Stara garda

Vremena kad voditelj nije mogao postati svatko: Grga i Fodor stvorili su temelje zabavnog programa, Danijela i Hamed bili su nam MTV u malom


Ines Madunić
09.04.2019.11:10
Vremena kad voditelj nije mogao postati svatko: Grga i Fodor stvorili su temelje zabavnog programa, Danijela i Hamed bili su nam MTV u malom
Arhiva Cropix

sažeto

Kako je stara garda voditelja radila u devedesetima i gdje su danas


Ines Madunić
09.04.2019.11:10

Oduševljena Mirna Berend najavila je kako će s Oliverom Mlakarom ponovno stati na pozornicu, i to na splitski stadion Poljud, gdje će u srpnju voditi veliki koncert domaćih izvođača "To je moja zemlja".

"Hvala ti dragi što sam bila tvoj prvi izbor. Hvala ti što ću ponovno sa svojim uzorom i učiteljem Olijem moći raditi posao koji volim najviše na svijetu i koji su mi oduzeli. Hvala što ću još jednom voljeti svoju publiku svojim radom", napisala je nakon što je prihvatila ponudu menadžera Ivana Bubala.

Tea Cimas/Cropix

Berend je jedna od stare garde voditelja i voditeljica koji su devedesetih vodili sve važnije projekte. Godinama je s Brankom Uvodićem zaštitno lice "Lijepom našom", a bila je omiljeno televizijsko lice predsjednika Tuđmana. Otkaz je dobila 2000. godine, kratko je radila na Novoj TV, ali je onda otišla iz medija potpuno. U Leksikonu HRT-a nisu je ni spomenuli.

Osvajala je toplim osmijehom te markantnim glasom i pojavom.

"Danas doista svatko može biti voditelj. Došlo je doba amaterizma i vulgarnosti, u kojem pravi profesionalci sjede doma", rekla je prije nekoliko godina.

Zbog nemogućnosti dobivanja posla Vlatka Pokos prije nekoliko je godina otišla u Kanadu. Ona je svoj zanat brusila u Sedmoj noći, vodila je glazbene festivale, izbore ljepote, modne revije, prezentacije, simpozije... Vlatka se može pohvaliti znanjem četiri strana jezika - engleski, njemački, talijanski i francuski.

Najviše se pamti njezin modni iskorak na izboru za Miss Hrvatske 2000. godine, kad je nosila duboko dekoltiranu haljinu zbog koje je dobila otkaz na HRT-u.

Goran Sebelić/Cropix

Unatoč stručnosti, presudio joj je privatni život i skandali vezani uz razvod braka od Josipa Dikana Radeljaka. Više nije mogla pronaći posao i odlučila je otići iz Hrvatske.

"Otišla sam iz egzistencijalnih razloga i vlastitog zdravlja. Ja sam ovdje bila psihički maltretirana, i javno i nejavno. S druge strane, cijela moja privatna situacija i sve što se događalo posljednjih 11 godina, kad sam se razvela, uništila mi je ovdje život i egzistenciju. Ja sam praktički, to ne skrivam, na neki način bankrotirala. Ja sam uspjela prije odlaska u Kanadu prodati stan, riješiti sve s bankom, riješiti se auta, sve sam to riješila, tako da sam iz Hrvatske otišla na nuli", rekla je Pokos.

I ona i Mirna učile su na televiziji od najboljih. Oliver Mlakar legenda je televizije koji se pred ekranima prvi put pojavio 1963. godine. Prije toga bio je spiker na Radio Zagrebu.

Devedesetih je najpoznatiji po vođenju Kola sreće, svojedobno je vodio emisije Znaš, znam, Malo ja, malo ti, Jadranski susreti, Tri, dva, jedan - ali vrijedan, Sve ili ništa, Brojke i slova, Kviskoteka... Također je vodio mnoge manifestacije, festivale, zabavne emisije, između ostalog i Eurosong 1990. godine s Helgom Vlahović. Njemu su uzori bili talijanski voditelji kao što su Pippa Bauda i Mikea Bongiorna, a on je i danas uzor mnogima koji pokušavaju raditi taj posao.

Jedno od najprepoznatljivijih lica brojnih glazbenih festivala, zabavnih emisija i izbora ljepote je Ljudevit Grgurić Grga. Vodio je Sedmu noć, do danas najuspješniju nedjeljnu zabavnu emisiju kojom je svojedobno rušio rekorde gledanosti.

"'Sedma noć' bila je moj najveći profesionalni izazov. Bio je to prvi nacionalni show koji sam s velikom ljubavi i energijom radio s urednicom Zabavnog programa HTV-a Ksenijom Urličić. 'Sedma noć' ostat će zapamćena kao prvi zabavni show HRT-a koji je pomicao granice u televizijskoj produkciji, imao veliku gledanost te spektakularna gostovanja u sportskim dvoranama, stadionu bijelo-plavih u Osijeku te Areni u Puli", rekao je.

Tomislav Serdar/Cropix

Grga je također karijeru počeo na radiju, gdje je radio cijeli radni vijek, a za emisiju Gladne uši dobio je i "radijskog Oscara", odnosno Brončani mikrofon na međunarodnom radijskom festivalu u New Yorku 2017. godine.

"Nažalost, kako to postaje sve učestalija pojava u našim medijima, jako me žalosti kada netko od mladih ljudi koji ima neupitnog potencijala za ovaj nimalo lagan posao bude gurnut u vatru a da prije toga nije temeljito prošao one nužne stepenice - od početka rada na kraćim prema složenijim formama, edukaciju službe za jezik i govor… Lijep je izgled, naravno, dobro došao na televiziji, ali on ne može biti prvi u nizu kockica koje bi trebale sačinjavati mozaik kvalitete onih osoba koje se bave ovim poslom", pojasnio je Grga, koji je službeno u mirovini od prošle godine, no i dalje nastavlja uređivati i voditi Gladne uši na HR2.

Mlađi kolega Mirko Fodor i danas je najpouzdaniji izbor za vođenje svih većih manifestacija pa je tako ove godine vodio Doru uz mlađe kolegice Ivu Šulentić i Jelenu Lešić. Baš uz njih vidjelo se koliko znači iskustvo, opuštenost i znanje ponašanja pred kamerama uživo.

Fodor je karijeru započeo u Zabavnom programu HRT-a 1986. godine, a u portfoliju mu je uređivanje i vođenje Dobro jutro, Hrvatska, Sedma noć, Bravo, Uzmi ili ostavi te kviz Najslabija karika. Također na HR2 vodi i uređuje emisiju Globotomija.

Arhiva Cropix

Najpoznatija glazbena emisija devedesetih, za kojom i danas mnogi žale, svakako je Hit Depo. Prikazivala se na HTV-u od 1992. do 2003. godine, a vodili su ga Danijela Trbović i Hamed Bangoura. Omiljena među mlađom publikom, emisiju se pobožno čekalo jednom tjedno jer tamo su se prikazivali najnoviji domaći i strani spotovi. Hit Depo odgojio je cijelu jednu generaciju, a za one koji nisu imali satelitsku televiziju ta je emisija bila MTV u malome.

Danijela i Hamed bili su omiljeni televizijski par koji je svojom opuštenošću promijenio način na koji doživljavamo TV osobnosti, bili su mladi, duhoviti i donosili su nam najbolju glazbu. Hit Depo, ali i Danijela i Hamed imali su jak utjecaj na našu pop kulturu. On se nakon prestanka prikazivanja nije više bavio novinarstvom niti vođenjem, dok je Danijela nastavila pa smo je gledali u Pljesak, molim!, Sunce, Metropolis, Najslabijoj karici, 8. katu, Volim Hrvatsku...

televizija

Vlatka Pokos

Mirna Berend

Oliver Mlakar

tv voditeljica

hamed bangoura

Danijela Trbović

Ljudevit Grgurić Grga

Mirko Fodor

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter