O podcjenjivanju i odlasku

Vlatka potpuno otvoreno: Šikanirali su me na poslu, ali teško je dokazati da vas netko sabotira u karijeri jer ne pristajete na razne 'dobronamjerne ponude'


Ines Madunić
14.10.2019.16:00
Vlatka potpuno otvoreno: Šikanirali su me na poslu, ali teško je dokazati da vas netko sabotira u karijeri jer ne pristajete na razne 'dobronamjerne ponude'
Neja Markicevic / CROPIX

sažeto

Voditeljica Vlatka Pokos ne planira se vratiti u Hrvatsku, a u kratkom razgovoru objasnila nam je i zašto


Ines Madunić
14.10.2019.16:00

Iako već nekoliko godina uopće ne živi u Hrvatskoj, svako njezino pojavljivanje izaziva veliku pažnju. Vlatka Pokos u Kanadi je ove godine diplomirala s počastima na studiju marketinga i komunikacija. Bila je jedna od najboljih studentica na godini na sveučilištu Sheridan u Torontu, a istovremeno je i radila jer je u Kanadu otišla samo s dva kofera, kako je i sama rekla.

U nekoliko navrata u kojima je posjetila Hrvatsku, priznala je kolegama novinarima da joj domovina nedostaje, no u inozemstvu je ipak puno uspješnija i jednostavno joj odgovara drugačiji mentalitet.

Često na društvenim mrežama komentira stanje u Hrvatskoj, zbog čega su je neki kritizirali, no ona ponavlja kako joj je stalo do toga da ova zemlja bude bolja i pravednija prema svima.
Prema njoj to svakako nije bila, jasno poručuje Vlatka, koja zbog nekih specifičnih razloga - kao što je presuda zagrebačkog suda da mora bivšem mužu vratiti novac koji je trošila na zajednički život tijekom braka, plus kamate - ne planira vratiti se za stalno.

Joško Ponos/Cropix

Uostalom, kako je i sama rekla, da se u četrdesetima odlučiš otići u inozemstvo i potpuno promijeniti svoj život, zaista treba doći do određene granice, a Vlatka ju je dosegnula.

'Bezbroj puta su me šikanirali i povrijedili'

Na izravno pitanje je li se ikad osjećala da ju podcjenjuju u profesionalnom smislu, odgovara vrlo jasno da jest.

"Prije svega, mislim da treba razlikovati podcjenjivanje od sistemske i društvene diskriminacije. Podcjenjivanje će doživjeti svatko tko je drugačiji i ima dovoljno hrabrosti slijediti svoje snove. Od najranijeg djetinjstva sam se susretala s tim jer sam se usudila sanjati i hrabro ići za svojim snovima.

Tijekom svoje karijere doživjela sam jako puno podsmjehivanja i podcjenjivanja, ali to me nikada nije moglo smesti jer sam uvijek znala koliko vrijedim i što mogu postići svojim radom, talentom i učenjem. Bezbroj puta sam bila povrijeđena i šikanirana u profesionalnom smislu iz razloga koje ne bih mogla nazvati podcjenjivanjem nego odrazom ukupne društvene klime u kojoj se žene lako etiketira i zlostavlja bez ikakvih posljedica za one na moćnim pozicijama. Uostalom, teško je dokazati da vas netko, primjerice na televiziji ili u politici, ucjenjuje i sabotira u karijeri jer ne pristajete na razne 'dobronamjerene ponude'", rekla nam je Vlatka.

Već je i prije pričala kako je, posebno nakon razvoda, imala problema s nalaženjem angažmana u Hrvatskoj, iako je uvijek bila poznata kao vrlo profesionalna i jedna od najboljih.

Duje Klarić/Cropix

Još uvijek ponekad dođe i odradi koji voditeljski posao u Hrvatskoj, kao primjerice ovo ljeto, kad je u Poreču vodila svjetski izbor za Miss turizma.

'Ženu se ovdje mjeri po izgledu i godinama'

Vrlo oštro priča o hrvatskom društvu i poručuje kako se ne može više zamisliti da ovdje živi.

"Hrvatsko društvo je u na mnogim razinama primitivno, zatvoreno i izrazito seksističko stoga u Hrvatskoj nije lako biti emancipirana i samostalna žena. Tome uvelike pomaže korumpirani pravosudni sistem koji je definitivno u službi moćnih i bogatih, uglavnom muškaraca.

Generalno, mislim da je najraširenija diskriminacija po životnoj dobi i vrlo je prisutna u Hrvatskoj gdje se ženu mjeri isključivo po izgledu i životnoj dobi. Osobito u zabavnoj industriji, ali i uopće. Nevjerojatno je u kojoj mjeri su žene izložene vrijeđanju i prozivanju jer su dostigle određenu životnu dob", rekla nam je Pokos, koja će iduće godine navršiti 50 i kaže da se svojih godina nimalo ne srami.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Fashion Designer👗 (@monicasablic) on Sep 3, 2018 at 3:11am PDT

"Imam puno snage, izgledam i osjećam se sjajno i na tome sam beskrajno zahvalna. Zrelost ima puno lijepih strana i nema razloga za strah", objavila je voditeljica.

A iako je doživjela i puno diskriminacije na radnom mjestu, kao i negativnih poruka na društvenim mrežama, to ju, kaže, nikad neće pokolebati.

"Kao što rekoh na početku, takvi komentari me ne mogu niti će me ikada obeshrabriti da učim, rastem i budem najbolja što mogu", rekla nam je Vlatka.

Vlatka Pokos

odlazak iz Hrvatske

podcjenjivanje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter