Dvornika izbacili nakon šest mjeseci

Velike tragedije slavnih glazbenika obilježile su njihov obavezni vojni rok! Slučaj Gorana Bregovića pokazuje svu okrutnost sustava


Barbara Marinović
23.06.2019.17:00
Velike tragedije slavnih glazbenika obilježile su njihov obavezni vojni rok! Slučaj Gorana Bregovića pokazuje svu okrutnost sustava
Foto: Facebook/Arhiva/CROPIX

sažeto

Izbjeći vojsku za vrijeme Jugoslavije bila je majstorija, upravo stoga Kulenović i Mirković u 'Crno-bijelom svijetu' podsjetili su na Davorina Bogovića i njegovo eskiviranje vojnog roka, sve dok nije dobio trajno oslobođenje od istog


Barbara Marinović
23.06.2019.17:00

Obavezni vojni rok u Hrvatskoj danas ne postoji, iako nekad i ta tema dođe na red javne rasprave pa bi ga neki ponovno uveli. Gledati na njega može se iz više perspektiva, jedna od njih je i ona da se radi o reliktu bivše Jugoslavije, kada se iz vojnog roka nije mogao izvući nitko. Bila je to prava mala umjetnost. Taj pothvat bio je toliko zahtjevan da su ga obradili u jednoj epizodi 'Crno-bijelog svijeta' Goran Kulenović i Igor Mirković - svjedočeći o eskiviranju vojne službe Davorina Bogovića. Četiri puta je eskivirao vojsku, izvlačeći se na bolesti i slab vid. Na kraju nikad nije ispunio tu obavezu. No, među legendarnim estradnjacima i sportašima te glumcima veliki je broj onih koji su to jednostavno morali obaviti.

Čola u vojsci nije htio biti povlašten

Priče iz služenja vojnog roka uvijek su specifične, ponekad i sočne, a u legendu su već ušle i razne 'lovačke priče' sa službe. Svojedobno se tako Zdravko Čolić prisjetio da svog služenja vojske u Valjevu. Vojsku je služio 1978. godine, već je bio iznimno popularan, dnevno mu je u vojsku stizalo 300-njak pisama. U vojsci nije bio povlašten zbog slave. 'Bio sam običan vojnik, što sam i htio. Mada, nije mi bilo drago puno pjevati, puno su me cimali za pjevanje. Bio sam vojnik, imao sam odlične ocjene. Volio sam ići na obuku, samo da se rasteretim od pjevanja i tih čuda', rekao je u jednom intervjuu Čola. Ostali vojnici bili su pomalo ogorčeni, dodaje, što su ih jako rijetko posjećivali članovi obitelj ili djevojke, dok su Čolića svakodnevno obilazile stotine djevojaka.

Privatna arhiva/Cropix

Bregoviću tijekom odsluženja vojnog roka preminula majka, pao je u depresiju

Iste godine, 1978., u Nišu je vojni rok služio i Goran Bregović. Čak je i Novu godinu dočekao na straži, s puškom na ramenu. No, sve mu je bilo prirodno, Bregović je sudjelovao i na radnim akcijama pa je već tada dobio neka priznanja. Želio je svima dokazati da nije samo zvijezda, već kao svi ostali omladinci, koje je smatrao sebi ravnima. Ne pamti, doduše, odsluženje roka po dobrome. U tom periodu preminula mu je majka, no to ga nije spasilo da bude ranije pušten iz vojske. 'Cijeli taj vojni rok u Nišu bio mi je nesretan. Na kraju mi je i majka umrla. Imao sam osjećaj da je vojska period u kojem ti stižu loše vijesti. Od te depresije sam kupio Jaguar i parkirao ga u dvorište nekih prijatelja u Nišu', ispričao je svojedobno za Nedeljnik Bregović, dodajući da je taj automobil u doba vojnih dana bio u terapeutskoj ulozi za njega. 'Bolje da završim u Jaguaru nego u ludnici', rekao je.

