Golišave, mlade i prelijepe

Voljeli ih Titovi obavještajci, svjetski glumci i umjetnici! Seks simboli Jugoslavije drmali su zbog ljepote bivšom državom, no izgled nije bio garancija za sreću


Barbara Marinović
23.01.2019.17:00
Voljeli ih Titovi obavještajci, svjetski glumci i umjetnici! Seks simboli Jugoslavije drmali su zbog ljepote bivšom državom, no izgled nije bio garancija za sreću
Foto: CROPIX

sažeto

Neke žene ostavile su neizbrisiv trag zbog svoje ljepote, karizme i karaktera. Pred njima su klečali i moćni muškarci, jedna je zavela i Ala Pacina


Barbara Marinović
23.01.2019.17:00

Neke dame ostavile su svojom pojavom dubok trag u vremenu bivše države, a mitovi o njima žive i danas. Lijepih žena u Jugoslaviji nije nedostajalo, a neke su zahvaljujući izgledu, talentu i šarmu uspjele i izvan granica nekadašnje države. Svaka zemlja imala je neku svoju predstavnicu, djevojku za kojom su u određenom periodu ludovali svi. Neke su se već prometnule i u legende. Obožavali su ih političari, obavještajci, poduzetnici, umjetnici - one su najznačajniji seks simboli Jugoslavije.

Zbog Olivere su se tukli, pili otrov i svađali se. Olivera je imala ubojitu ljepotu

Među njima odmah iskače ime Olivere Katarine. Proslavila se kao djevojka, vrlo brzo po pojavljivanju zadobila je titulu fatalne žene. Žene su je zbog ljepote mrzile, a muškarci se oko nje svađali, tukli, jednog je čak dovela i do pokušaja samoubojstva. Do njenog pojavljivanja takve zvijezde nije bilo. Rođena je u patrijarhalnoj obitelji, otac joj je bio vrlo strog, pazio je da Olivera ne kasni kući, a ako je slučajno i kasnila iz šetnji - bila je u kazni. Sve njegove odgojne metode ubrzo su pale u vodu, bilo joj je svega 14 godina kada je završila u vezi s vaterpolistom Milanom Muškatirovićem. Veza je potrajala par godina, a Olivera s navršenih 18 godina odmah odlazi u Pariz, htjela je karijeru svjetskih razmjera. Nije uspjela otprve pa se nakon godinu dana vratila u rodni Beograd. Upisala je tada glumu, ostavila dečka i udala se za novinara Vuka Vuča. Tada je glumac Miloš Žutić, inače zaljubljen u nju, navodno pokušao samoubojstvo. Otrovao se te jedva preživio cijelu dramu s Oliverom. Dvije godine kasnije glumica i pjevačica razvela se od Vuka te počela ljubavnu vezu s Ratkom Draževićem. Srpski mediji pišu kako se radilo o Titovom obavještajcu i producentu. Živjela je s njim godinama u europskim prijestolnicama, a navodno je upravo Dražević od nje stvorio filmsku i pjevačku zvijezdu. Punila je svojim nastupima kasnije svjetske prijestolnice, a vjerni obožavatelj bio joj je i legendarni Salvador Dali.

Razvela se kasnije jer Ratko nije želio djecu te se udala za političara Miladina Šakića i s njim dobila sina. On danas živi u Španjolskoj i bavi se slikarstvom. Kada je Šakić umro, posvetila se sinu i napustila svijet umjetnosti. Medijima je prije par godina rekla da se sama opredijelila kasnije u životu biti sama. Da nije to željela, kaže, sigurno bi danas imala partnera, no ljubav kasnije nije stigla.

Screenshot: Youtube

Balkanska Brigitte Bardot voljela je Radeljaka i nakon rođenja sina prestala glumiti

Beogradska Brigitte Bardot karijeru je počela graditi još kao tinejdžerica. Beba Lončar postala je 1960. godine prava zvijezda kada je dobila ulogu tinejdžerice Desanke u filmu 'Ljubav i moda'. Svi su se zaljubili u prelijepu Bebu, a ona je tada bila u vezi s beogradskim zavodnikom Dejanom Božovićem. Bili su tada, pišu ondašnji mediji, prava atrakcija tijekom šetnje ulica. Pomoći plastičnih kirurga tada nije bilo, žene su funkcionirale praktički uz minimalnu šminku, bez filera, bez filtera, bez zahvata. U tom svijetu - Beba je bila spektakl. Prošlo je pet godina od 'Ljubavi i mode', a djevojka je otišla u Rim. Glumila je u nizu zabavnih filmova u Italiji, usporedo gradeći ljubav i brak s Josipom Radeljakom. Njihova veza tada je bila pravi raj za medije. Markantni splitski poduzetnik i beogradska ljepotica - priča iz snova. U braku su dobili i sina Lea, a budući da je majčinstvo dugo priželjkivala, Beba se nakon rođenja sina ostavila glumačkog svijeta. Brak je kasnije propao, Beba se u međuvremenu vratila u Beograd. Danas je prava dama, živi sa svojim partnerom, a u javnom životu ne sudjeluje. Svijet je to koji joj je, stječe se dojam, bio više nametnut nego zanimljiv.

Foto: Arhiva/CROPIX

Osječanka Marija bila je zvijezda erotskog filma

Osječanku Mariju Baksu obožavali su u cijeloj Jugoslaviji. Rođena u Hrvatskoj, kasnije je odselila u Beograd, a uspon prema slavi počela je negdje u vrijeme kada i Beba Lončar. Novinarima su bile zanimljive pa su od njih pokušavali raditi rivalstvo, no to nije bilo potrebno. Marija je nosila raskošnu ljepotu, u njoj je uživala, nije ju skrivala već naglašavala... Stoga i ne čudi što je igrala uloge u kojima je njezin seksipil dolazio u prvi plan. Sedamdesetih je i ona postala zvijezda talijanskih filmova, većinski B produkcije. Erotizacija je bila u prvom planu, a Marija je dodatno potpirivala snove frajera pozirajući za muške magazine. Živjela je i kretala se u talijanskim mondenim krugovima, dovodili su je u vezu s brojnim zvijezdama i zavodnicima, no navodi o tim vezama bili su samo to - navodni. Tijekom osamdesetih se povukla s glumačke scene te se udala za poduzetnika s kojim ima kćer.

Predivna Bernarda Marovt jedna je od najljepših žena ovih prostora

Bernarda Marovt je, po mišljenju mnogih, najljepša missica bivše države. Na vrhuncu karijere dobivala je po tri tisuće dolara po reklami. Slovenka je 1982. godine osvanula u Startu, a broj u kojem je pozirala prodan je u rekordnoj nakladi. Došla je potom 1983. godine na ideju da se okuša u izboru za najljepšu Jugoslavenku, i uspjela je. Otišla je na svjetski izbor i imala velike šanse za pobjedu, no nažalost, od svega nije bilo ništa. Britanski mediji objavili su njezine golišave fotografije koje je snimila za zagrebački Start pa je ostala bez titule. Doduše, žiri sastavljen od svjetskih fotografa udijelio joj je titulu najfotogeničnije žene svijeta te godine. Ostvarila je kasnije uspješnu manekensku karijeru u Europi. Ostala je u svijetu mode pa posjeduje danas modnu agenciju i živi na relaciji Milano - Ljubljana.

Tea Cimaš/Cropix

Ana Sasso i danas je bomba

U tom periodu bivšu državu seksipilom je pokorila i splitska ljepotica Ana Sasso. Bila je jedna od najljepših jugoslavenskih missica, ostvarila je sjajan rezultat i na svjetskom izboru, a u legendu ušla zahvaljujući reklami za Pipi. Javnosti je postala poznata osamdesetih kada je 1982. godine dobila titulu Miss Jugoslavije. Na svjetskom izboru je kasnije ušla u polufinale s još sedam ljepotica. Dobivala je kasnije ponude za svjetsku karijeru, zvale su je modne agencije, no ona je sve odbijala. U ljubavnom životu dugo nije mogla pronaći mir i sreću te se njezina ljepota nije ispostavila i kao garancija za privatnu sreću i mir. No, nekoliko godina je već sretna u vezi s kirurgom Hrvojem Tomasovićem.

CROPIX

Dijana zavadila 'Bijelo dugme', zavela Ala Pacina

Ljepota je daleko odvela djevojku iz Lukavca. Dijana Bećirević bila je u vezi i s Alom Pacinom te proputovala svijet. Prije svega toga bila je tek lijepa djevojka iz skromne obitelji, koja se 1981. godine bila voljna gola fotografirati za Start. Bila je predstavljena i u Playboyu, i to kao dio priloga 'Titove djevojke'. Htjela je studirati glumu, no zadnji čas se predomislila i upisala novinarstvo. Odvelo ju je to do Italije, gdje se zaposlila na RAI-ju. Vodila je emisiju religijskog sadržaja. Kasnije je radila kao tajnica producenta koji je stajao iza karijera Rolling Stonesa, Led Zeppelina, Raya Charlesa... Upoznala je u Americi najveće svjetske zvijezde, a ušla tako i u vezu s Alom Pacinom. Optuživali su je i da je kriva za sukob unutar grupe 'Bijelo dugme'. Danas živi u Los Angelesu pod imenom Diana Niven.

Foto: CROPIX

Savina je bila zvijezda erotskih izdanja, a danas je psihologinja

Slovenka Savina Geršak također je pravi seks simbol bivše države. U mladosti je bila odlična tenisačica, no kasnije se okrenula svijetu modelinga i filma. Ipak, glumačkog talenta baš i nije imala. Uloge su joj se bazirale na njezinom tijelu i erotskim izdanjima pa se pojavila kasnije i u nekoliko talijanskih filmova B produkcije, slične tematike. Brzo je postala svjesna da su joj gabariti u glumačkom svijetu ograničeni i s 28 godina odustala je od glume te upisala i završila psihologiju. Danas živi u Rimu te radi u struci. Majka je postala u 44. godini, kada je na svijet donijela blizance.

Ana Sasso

Olivera Katarina

Beba Lončar

Marija Baksa

Bernarda Marovt

Dijana Bećirević

Savina Geršak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter