Prijatelji o Toši Proeskom

'Već deset godina pitam se zašto je tu noć kasno krenuo prema Zagrebu...'


Ines Madunić
16.10.2017.10:00
'Već deset godina pitam se zašto je tu noć kasno krenuo prema Zagrebu...'
Davor Pongračić/Cropix

sažeto

Tragična smrt makedonskog pjevača i nakon deset godina je teška za sve njegove prijatelje


Ines Madunić
16.10.2017.10:00

Prije točno deset godina na autocesti kod Nove Gradiške poginuo je omiljeni makedonski pjevač Toše Proeski. Imao je samo 26 godina, a u kratkom vremenu u kojem je stvarao, osvojio je srca mnogih obožavatelja u cijeloj regiji. Voljeli su ga i suradnici, koji su nerijetko postajali bliski prijatelji s njim.

Jasna Buić/Nedjeljni/Cropix

Svoje osjećaje prema Toši nikad nije skrivao Toni Cetinski, koji je na svom Facebooku posvetio status nikad prežaljenom prijatelju.

"Velika je praznina ostala nakon tvog odlaska i nitko ju nikada ispuniti neće. Znaš zašto? Jer ti si bio i ostao pravi prijatelj. Koliko god si uvijek iz mene izvlačio ono najbolje i koliko god to i dalje činiš ja sam ponekad sposoban sve to zeznuti svojim naivnim vjerovanjem ljudima jer valjda sve ljude mjerim po tebi i po onome što to naše prijateljstvo predstavlja. Valjda i to mora biti tako? Ne znam ni ne zanima me. Znam da prijatelja poput tebe više u nikome neću pronaći i da se ni ne treba truditi ni zavaravati. Ti si jedan i jedini pravi prijatelj i tako će ostati.
Znam da si tu negdje i hvala ti na svemu što činiš. Voli te brat", napisao je Cetinski, koji je često surađivao s Tošom.

Blisku suradnju i prijateljstvo imala je i Antonija Šola, koja ipak nije bila raspoložena za pričanje o svojim osjećajima. Rekla nam je samo da joj je drago što njihove zajedničke pjesme i danas žive.

Jadran Babić/Cropix

"Bilo je lijepo stvarati za i s Tošom Proeskim, svaka pjesma priča je za sebe, bili smo dobar tim mi svi koji smo tada surađivali i to što pjesme žive i danas nakon deset godina od njihova stvaranja je potvrda vrijednosti koje smo svi kao tim stvarali zajedno", rekla nam je Antonija.

Glazbeni menadžer Zoran Škugor ni danas ne može prežaliti Tošinu smrt.

"Deset godina u glavi mi stoji pitanje: Zašto je kasno noću krenuo iz Beograda prema Zagrebu?", pita se Škugor.

Voditelj Dalibor Petko i danas se sjeća tog jutra kad je saznao tragičnu vijest.

"Negdje oko 7 ujutro, zvoni mobitel. Netko je uporan. Vidim zovu s posla, živčan sam jer mislim da ne mogu naći tonove koje sam ostavio noć prije. Zove kolega Goran: Petko, Toše je poginuo. Molim??? Toše je poginuo, dođi odmah na posao. Spremio sam se za pet minuta i krenuo. Od šoka sam ostavio mobitel doma, po putu razmišljam da će me netko nazvati da je bila kriva vijest. Stvarno to želim vise od ičeg. Od 8 sam počeo zvati njegove kolege i prijatelje. Koga god sam zvao svi plaču, većini sam ja nositelj loše vijesti, najgori osjećaj na svijetu. Ljudi se raspadaju. Gdje god se okrenem svi plaču.

Zovem cijeli dan, navečer emisija na Obiteljskom radiju. Emisija ide uživo, ne znam kako to uopće odraditi. To mi je do danas najteži live u životu. Kažu da je emisija bila odlična, ne znam. Moj šok nije prestao do danas. Još uvijek mislim da će se jednom vratiti. Ovo je jedan od onih dana kad svatko zna gdje je bio kad je čuo vijest da je Toše poginuo. I svatko je reagirao jednako. Bio je to događaj koji je ujedinio Balkan. Nažalost! Bio sam na sprovodu, upoznao njegovu obitelj, prijatelje, kolege, ljude koji su ga znali, naučio sam sve o njemu... Recimo, sjećam se kako mi je bilo smiješno čuti da on skuplja plišane medvjediće. A onda sam shvatio da kad ih skupi dovoljno sve ih odnese u sirotište. To je bio Toše. Vjerujte, sve što ste ikad čuli o tome koliko je bio dobar i poseban je istina. Nedostaje mi jako. Radili smo jako puno i puno smo se družili. Nismo bili privatno prijatelji, ali kad sam ga izgubio, imao sam bas taj osjećaj. I danas sam jako tužan. I bit ću svakog 16. listopada. Da se bar mogu probuditi", napisao je Petko.

Tony Cetinski

Toše Proeski

Dalibor Petko

Antonija Šola

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter