Napravite mjesta za mlade

Vojko izdominirao nominacijama, ali isti broj ima ih i Massimo. Treba li mu 18. Porin ili bismo šansu trebali dati novim generacijama?


Ines Madunić
22.02.2019.14:00
Vojko izdominirao nominacijama, ali isti broj ima ih i Massimo. Treba li mu 18. Porin ili bismo šansu trebali dati novim generacijama?
Vojko Bašić, Andrija Lucić/CROPIX

sažeto

Ovogodišnji Porin bit će u znaku Vojka Vrućine, ali ne postoji kategorija hip hopa. Kako to?


Ines Madunić
22.02.2019.14:00

U Zagrebu su u četvrtak predstavljene nominacije za nagradu Porin, najvažniju domaću glazbenu nagradu. U 36 kategorija ove je godine izdominirao Vojko Vrućina koji je dobio šest nominacija, između ostalih i u velikim kategorijama kao što su album godine, pjesma godine i muška vokalna izvedba. 

Splitski reper tako je potvrdio titulu najveće zvijezde 2018. godine, a zanimljivo je da mu je ovo tek prvi solo album.

On nije jedini koji je svojim albumom uspio doći do nominacija. Ogenj, Boris Štok, Mary May i Kensington Lima također su na popisu s prvijencima.

Izvrsne su to vijesti za domaću scenu. Ogenj je koprivnički etno punk bend koji je prošle godine objavio album "Domaj", u konkurenciji za najbolji etno album, a nominirani su i kao najbolji novi izvođači. Boris Štok svakako je zaslužio nominaciju za najbolji album alternativne glazbe, iako je komotno mogao ući i u klupsku glazbu, kao i za mušku vokalnu izvedbu.

Mary May prošle je godine objavila hvaljeni "Things You Can't Put Your Finger On" i predstavila se kao dostojno pojačanje na kantautorskoj sceni, pogotovo nakon live promocije albuma u Močvari sredinom veljače. Mary je svakako zasluženo u istoj konkurenciji kao i Štok, za album alternativne glazbe, iako bi se o tome dalo diskutirati - koliko je njezin pop alternativan, osim što je samizdat? Ona je također zaslužila biti u još nekim kategorijama, ali ako nastavi ovako za to će definitivno biti vremena i mjesta.

Mary May kaže da je počašćena što je njezin album prepoznat od struke.

"Kad se Porin bude dodjeljivao, neće biti ni godinu dana otkako sam objavila prvu pjesmu. Zahvalna sam na ovom iskustvu", kaže kantautorica.

Kensington Lima imaju dobar album i lijepo je da su se uspjeli probiti do potencijalnog najboljeg novog izvođača.

Ali, u svemu tome mora postojati neki "ali". A kad pričamo o Porinu, jednako je kao i kad pričamo o svim drugim velikim svjetskim dodjelama nagrada koje su svake godine sve dosadnije i naizgled sve besmislenije.

Naravno da treba nagraditi najbolje iz glazbene industrije, ali može li se nekako to biračko tijelo pomladiti pa da konačno prestanemo slušati ista imena među nominiranima već četvrt stoljeća?

Ove je godine, primjerice, jednak broj nominacija kao i Vojko dobio Massimo - pjesma godine i vokalna suradnja s Vatrom te najbolji pop album, uz više tehničke kategorije produkcije, snimke i likovnog oblikovanja albuma.

Onima koji prate Porin vjerojatno je šokantno što Massimo nije nominiran za najbolju mušku vokalnu izvedbu; dosad je upravo u toj kategoriji slavio deset (10) puta. Ukupno je osvojio 17 Porina, a još 29 puta bio je nominiran.

Ove godine u ženskoj vokalnoj izvedbi ponovno je Josipa Lisac, koja je tu nagradu dobila sedam (7) puta, ukupno ima 16 Porina i još toliko nominacija, a ove godine dobila ih je još pet.

Vladimir Ivanov/CROPIX

U konkurenciji za najbolju žensku vokalnu izvedbu ponovno je Nina Badrić, koja ju je osvojila tri puta dosad, a treća je mlada Antonela Doko.

Porin je u svoju konkurenciju pustio neke nove nade, nove ljude koji definitivno nose budućnost hrvatske glazbene scene.

No, u kategoriji grupe s vokalom su Detour, Goran Bare i Majke te Parni valjak. Nema, primjerice, Jonathana, riječke skupine koja je na dodjeli nezavisnih glazbenih novinarskih nagrada Rock&Off dobila statuu za pjesmu godine za "I Never Meant To Be There". Nema ni Nipplepeople, nigdje nisu ni Chui, Luce kao solistica... U redu, ne mogu svi biti nominirani, ali nešto raznovrsnosti ne bi škodilo.

Možda najveći minus ovogodišnjih Porina je činjenica da ne postoji kategorija hip hopa - nigdje. Svi hip hop uradci našli su se u jednoj kategoriji, a to je album klupske glazbe, iako su isto tako mogli biti u alternativnoj, primjerice - osim ako alternativna glazba ne označava samo rock.

Realno, album hip hop glazbe bila bi najjača kategorija ove godine. Zamislite da se za statuu Porina bore Vojko, Edo Maajka i Kandžija. Mogli su se tu još naći Krešo Bengalka, High 5, KUKU$... Kategorije se, kako je naznačeno u pravilima Porina, mogu iz godine u godinu mijenjati, dodavati ili izbacivati, a stvarno je šteta da organizacija nije prepoznala da snažnu hip hop scenu treba pogurati i nagraditi jer su punili dvorane cijele godine. S time se dijelom slaže i Vojko Vrućina, pravim imenom Andrija Vujević, ovogodišnji vlasnik najviše nominacija.

"Mislim da bi bilo dobro da imamo tu kategoriju, pogotovo jer je prošle godine izašlo stvarno puno dobrih hip hop albuma. Možda će ove moje nominacije biti poticaj da se to ostvari iduće godine. S druge strane, vjerojatno ne bi bilo dobro da uvedu tu kategoriju, a onda ove godine ne izađe ništa, to baš ne bi imalo smisla", kaže Vojko, dodajući da je sretan i da definitivno nije očekivao toliko nominacija, ali da mu je drago da je njegov rad prepoznat.

Na kraju, Porin je ove godine donekle pokušao izjednačiti stariju i noviju generaciju izvođača, ali još postoji minusa koji bi se mogli i trebali ispraviti. Napravite mjesta za nove izvođače, za one koji rasprodaju dvorane. Igranje na sigurno tako je dosadno - a naša je glazbena scena sve zabavnija.

dodjela nagrada

Vojko Vrućina

Josipa Lisac

Edo Maajka

Kandžija

glazbene nagrade

Boris Štok

Massimo Savić

Mary May

Porin 2019

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter