Modna industrija se mijenja

Valentina je prva transrodna anđelica, a Andreja već godinama razbija predrasude: 'Nisu me ozbiljno shvaćali, bila sam im kao maskota'


Ines Madunić
07.08.2019.17:00
Valentina je prva transrodna anđelica, a Andreja već godinama razbija predrasude: 'Nisu me ozbiljno shvaćali, bila sam im kao maskota'
Profimedia

sažeto

Mnogo se stvari mijenja u modnoj industriji, a uključivost postaje imperativ


Ines Madunić
07.08.2019.17:00

Velike se promjene događaju u najpoznatijem svjetskom brendu ženskog donjeg rublja. Victoria's Secret ove godine prvi put neće imati slavnu reviju anđelica, neki su čelnici otišli iz kompanije, a angažirali su i prvu transrodnu manekenku.

Brazilka Valentina Sampaio ima 22 godine, a prva je transrodna manekenka koja se pojavila na naslovnici Voguea. Bilo je to 2017. godine, a prije toga radila je kampanju za suradnju L'Oreala i Balmaina, dok je nakon toga bila na naslovnicama Vanity Faira, Ellea i Marie Claire. Bavi se i glumom.

Profimedia

Njezin angažman za kampanju Victoria's Secreta naveo je Eda Razeka, šefa marketinga, da ode iz kompanije. Njegovi komentari u prošlogodišnjem intervjuu za Vogue potaknuli su bijes, a doveli su i do pada prodaje u kompaniji, koja je ionako bila u problemima.

"Stalno nas ispituju zašto ne uključimo manekenke koje nose veće brojeve u reviju. Ili, zar ne bismo trebali imati transrodne manekenke? Ne. Ne mislim da bismo trebali. Ta revija je fantazija. To je 42-minutna fantazija, zabavni specijal", rekao je Razek.

Zapošljavanje Valentine Sampaio i njegov odlazak očito je znak da se stvari u kompaniji mijenjaju. Iako je lijepo da su se konačno priključili trendu uključivosti, razlog vjerojatno nije slavljenje različitosti, nego činjenica da uz ovakvo konzervativno vodstvo cijene dionica padaju; prošle godine taj je pad bio čak 41 posto, a prodaja je stalno padala.

Razlog je, dakle, kapitalizam, a ne ravnopravnost LGBTIQ osoba.

Svejedno, Valentinin novi angažman velika je stvar za sve transrodne osobe i njihovu vidljivost u svijetu. A dosad je mnogo u vezi toga napravila Andreja Pejić.

Kad se pojavila na muškoj i ženskoj reviji Jean Paula Gaultiera prije gotovo desetljeća, modni svijet bio je pomalo u šoku, ali svi su nekako mislili da je to još jedan kontroverzni izlet dizajnera koji se više neće ponoviti. Međutim, bio je to samo početak.

Danas je Andreja Pejić, koja je u međuvremenu izašla kao transrodna osoba u javnost, jedna od najuspješnijih svjetskih modela, a godinama probija led u modnoj industriji, krutoj i zatvorenoj, nenavikloj na tako velike promjene.

Andreja je početkom ove godine uspjela dobiti svoj drugi angažman u kampanji za donje rublje. Radi se o brendu Bonds, a to joj je prva takva kampanja u Australiji, u kojoj je odrasla.

"Zadovoljna sam kampanjom, bila je to, na neki način, proslava. Osjećam se kao da sam prošla kroz period puberteta kasnije nego inače i lijepo je vidjeti svoje tijelo u kampanji za donje rublje", rekla je Andreja.

Inače porijeklom iz Bosne i Hercegovine - rođena je u Tuzli, a s obitelji se preselila u Melbourne nakon što je rat počeo - prije pet godina išla je na operaciju prilagodbe spola. Prva je transrodna manekenka kojoj je pošlo za rukom dobiti naslovnice neke od najvećih svjetskih časopisa, kao što su Elle, Marie Claire, GQ, Harper's Bazaar...

"Osjećam se kao da je posljednjih devet godina, koliko radim u industriji, rezultiralo dodavanjem prilično zanimljivih stvari pop kulturi, a to je sad konačno i prepoznato. Poželjela sam odustati bezbroj puta, ali drago mi je da nisam. Bilo je puno prepreka na tom putu i stvarno nije bilo lako na početku. Pogotovo jer me nisu shvaćali ozbiljno, gledali su me kao neku maskotu. Vidim da se stvari sad polako mijenjaju", rekla je Andreja.

 
 
 
View this post on Instagram

💕

A post shared by Andreja Pejic (@andrejapejic) on Jul 24, 2019 at 5:32am PDT

Prošle je godine dobila i svoju prvu filmsku ulogu, a glumila je cis žensku osobu, što je također velika stvar za zajednicu.

"Redatelju se svidjela moja snimka za audiciju jer su me brzo angažirali. Moj menadžer rekao je redatelju da uopće ne shvaćaju koliko je to velika stvar u kulturološkom smislu, jer su mi dali ulogu cis žene, na što je redatelj rekao: 'Meni se stvarno svidjela snimka s audicije'; čovjek nije znao tko sam. Zapravo je to bilo jako lijepo jer se sve fokusiralo na moj posao, a ne na neke druge stvari", rekla je Andreja. 

Victoria's Secret

Andreja Pejić

Valentina Sampaio

transrodna manekenka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter