ZNATE LI VI ŠTO VAM DJECA GLEDAJU?

Uznemirujući stavovi domaćih influencera: 'Žena nema pravo na abortus jer to nije samo njezino tijelo! Ići u srednju školu je besmisleno, do 20. već možeš zasnovati obitelj'


Ines Madunić
29.08.2019.14:00
Uznemirujući stavovi domaćih influencera: 'Žena nema pravo na abortus jer to nije samo njezino tijelo! Ići u srednju školu je besmisleno, do 20. već možeš zasnovati obitelj'
Instagram

sažeto

Mladi domaći influenceri zabrinuli su nas svojim stavovima koje redovno dijele sa svojom vrlo mladom publikom


Ines Madunić
29.08.2019.14:00

"Želim biti YouTuber", vjerojatno ste već čuli od nekog djeteta u dobi od 5 do 15 godina. U posljednjih nekoliko godina to je postalo najtraženije zanimanje među klincima; svi žele biti zvijezde, svi se žele snimati i biti obožavani bez ikakvog talenta. Prije si morao znati pjevati ili glumiti, nekakav talent morao je postojati da bi postao poznat. Danas ti treba malo bolji mobitel - koji imaju svi - i osnovna znanja o montaži i funkcioniranju društvenih medija.

Svijet se mijenja, nitko pametan ne misli kako je to samo po sebi loše; ni društvene mreže, ni influenceri, ni mobiteli. Naravno da je važno kako sve to koristiš. I eto nas u toj domeni, načina na koji te nove "zvijezde" utječu na druge.

Mladi Zagrepčanin Janko Janić 1. lipnja na svoj je YouTube kanal stavio video naziva "O školovanju, zašto nisam upisao faks?" koji je dosad pregledan više od 33 tisuća puta. Danas je isključio komentare nakon što se pojavilo puno negativnih.

U videu koji traje nešto više od 11 minuta 19-godišnji Janko objasnio je kako u "srednjoj školi nije naučio ništa", danas se "ničega ne sjeća", što je stvarno fascinantno jer je maturirao prije godinu dana - ako je položio državnu maturu, a valjda jest.

"Shvatio sam negdje na pola, u drugom srednje, da zapravo učimo totalno glupe stvari u srednjim školama i da, umjesto trošenja vremena na učenje, štrebanje napamet stvari koje mi nikad u životu neće trebat, da mogu uložit više vremena u učenje fotkanja i neku laganu karijeru od mlađih godina", kaže Janko.

Na početku se ogradio i rekao da mu nije cilj govoriti ikome što treba raditi u životu, nego samo objasniti svoj stav oko srednje škole - on je, inače, pohađao matematičku gimnaziju - a kasnije je istaknuo i kako su srednja škola i fakultet "potrebni za neka zanimanja, tipa liječnik ili inženjer".

Pohvalno, Janko, svaka čast.

Ovaj se mladić bavi fotografijom i kaže da je već s 14 godina počeo raditi, a s 15 zarađivati. Zato su mu roditelji dopustili da ne ide na fakultet, ali i da izostaje iz škole. Pljesak za njegove roditelje i dodatno, Jankov "savjet za sve vas koji ste u srednjoj školi ili u osnovnoj".

"Dosta vas ima roditelje koji vas ograničavaju, koji misle da je škola prioritet broj jedan. Kužim vas sve. Moj najveći savjet vam je da, ako se želite baviti nečime, morate dat roditelju razlog zašto bi on vjerovao u vas. Moj razlog je bio da sam krenuo zarađivati. Učio sam svaki dan, gledao YouTube videe i počeo zarađivati s 15 godina. I to je bio dovoljan razlog da dođem mami i kažem da neću ić sutra u školu jer imam važno snimanje, kužite?", ispričao je Janko, mi smo transkribirali i dodali zareze gdje je trebalo jer Janko to, sasvim sigurno, ne bi znao učiniti.

Uostalom, kome trebaju zarezi kad imate YouTube?

Janko je jedan od onih Zagrepčana koji ne shvaćaju koliko su privilegirani. Kaže da nije htio ići na fakultet u Hrvatskoj nego "u London ili neku tako fora zemlju" (nismo sigurni zna li da London nije zemlja, ali nema veze), a nakon što je uspio upisati svih pet fakulteta na koje se prijavio u Londonu, ipak je odustao i ostao ovdje, graditi karijeru.

Sigurni smo da je Hrvatska profitirala time.

Janko je, u svakom slučaju, maknuo komentare ispod ovog videa nakon što su mu mnogi istaknuli kako ga prati puno djece i tinejdžera te kako možda nije najpametnije pričati o tome kako je besmisleno ići u srednju školu i kako "možeš početi raditi već s 15, a do 20. osnovati obitelj".

Nismo sigurni kako bi Janko reagirao da je u školi slušao ili možda pročitao neku knjigu u svom relativno kratkom životu pa saznao da su prije ljudi zaista tako živjeli - morali su početi raditi kao djeca, do 20. su već imali obitelji, a do 40. su umirali. Vjerojatno ne bi bio oduševljen da je morao s 15 zarađivati u rudniku, a ne fotografiranjem skupom opremom koju si je, sigurni smo, sam zaradio. Ili su mu kupili roditelji, nebitno, negdje se mora početi, zar ne? Pa makar i u Londonu.

 
 
 
View this post on Instagram

🍕🍕🍕

A post shared by J A N K O J A N I C (@jankojanic) on Jul 25, 2019 at 9:05am PDT

Ali, nije on jedini koji na svom profilu ima upitne stavove.

Doris Stanković svojedobno je pobijedila na natjecanju za novu YouTube zvijezdu konkurentskog medija pa o tome nećemo. Ali o odgovornosti koju bi sponzori gospođice Stanković (kao i gospodina Janića i drugih influencera) trebali imati, e, o tome hoćemo.

Jer izvjesna video i zvijezda društvenih mreža na svom Instagram profilu promiče diskriminatorne stavove.

Kako zanemariti činjenicu da je, u highlightsima svojih storyja (ako ne znate ovu terminologiju, a imate klinca koji zna, vrijeme je da se obrazujete, da parafraziramo Janka) na pitanja fanova odgovorila kako "pravi ateisti ne postoje", da je protiv abortusa i da smatra da ženino tijelo "nije njezino tijelo; u trenutku oplodnje, kad se začme (S ovim 'začme' stvarno se vidi koliko je srednja škola 'besmislena', op.a.) dijete to malo dijete ili zametak ima različit DNA od njegove majke i može imati različitu krvnu grupu tako da to nije njeno tijelo. To su 2 različita života. Ono što treba je da silovatelji budu kastrirani ili ubijeni, a žene nemaju pravo ubijati dijete jer je to još jedno zlo iza samog silovanja. Također, danas se stalno spominje abortus kod silovanja što je samo izlika za sve ostale vrste abortusa.

Tako je pisala Doris Stanković i tako je objavila, a na pitanje poštuje li trans osobe, odgovorila je: "Poštujem, ali smatram to bolesti."

Screenshot

Na još jedan upit o tome zašto to misli, samo je podijelila link u kojem Ben Shapiro, ultrakonzervativni američki autor, govori o transrodnosti i navodno "uništava" argumente "za abortus".

Bena Shapira mogli bismo nazvati američkom verzijom Velimira Bujanca.

Čudan je to neki način poštovanja transrodnih osoba, moramo priznati. Možda je to onaj isti način poštovanja koji Petra Dimić ima prema vatrogascima koji su gasili podmetnuti požar na Zrću.

"Da vam pokažemo što se dešava i koja je situacija nakon požara koji traje 6 sati. Tek sad su se sjetili ugasiti požar, tek sad su poslali kanader! Ovo vam je Hrvatska, samo da kažem svima, ovo je Hrvatska. Nakon šest sati su se sjetili ugasiti požar. Znači, mi šest sati stojimo, smrzavamo se, čekamo s milijun ostalih ljudi. Neću vam govoriti ništa lijepo, jer je ovo katastrofa. Sedam ujutro i dalje gori. Četiri sata smo spavali vani na hladnoći dok gori požar pored nas, u žbunju smo spavali", zavapila je Petra, inače 19-godišnjakinja koja je objavila knjigu pod naslovom "Buntovnica, ljubavnica, diva" (pretpostavljamo da je ona sve od navedenog) te koja je već stigla operirati usne jer joj je gornja bila manja od donje pa je imala komplekse.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Petra Dimic (@saamopetraa) on Aug 21, 2019 at 9:32am PDT

Nema smisla niti nam je cilj iščuđavati se tome kuda ovaj svijet ide i dizati moralnu paniku. Ali činjenica je da moramo biti svjesni tko su uzori novim generacijama koje tek dolaze. Od njih slušaju o tome kako je transrodnost bolest, kako su vatrogasci lijeni, kako je bolje raditi s 15 nego ići u školu, kako djecu ne treba cijepiti, kako Srbe treba tući...

Tehnologija, društvene mreže i influenceri, ponovit ćemo, nisu zlo samo po sebi. Ali ako ne postoji nikakva kontrola nad time što i kome govore, mogu napraviti puno zla. Pogotovo kad im je publika uglavnom maloljetna i podložna kojekakvom utjecaju.

društvene mreže

influenceri

petra dimić

utjecajnici

Janko Janić

Doris Stanković

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter