Dali su nam 'marisol' i 'esmeraldu', a sad propadaju

Uz sapunice meksičke Televise svi smo odrasli, a danas je ta kompanija pod optužbama za korupciju i prostituiranje glumica


Ines Madunić
24.07.2018.11:00
Uz sapunice meksičke Televise svi smo odrasli, a danas je ta kompanija pod optužbama za korupciju i prostituiranje glumica
Televisa

sažeto

Sjećate se vremena kad su meksičke sapunice vladale malim ekranima? Ovo je priča o televizijskoj kući koja ih je proizvodila i svim njihovim skandalima


Ines Madunić
24.07.2018.11:00

Djetinjstvo ljudi koji su odrastali u devedesetima i ranim nultim godinama snažno je obilježeno meksičkim sapunicama. Gledali smo ih svaki dan - od Opasnih veza, Marisol, Esmeralde, Sirote male bogatašice, Uklete Marijane... I svaka je počinjala logom televizijske kuće i muškim glasom koji je govorio: "Televisa presenta".

Televisa je najveća televizijska kompanija u Latinskoj Americi osnovana u Meksiku. Od početka je u vlasništvu jedne od najbogatijih obitelji te zemlje, Azcárraga. Emitiranje je počelo 1955. godine, a ime Televisa počelo se koristiti 1972. Televisa, inače skraćenica od "Televisión Via Satélite", nije samo kuća koja proizvodi telenovele. Radi se o najvećoj medijskoj kompaniji u Latinskoj Americi i na španjolskom govornom području koja ima informativne, sportske i zabavne kanale, a preko suradnje s Univisionom njihov program prikazuje se u SAD-u. Također imaju tiskovine, radijske postaje, web portale, investicijske tvrtke, lutriju, casina...

Vrijednost kompanije je veća od pet milijardi dolara.

No, razlog zašto su turske sapunice preuzele naš televizijski prostor nije samo to što smo se zasitili meksičkih. Televisa ih proizvodi puno manje danas nego, recimo, devedesetih, a jedan dio uzroka su brojni skandali koji su ih pogodili.

Prošle godine na čelo tvrtke prvi put u povijesti zasjeo je netko tko nije član obitelji Azcárraga, nakon što je dotadašnji direktor Emilio Azcárraga Jean dao ostavku zbog loših rezultata.

Današnji čelnici su Alfonso de Angoitia i Bernardo Gómez, koji su počeli s promjenama i nadaju se oporavku kompanije.

Često je kompanija bila prozivana zbog izrazito pristranog izvještavanja na svojim kanalima.

Uspjeh Televise usko je povezan s državom, odnosno uvjetovan bliskim odnosom obitelji Azcárraga i državnog vrha.

Osnivač kompanije, Emilio Azcárraga Milmo, svojedobno je izjavio da je on "vojnik Institucionalne Revolucijske stranke", inače desetljećima vladajuće stranke u Meksiku koja je držala vlast neprekidno od 1929. do 2000. godine.

Primjerice, jedan od skandala povezan s time, ali koji nikad nije dokazan, tiče se nogometa i prava na prijenos utakmica meksičke reprezentacije. Ta je prava oduvijek imala Televisa, ali ih 1991. godine novo vodstvo nogometnog saveza odlučilo dati konkurentskoj Imevision kompaniji. Ubrzo su čelnici saveza bili optuženi za korupciju i smijenjeni, a iako se sumnjalo da je prste u svemu imao tadašnji meksički predsjednik Carlos Salinas de Gortari kako bi osvetio Televisu, to nikad nije dokazano.

Televisa je bila jedna od kompanija koje su sudjelovale u velikom korupcijskom krugu medija iz Sjeverne i Južne Amerike i Fife. Kompanije su desetljećima potpisivale lažne ugovore, reketarile i prale novac kroz sponzorstva i prava na prikazivanje utakmica.

Televisa je također pretrpjela veliku štetu zbog prošlogodišnjeg fake newsa nakon velikog potresa u Mexico Cityju u rujnu. Televisa je, naime, usred krize izmislila kako je djevojčica Frida Sofia zarobljena u ruševinama škole, da bi se uskoro otkrilo kako djevojčica uopće ne postoji.

No, možda najveći odjek u meksičkim, ali i svjetskim medijima imala je priča o krugu prostitucije unutar Televise.

U Netflixovom dokumentarcu o karijeri i životu glumice u sapunicama Kate del Castillo ona je spomenula "katalog glumica" koji su producenti dijelili mogućim poslovnim partnerima i sponzorima, a oni su birali s kime će od njih na večeru - ili nešto više.

Dokumentarac je izašao u vrijeme kad je u SAD-u počeo Me Too pokret i izazvao je neviđene reakcije.

Profimedia

Sve se, ispričala je del Castillo, događalo devedesetih, a postojanje kataloga glumica i prostitucijskog prstena u televizijskoj produkciji potvrdile su glumice Dulce María i Niurka Marcos.

"Ja sam u ovom poslu otkad imam pet godina. Srećom, moja je majka bila uz mene sve dok nisam navršila 18 godina. Takve se stvari, nažalost, događaju, i ne samo u našoj industriji. Važno je krenuti putem dostojanstva i ne dopustiti da ti se to dogodi", rekla je Dulce María. 

Glumica i pjevačica Niurka Marcos potvrdila je da Televisa ima katalog glumica, kao i da to nije jedina kompanija koja to prakticira.

"Zašto se pravimo glupi? Takvi katalozi su posvuda, na svim kanalima", rekla je Marcos.

Kate del Castillo kasnije je izjavila kako "nije baš mislila na prostituciju", Dulce María rekla je da "nije ništa potvrdila" nakon što su je u javnosti podsjetili da joj otac godinama na Televisi, a Niurka Marcos drži se svog svjedočanstva.

"Nikad nisam pričala o katalozima već o večerama s publicistima na koje smo bile pozvane. Kad sam saznala o čemu se tu radi - da moram samo sjediti tamo i zabavljati ih - odbila sam dolaziti na takve večere. Rekla sam im da radim kao glumica i da mogu doći na večeru jedino ako sa mnom dođe moj dečko. Nisu pristali na to", pokušala je objasniti del Castillo, no javnost nije bila uvjerena.

Pitanje Televise i općenito neovisnosti meksičkih medija bilo je u fokusu nedavnih predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio socijalist Andrés Manuel López Obrador. Slobodni mediji u njegovom su programu, ali pitanje je kako će se prema njemu odnositi tradicionalno desno orijentirana Televisa - i hoće li uspjeti preživjeti eru Netflixa i drugih servisa za gledanje sadržaja bez pomoći države.

prostitucija

korupcija

telenovela

tv serije

meksičke sapunice

Televisa

tv kompanija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter