. Tragično je preminula u prometnoj nesreći 2000. godine na Braču. Do danas neprežaljena Ena neizostavan je dio povijesti hrvatske umjetnosti.

Tomislav Pavleka/Presnimka Cropix

Ana Sasso bila je među najljepšim ženama svijeta

Tih osamdesetih u manekenskom smislu nametala se nova sila, nova ljepotica. Ana Sasso 1982. godine plasirala se u Londonu kao jedna od 15 najljepših žena na svijetu, predstavljajući Jugoslaviju na svjetskom izboru. Bilo joj je tada svega 19 godina, no to je nije omelo. Do danas je Ana ultimativan simbol osamdesetih i sjećanje na taj period nemoguće je bez nje i kultne reklame za Pipi. Izbor za Miss donio joj je i brojne poslovne ponude, filmske je, doduše, odbijala. Udavala se dvaput, a zadnjih nekoliko godina u vezi je s liječnikom Hrvojem Tomasovićem. I dan danas plijeni pozornost svojim sjajnim izgledom i formom. Godine Ani ne mogu ništa.

CROPIX

Devedesete su Hrvatskoj donijele eru missica kakva se ne pamti ni prije ni poslije. Trojstvo sastavljeno do Fani Čapalije, Branke Bebić Krstulović i Anice Martinović, kasnije Kovač - pokorilo je ljepotom Europu i svijet.

Titulom Miss Hrvatske okrunila se Fani Čapalija 1993. godine, a ubrzo je na svjetskom natjecanju postala poznata po svom čuvenom odgovoru: 'It's OK!'. Zgodna Dalmatinka plasirala se visoko na natjecanju, proglašena je i najljepšom Europljankom, a mnogi su prognozirali lijepoj Fani uspješnu svjetsku manekensku karijeru. No, nije se dogodila. Zbog ljubavi je odustala od daljnje gradnje karijere. Udala se za nogometaša Ivicu Mornara, no brak nije opstao. Nakon razvoda se Fani potpuno povukla iz javnog života. Brinula se u tom periodu za svoju teško bolesnu majku, a nakon njezine smrti napustila je Split i otišla živjeti na Čiovo. Uz svog psića voli šetati kraj mora, puniti baterije na suncu i uživati u ljepotama prirode. To je njen mir, svjetla reflektora nikada nije do kraja prigrlila.

Promo

Nakon nje, proslavila nas je i Branka Bebić. Odabrana je 1994. godine te je tada mlađahna Metkovka poput svoje prethodnice postala najljepša Europljanka, a visoko se plasirala i na samom svjetskom izboru ljepote. Uslijedila je uspješna manekenska karijera, a prema riječima stručnjaka - mogla je i više da je imala veće ambicije u smislu manekenstva. Branka se u mladim danima udala za Sandija Cenova, koji je njome bio opčinjen kao i ostatak Hrvatske, a nakon razvoda od njega skrasila se uz poduzetnika Hrvoja Krstulovića. Danas je poslovna žena i majka trojice sinova. Do danas izgleda izvrsno, i bez ikakvih pomodnih intervencija na licu.

Jelena Balić

Probitačna Anica

Uslijedila je Anica Martinović. Ona se 1995. godine uspjela plasirati kao druga najljepša žena svijeta, bila je prva pratilja Miss svijeta te godine. Značila je ta pobjeda Anici osobno, ali značila je i cijeloj Hrvatskoj. Kao djevojčica hrvatskih iseljenika koji su trbuhom za kruhom otišli u Njemačku, rano je Anica naučila kako se brinuti za sebe i svoj kruh. Spretna i poduzetna, svojim uspjehom na svjetskom izboru nikog nije iznenadila. Prije izbora za Miss Hrvatske, već je živjela i radila u Parizu, radeći za uglednu modnu agenciju Ford. U Hrvatskoj ju je predstavljao Midikenn, a Hamed Bangoura pobjedničke godine je Anicu prijavio na izbor za Miss Zagreba. Naime, ona se htjela natjecati za Miss dijaspore, no zakasnila je s prijavom. Bangoura se odlučio na ovaj potez i napravio pogodak. Postala je kasnije Miss Hrvatske na izboru u Opatiji. Samopouzdana i s jako dobrim znanjem stranih jezika - suvereno je vladala sobom na svjetskom izboru i postala prva pratilja, najljepša Europljanka, ali i vlasnica najljepše haljine - dizajnerice Branke Donassy. Do kraja milenija ušla je u vezu s Robertom Kovačem. U sretnom braku su i danas, a u njemu su dobili i troje djece. Danas je posvećena supruga i majka te i dalje izgleda izvrsno.

Foto: CROPIX

Ena Begović

Fani Čapalija

Nikica Marinović

Ana Sasso

Branka Bebić

anica martinović

Nuša Marović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter