Kriza mladih godina Gale Svilan

Vilenjaci Djeda Božićnjaka potplaćeni su, pothranjeni i rade u užasnim uvjetima, ali božićna čarolija ne nastaje na Sjevernom polu


Gala Svilan
24.12.2018.10:45
Vilenjaci Djeda Božićnjaka potplaćeni su, pothranjeni i rade u užasnim uvjetima, ali božićna čarolija ne nastaje na Sjevernom polu
Ivana Nobilo/CROPIX

sažeto

Gala Svilan u novoj kolumni upoznaje nas s radnim danom božićnog vilenjaka koji izrađuje naše poklone


Gala Svilan
24.12.2018.10:45

Sjeverni pol – više od 250 km od prvog naseljenog mjesta, skriven velom arktičke zime, ušuškao se velebni proizvodni pogon. Radionica je to zapanjujuće veličine, opsega, ali i učinkovitosti. Radi 24/7 kako bi sve bilo spremno za najvažnije jutro u godini. Radnici, ujedno i stanovnici ovog mističnog mjesta, za ovo se pripremaju cijele godine. Iako ovu radionicu nitko nikada nije vidio, ona ima kapacitet proizvesti beskrajan broj proizvoda. Ove godine, jedna "igračka" bila je apsolutni favorit na listi Djeda Božićnjaka. Zaželjela su ga mala, ali i "velika djeca".

Brza proizvodnja učinkovita je zahvaljujući vertikalno integriranom distribucijskom sustavu iza kojih stoje maleni vilenjaci upogonjeni sanjkama i sobovima. Djedica nije želio prihvatiti sve popularnije rješenje automatizacije proizvodnje jer roboti udvostručuju troškove, te se i dan danas drži tradicionalnog ručnog rada.

Svake godine, sat prije sumraka, Djed ukrcava sve "igračke" na sanjke i kreće na put oko svijeta. Prema nekim procjenama, taj put mora prevaliti neprekidnim tempom od 10,703.436.341 km/h kako bi uspješno obavio ovaj podvig.

Njegove nadljudske sposobnosti i beskrajna plemenitost privukla je veliku bazu obožavatelja. I to s dobrim razlogom. Pod leadershipom Djeda Božićnjaka, bezbrojna djeca iz cijelog svijeta iskusila su radosti božićnog jutra. I roditelji ga obožavaju. Statistike pokazuju da uživa u velikoj potpori svojih simpatizera jer svojom politikom uskraćivanja darova "nestašnoj" djeci učvršćuje vrijednosti dobrog ponašanja.

Unatoč njegovoj dugogodišnjoj popularnosti, sve su češća šaputanja po usnama stanovnika Sjevernog pola kako je slavu i uspjeh zapravo stekao na leđima vilenjaka. Kako je moguće da sve igračke koje se proizvode tijekom godine podijeli besplatno, a drugih izvora prihoda nema?

Također, na Sjevernom polu nema organizirane vladavine niti političkog tijela. Znači li to da je Djed Mraz istovremeno CEO Radionice i vrhovni vođa? Nije li to sukob interesa? On nadzire privatni i javni sektor u Zemlji Čudesa, poput moćnog diktatora. Razvio je kult osobnosti, poput neke nekonvencionalne sinteze Fidel Castra i Mr. T-a.

Kako se s time nose vilenjaci? Jesu li ikad pročitali Marxa i promišljali o svojim pravima, osnivanju sindikata vilenjaka ili o proleterskoj revoluciji?

Iako Djedica i vilenjaci bježe od očiju javnosti i medija, kako to obično biva, šuškanja i priče proširile su se i u ostatku svijeta, a najviše pažnje, privukao je sumoran standard i radni uvjeti u kojima se nalaze vilenjaci.

Ustajanje u 6:30 h, izlaze pred kućna vrata i čekaju shuttle powered by sobovi. Vani je -50.

8:00 - Dolazak na posao. Prije doručka, pjevaju se Božićne pjesme kako bi se podigao radni moral. 350.000 vilenjaka radi samo u jednoj tvorničkoj jedinici Radionice.

8:30 - Počinje radni dan. Posao traje 12 h, a pauze za obroke ukupno 90 min. Za vrijeme rada nema pjevanja ni pričanja, mora se stajati jer mjesta za greške nema. Posao zahtjeva potpunu koncentraciju te vješt i precizan ručni rad.

9:30 - Svaki dan koncentriraju se na izradu jednog specifičnog dijela igračke. Danas je rad na zvučnicima, a dnevna kvota je 600 komada po satu. Vilenjaci ne primaju plaću, već rade za kompenzaciju u obliku bonova za božićne kolačiće. Kolači kojima ih plaća zapravo su oni isti koje mu ostavljamo ispod bora kao zahvalu.

12:00 - Ručak. Na redu su mlijeko i medenjaci. Jelovnik je jednoličan i većinom se sastoji od blagdanskih slastica.

13:00 - Povratak na posao. Rad je repetitivan. Isprva je teško pratiti brzinu proizvodne linije, čak i kod najjednostavnijih zadataka, no na kraju se toliko izvježbaju da mogu raditi zatvorenih očiju. Jedan od takvih dnevnih poslova je postavljanje samo jednog vijka na zvučnicima.

20:30 - Jednom tjedno, moraju se potpisati u knjigu-satnicu. Evidencija kaže da vilenjaci odrade 15 prekovremenih sati, iako je u stvarnosti ta brojka 20+ sati. Vilenjacima je od velike važnosti prekovremeno jer minimalna dnevnica kolačića nije dovoljna za životni standard na Sjevernom polu.

21:00 - Nakon večernjih sastanaka, prolaze kroz sigurnosnu provjeru koja traje 30 min, isti proces koji prolaze prije i nakon posla. Ulaze u sobovski shuttle i njihov dan konačno je gotov.

22:00 - Vilenjački domovi zapravo su zajedničke rezidencije. Tu su smješteni pod uvjerenjem da suživot stvara zajedništvo. Toalete dijele, ne smiju držati kućne ljubimce, piti alkohol (punč je dozvoljen samo na službenim domjencima Radionice) niti imati kućne posjete.

23:00 - Tuširanje pod hladnom vodom i odlazak u svoj krevet na kat. Sobe se dijele s 11 ostalih vilenjaka.

Ako mislite da božićna čarolija nastaje na Sjevernom polu, prevarili ste se.

Radni dan ispisan poviše, faktično je opisan, radni sati i uvjeti rada nisu izašli iz mašte ili bajke, već iz proizvodnih kvota kineske tvornice iPhonea. Samo je lokacija izmijenjena. Kina je zapravo pravi dom Djeda Božićnjaka, a vilenjaci ne nose zelena blagdanska, već zelena radna odijela.

Igračke koje izrađuju više nisu plišani medvjedići već zlatni mobiteli, a Djedica darove ne donosi na sanjkama upogonjenim sobovima, već metalnim kontejnerima na teretnim prekooceanskim brodovima. Putem svile 21. stoljeća. Kineski vilenjaci zaslužni su za 80% svih igračaka i božićnih dekoracija koje kupujemo na policama diljem svijeta. Komunisti Kinezi, pobijedili su Amere u njihovom nacionalnom sportu, kapitalizmu.

Volimo vjerovati u bajke i nelagodnu realnost omotati u sjajni papir jer nas istina akomodira. Ljudi ne samo da vole, već zahtijevaju iluzije kako bi preživjeli tj. kako bi preživio njihov ego. Život u laži zapravo je vrsta mehanizma za preživljavanje naše vrste.

Sljedeći put kada djeci budete pričali o malim vilenjacima šiljastih ušiju, radije im ispričajte priču o malim Kinezima kosih očiju. Ukrasnim papirom možda ćete sakriti sadržaj poklona, ali ne i njegovu srž i povijest. Vilenjaci rade 365 dana u godini kako bi "dobre" nagradili materijalnim darovima, koji će za dva mjeseca završiti u smeću, te na kraju na tim istim teretnim brodovima za Kinu. Samo će ovog puta taj brod umjesto "darova" prenositi "plastičan otpad".

Ako ste i vi ovog Božića zaželjeli sjajni Apple, nemojte zaboraviti da su na istu stvar zagrizle i Snjeguljica i Eva. Svi znamo kako je to završilo.

Sretan nam Božić made in China.

božić

Scena kolumna

Gala Svilan

kolumna

Djed Božićnjak

pokloni

Djed Mraz

vilenjak

newsletter

Prijavite se na Newsletter