Foto: CROPIX

Bašalević također izgubio majku tijekom roka u Zagrebu, a onda mu se rodila kćer

Ni poznati glazbeni 'mirotvorac' Đorđe Balašević nije izbjegao služenje vojnog roka. On je samim početkom osamdesetih stigao na odsluženje u Zagreb. Bio je dio pješadije, a voljeli su ga i kolege i nadređeni. Zagrebačke dane vojnikovanja pamti po velikim prijateljstvima, no i njemu se, kao i Bregoviću, tijekom vojnog roka dogodila tragedija. I to ista, preminula mu je majka dok je bio u vojsci. Nakon te tuge koja ga je u vojsci zatekla, još jedan veliki događaj upisao mu se u memoriju dok je bio vojnik. Nakon smrti voljene majke, stigla je utjeha - rodila mu se kćerkica. Vidio ju je prvih mjeseci samo na fotografijama, nije mogao do supruge Olivere.

Tea Cimas / CROPIX

Dino Dvornik jedva je izdržao, pustili su ga nakon 6 mjeseci

O možebitnom uvođenju vojnog roka u Hrvatskoj i činjenici da nemali broj ljudi podržava takvu ideju, Danijela Dvornik pisala je o tome na svom Facebooku, usput otkrivši kako se pokojni Dino nosio s činjenicom da mora služiti u vojsku. 'Hajde kada svi spominjete vojni rok, koji će eto napraviti od slinavca muškarca, ja vam moram reći da nisam izrazito naklonjena toj ideji, jer mislim da nisu svi muškarci za stegu, disciplinu i oružje stvoreni. Mom mužu je to bio čisti gubitak 1,5 godine života, kada je samo htio biti mlad i kreativan. On se vojsci odupirao na svaki mogući način i nakon 6 mjeseci su ga otpustili jer nisu znali kako s njim, nijedna kazna nije urodila plodom, a svekar kakav je, nije htio intervenirati za njega. Ovaj skraćeni vojni rok je isto gubitak vremena, jer siliti nekoga na nešto nije baš produktivno. Tko želi, neka ide. Ono što želim reći... to je isto kao da žene prisilimo da svaka mora roditi, ako je to ekvivalent muškoj vojsci', ocijenila je Danijela, otkrivši kako se Dvornik nosio s tom obavezom.

Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Njegov otac Boris Dvornik vojsku je služio 1968. godine - i to tijekom snimanja 'Bitke na Neretvi'. Zbog činjenice da im je snimanje zapravo bilo vojni rok, Dvornik niti makedonski glumac Kole Angelovski nisu dobili puni honorar za taj filmski klasik.

Nogometne legende zajedno krajem osamdesetih

Veliki sportaši zajedno su služili vojsku u Beogradu krajem osamdesetih. Zvonimir Boban, Aljoša Asanović, Dejan Savićević, Darko Pančev, Fadilj Vokri i Dragoje Leković pozirali su zajedno na fotografiji koja je godinama kasnije objavljena. Probudila je uspomene i emocije. Naravno da se sjećam te situacije. Imao sam tu čast da sa svim tim sjajnim nogometašima budem u vojsci. Bili smo pravi cimeri. Bilo je svega među nama. Bilo je svakakvih zajebancija. No ono glavno je bilo da smo svi osjećali veliku privilegiju da služimo vojni rok i da se u isto vrijeme bavimo najljepšom stvari na svijetu. A usput smo dobili i uspomene za sva vremena.Nove generacije ne bi mogli to shvatiti, jer bilo je to drugo vrijeme, druga država. Jesmo li gubili nešto zbog godinu dana u vojsci ili smo nešto naučili, više nije ni bitno', rekao je Asanović za srpske medije prije dvije godine, kada su tražili komentar na fotografiju iz vojske.

Đorđe Balašević

Zdravko Čolić

Zvonimir Boban

Goran Bregović

Dino Dvornik

Boris Dvornik

Aljoša Asanović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter