odmah je dobio otkaz

Više od deset žena optužilo šefa CBS televizije za seksualno zlostavljanje: Nasilno ih je ljubio usred sastanaka i tjerao na oralni seks


Ines Madunić
10.09.2018.13:00
Više od deset žena optužilo šefa CBS televizije za seksualno zlostavljanje: Nasilno ih je ljubio usred sastanaka i tjerao na oralni seks
Profimedia

sažeto

Les Moonves jedan je od najmoćnijih ljudi medijske industrije u SAD-u


Ines Madunić
10.09.2018.13:00

Samo tri sata nakon što je New Yorker objavio priču o još šest žena koje optužuju šefa CBS televizije za seksualno zlostavljanje, Les Moonves dobio je otkaz.

To je već treći članak u kojem jednog od najmoćnijih figura američke medijske scene žene optužuju za zlostavljanje. Ukupno se radi o 12 žena koje tvrde kako se zlostavljanje događalo od osamdesetih pa sve do 00-ih godina.

Prve optužbe New Yorker je objavio u srpnju ove godine, u kojem je šest žena novinaru Ronanu Farrowu, koji je za svoj rad na razotkrivanju seksualnog predatora Harveya Weinsteina prošle godine dobio Pulitzerovu nagradu, ispričalo kako ih je Moonves zlostavljao te u cijeloj tvrci stvorio atmosferu u kojoj se takvo ponašanje tolerira.

Moonves, koji je na čelu CBS-a dvije godine, a već više od 20 godina jedna je od ključnih figura američke televizije, odmah je reagirao na prvi članak te je tvrdio kako se sjeća tri od šest navedenih slučajeva, ali da nema govora o zlostavljanju.

Profimedia

"Nevjerojatne optužbe u članku nisu istinite. Imao sam odnose s tri navedene žene prije 25 godina, prije nego što sam došao na CBS. Nikad nisam koristio svoju poziciju kako bih utjecao na karijere tih žena. Sve što mogu zaključiti je da se takve optužbe sad pojavljuju kako bi se uništilo moje ime, moja reputacija i moja karijera. Svi koji me poznaju znaju da ta osoba iz članka nisam ja", napisao je Moonves, koji je prošle godine javno podržao pokret Me Too i govorio o osiguravanju zaštite žena od sekualnog zlostavljanja na radnom mjestu.

"Razumijem da je nekim ženama, desetljećima prije, bilo neugodno jer sam im se nabacivao. To su bile pogreške zbog kojih danas iskreno žalim. Ali, uvijek sam se vodio i poštovao princip da 'ne' znači 'ne' i nikad nisam koristio svoju moć da bih naštetio nečijoj karijeri", dodao je.

CBS i Moonves izrazili su sumnju u istinitost tvrdnji jer je televizijska mreža trenutno u sukobu s Viacomom te pokušavaju zaustaviti spajanje dvije kompanije, čemu se i Moonves protivio.

Nakon prvih optužbi, nadzorni odbor odlučio mu je dati otkaz, ali se vrlo brzo saznalo da bi prema svom ugovoru zauzvrat mogao dobiti 84 milijuna dolara bonusa uz svoju standardnu plaću te dio dionica kompanije.

Nakon novih optužbi CBS je objavio kako mu se nikakvi bonusi neće isplatiti te da će kompanije i sam Moonves uplatiti 20 milijuna dolara pokretu Time's Up.

Većina žena koje su ga optužile za seksualno zlostavljanje učinile su to pod imenom i prezimenom. Radi se o glumicama, scenaristkinjama i drugim profesionalkama koje su s Moonves imale poslovan odnos.

Glumica Ileana Douglas ispričala je kako ju je Moonves pozvao na sastanak na kojem su trebali razgovarati o njezinoj ulozi u sitcomu, no usred svega pitao ju je je li single te nakon toga počeo ljubiti.

"Pritisnuo me na kauču i nisam mogla disati. Nasilno me ljubio, nisam se mogla pomaknuti i nisam ga mogla maknuti. Ležala sam paralizirano i gledala u fotografiju njegove obitelji. U jednom trenutku me pitao što mislim o svemu tome, na što sam se odlučila izvući humorom. On se vidno naljutio i maknuo s mene, a onda mi zablokirao vrata kad sam pokušala izaći.

Rekao mi je da to mora ostati između nas. Dobila sam otkaz nakon snimljene pilot epizode", rekla je Douglas.

Scenaristkinja Janet Jones odbila je Moonvesa 1985. godine, koji ju je također nasilno poljubio na poslovnom sastanku.

"Nakon što sam pobjegla nazvao me. Rekao je: 'Reputacija je jako važna sdtvar, razumiješ li? Upozoravam te. Uništit ću ti karijeru. Nikad nećeš dobiti posao. Nitko te neće zaposliti.' Bila sam presstravljena, na početku karijere i nisam znala što da radim", rekla je Jones.

Moonvesa su za zlostavljanje optužile producentica Christine Peters, scenristkinja Dinah Kirgo, dvije glumice koje su htjele ostati anonimne, producentica Phyllis Golden-Gotlieb, scenaristkinja Jessica Pallingston, vizažistkinja Deborah Green, producentica Deborah Morris, scenaristkinja Linda Silverton te masažerka Deborah Kitay.

Neke su ga kriminalno prijavile, optužbe je policija provjerila i potvrdila, no nastupila je zastara i Moonvesu se ne može suditi.

"Došao je u moj ured i pozvao me na ručak. Kad je parkirao u garaži, uzeo je moju glavu i povukao je prema svom međunožju. Stavio je svoj penis u moja usta i držao mi glavu tako. Nakon toga zahtijevala sam da me odveze natrag u ured gdje sam povraćala. Bila sam samohrana majka dvoje djece i nikad ga nisam prijavila", rekla je Golden-Gotlieb.

Navodno su neki članovi nadzornog odbora znali još od početka godine da se Moonvesa istražuje zbog seksualnih napada, no nisu reagirali, zbog čega su također dobili otkaz.

Les Moonves je na samo čelo CBS-a došao prije dvije godine te mu se pripisuju zasluge za veliki rast kompanije, koja je prošle godine zaradila 3,47 milijardi dolara, što je porast od 6 posto u odnosu na 2016. Neto zarada CBS-a je 400 milijuna dolara. Kao jedan od glavnih u vrhu kompanije, također je zaslužan za televizijske hitove kao što su "Svi vole Raymonda", "CSI" i "Teorija Velikog praska".

seksualno zlostavljanje

Harvey Weinstein

Me too

time's up

Les Moonves

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter