Kako je Đorđe zavolio Olju

'Uz nju sam dobio smisao, da se nije pojavila moj bi život i karijera otišli u drugom smjeru. Bio sam na putu da postanem pokvaren'


Ines Madunić
01.05.2019.15:00
'Uz nju sam dobio smisao, da se nije pojavila moj bi život i karijera otišli u drugom smjeru. Bio sam na putu da postanem pokvaren'
Tea Cimas / CROPIX

sažeto

Đorđe Balašević rastopio je mnoge kad je supruzi Oliveri čestitao rođendan


Ines Madunić
01.05.2019.15:00

Novosadski kantautor Đorđe Balašević poznat je po romantičnim pjesmama, a zna se i da ih je mnogo posvetio svojoj supruzi Oliveri. S njom je u braku već skoro 40 godina, imaju troje djece, a iako se povremeno pisalo o njihovom razvodu, ostali su zajedno unatoč svemu.

U utorak je Đorđe čestitao Oliveri rođendan pjesmom koju je napisao za nju i tako raznježio svoje obožavatelje. O supruzi često govori u intervjuima i na koncertima te nakon toliko desetljeća priznaje kako je još zaljubljen u nju.

 
 
 
View this post on Instagram

"I s vremenom treba znati..." Olivera

A post shared by Balasevic Official (@djordje_balasevic_official) on Apr 29, 2019 at 11:56am PDT

Oliveru, ili Olju, kako je zovu, upoznao je u njezinim studentskim danima, krajem sedamdesetih u Novom Sadu. On je tad već imao dva albuma s grupama Žetva i Rani mraz te hitove "U razdeljak te ljubim" i "Prva ljubav", a u to je vrijeme odlučio da će ići u solo karijeru.

Olivera je u Novi Sad došla na fakultet iz rodnog Zrenjanina, a bila je uspješna i poznata sportašica. Bila je jugoslavenska reprezentativka gimnastike i kandidatkinja za Olimpijske igre 1980. godine u Moskvi. Na njih nikad nije otišla jer je ostala trudna.

"Ja sam bio razmaženi dečko koji je vozio auto, potjecao iz dobrostojeće građanske obitelji, imao roditelje koji su otišli raditi u inozemstvo, a njega s osamnaest godina i polupopularnog ostavili samog kod kuće. Na putu da postanem pokvaren dečko sreo sam nju, i sve je preraslo u priču o bitangi i princezi, ali u malo izmijenjenim ulogama. Daleko od toga da je ona bila bitanga, ali bila je mala skitnica po studentskim sobama i domovima, s ogromnom ambicijom. Prije Olje imao sam neke tragične, formalne veze, ali kada sam nju prvi put vidio, pomislio sam da se želim oženiti i imati svoju obitelj", ispričao je Đorđe.

Jedna od pjesama o početku njihove ljubavi je "Provincijalka", u kojoj se spominje i njezina soba 212, na kojoj i danas stoje stihovi iz popularne pjesme.

"On tvrdi da je ta pjesma vezana za ovu sobu. Znam da sam za stolom čitala bilješke s predavanja, spremala ispit i gledala često kroz prozor čekajući kad će se on pojaviti. Tad nije bilo mobitela pa je Đole zviždao pod prozorom. Taj zvižduk i danas koristi kad negdje zalutamo. Kad bih čula njegov zvižduk, brzinom svjetlosti bih istrčala kroz hodnik da ga vidim, tako da je ta pjesma to na vrlo lijep način ispričala", rekla je Olivera.

"Sjećam se da sam igrao nogomet na Štrandu s likovima iz studentskog doma kad je naišla. Ranije smo se upoznali preko nekog zajedničkog prijatelja i odmah smo se posvađali oko velikih životnih principa kakve već mogu imati dvoje ljudi koji zajedno nemaju pedeset godina.

Imala je perfidan plan da me zamoli da idem s njom u vodu, a ako odbijem da mi uvali da joj čuvam šnale. Pošto nisam pošao, dala mi je da joj čuvam sitnice zbog čega sam morao sjediti u pijesku i čekati da ona ispliva, a samim tim da odgledam i cijelu njenu predstavu: ulazak u vodu i druge poglede koji su je pratili. Inače, u domu su je zvali stjuardesa jer je izgledala kao da je izašla iz reklame za nekog avioprijevoznika. Skočila je u vodu i napravila salto nakon kojeg nijedan normalan hetero muškarac ne bi ostao indiferentan, pa ni ja, koji nisam bio normalan, ali jesam hetero. Bio je to trenutak u kojem sam već prelomio i sve shvatio", rekao je Balašević.

Nakon što je jedne godine otišao na ljetovanje u Umag, shvatio je da mu nedostaje i da se želi vjenčati s njom. Nazvao ju je i zaprosio te odmah sjeo u auto i krenuo prema Zrenjaninu.

"Tek uz nju došao sam do svog pravog izraza i mislim da se to pokazalo na ploči 'Pub', točnije kad sam došao iz vojske i kad su se Jovana i Jelena već rodile. Taj album nam je pomogao da kupimo namještaj jer je u vrijeme kada smo se vjenčali moja majka umrla zbog čega smo imali malu svadbu, a samim tim dobili smo i malo poklona", kaže Balašević. Vjenčali su se usred tjedna, šest mjeseci nakon što je rođena njihova prva kćer Jovana.

On je tad bio u vojsci, a Jovana se rodila u Budimpešti jer je u Novom Sadu tada bila epidemija meningitisa. On nije smio prelaziti granicu pa je suprugu i prvu kćer vidio tek nakon mjesec dana.

 
 
 
View this post on Instagram

Djole i Beba, hiljadu-osamsto-i-neke... 😊 #balasevic

A post shared by Balasevic Official (@djordje_balasevic_official) on Feb 19, 2018 at 8:21am PST

"Kasnili smo na vlastito vjenčanje… Tada je Jovana već bila rođena i ja sam zbog fotografija željela biti u bijelom, mislim da je to san svake djevojke, a Đole je bio neposredniji, on je imao traperice i prsluk, tenisice, naravno, i stavio je bedž s Muppetima", rekla je Olivera.

On nikad nije krio kako je ona inspiracija za sve njegove pjesme.

"Njezinim ulaskom u moj život periodni sistem elemenata postao je potpun. Čini mi se da je to mjesto oduvijek bilo rezervirano samo za nju i da ju je oduvijek čekalo da se pojavi. Taj trenutak bio je za mene jako važan jer bi, da nije bilo tako, moja karijera i život otišli u drugom smjeru. Uz nju sam dobio motiv i svoju muzu, mada to nije dovoljna riječ za Olju jer je ona oduvijek bila više od toga. Bila je moja moralna vertikala, netko naspram koga sam određivao svoje kriterije prema svemu, prema glazbi, ratu, estradi...

Čim sam je vidio, prvi i posljednji put pomislio sam na brak. Bili smo baš zaljubljeni i nije nam bilo bitno gdje i kako živimo, već samo to da smo zajedno. Sve drugo bile su sekundarne stvari", ispričao je.

brak

ljubavna priča

Đorđe Balašević

kantautor

Olivera Balašević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter