Nakon 46 godina

Yoko Ono konačno će i službeno biti koautorica pjesme 'Imagine'


Ines Madunić
15.06.2017.13:15
Yoko Ono konačno će i službeno biti koautorica pjesme 'Imagine'
Profimedia

sažeto

I sam Lennon priznao je da je ideju za svevremenski hit preuzeo od svoje supruge, ali nije je potpisao "jer je bio macho"


Ines Madunić
15.06.2017.13:15

Proces kojim će američko-japanska umjetnica Yoko Ono (84) konačno biti potpisana kao suautorica pjesme "Imagine" je započeo u američkoj Udruzi glazbenih izdavača. Legendarna pjesma objavljena je 1971. godine, a kao autor potpisan je samo John Lennon, koji ju izvodi. No, i prije svoje tragične smrti 1980., bivši Beatle priznao je da je Yoko, njegova supruga, imala velik utjecaj na stvaranje pjesme te ju je trebao potpisati čim je pjesma objavljena.

Naime, u svojoj knjizi "Grapefruit" iz 1964. Yoko je imala više pjesama koje su počinjale s "Imagine...". Radilo se o konceptualnoj knjizi. 

Getty Images

"'Imagine' sam trebao potpisati s Lennon-Ono jer je puno toga - od stihova do koncepta - došlo od Yoko. Ali, u to sam vrijeme bio više sebičan, više macho, i nekako sam ju preskočio. Ali, uzeo sam sve to izravno iz 'Grapefruita'. Da je bio neki muškarac, vjerojatno bih ga potpisao kao koautora. Ali, tad sam mislio, pa, ona je samo moja žena, zašto bih je potpisao", rekao je za BBC Radio 1 Lennon 1980. godine.

music beats

pjesma

John Lennon

Yoko Ono

Imagine

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter