Nepreboljeni velikan hrvatskog glumišta

Utjelovio je Riđana u 'Kapelskim kresovima' i odmah osvojio publiku, no sav uspjeh nije bio dovoljan. Otišao je na najbolniji mogući način, pronašli su ga u beživotnom stanju nakon par sati potrage


100posto
09.07.2019.19:30
Utjelovio je Riđana u 'Kapelskim kresovima' i odmah osvojio publiku, no sav uspjeh nije bio dovoljan. Otišao je na najbolniji mogući način, pronašli su ga u beživotnom stanju nakon par sati potrage
Foto: Bruno Konjević, Arhiva/CROPIX

sažeto

Velikan hrvatskog glumišta otišao je prije devet godina, i to na najgori mogući način


100posto
09.07.2019.19:30

'Ja sam antidruštveni tip koji najviše uživa u društvu obitelji, psa i desetak mačaka. Vozim auto star dvadeset godina, nikad ga ne perem, čak ni ulje ne mijenjam. I uvjeren sam da, ako nisam u krntiji ličnost, neću to biti ni u Mercedesu. Živim od danas do sutra, a prošlosti se nastojim ne sjećati', rekao je veliki glumac Božidar Orešković tri godine prije svoje smrti u intervjuu za Gloriju. Bilo je to uoči odlaska u mirovinu, a tim riječima precizno je oslikao sebe, svoj životni stil, način i karakter.

Bio je osebujan, markantan, upečatljive boje glasa i karizme, a u svaki lik bez problema unosio je dio sebe i svoje upečatljivosti.

Doajen hrvatskog glumišta neumorno je radio 42 godine

Bojan Orešković preminuo je prije devet godina, tužna je to obljetnica odlaska Riđana iz legendarnih 'Kapelskih kresova'. Već tom ulogom osvojio je srca publike, no činio je to do samog svog kraja pa su ga i mlađi gledatelji znali iz serija 'Ratkajevi' i 'Dobre namjere'. Ovaj doajen hrvatskog glumišta rodio se 1942. godine u Zagrebu, u kojem je 1965. i diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti. Duge 42 godine neumorno je radio u Hrvatskom narodnom kazalištu, a iza sebe je ostavio niz upečatljivih, velikih uloga... Ne treba zanemariti ni njegovu filmsku i televizijsku karijeru.

Foto: Arhiva/CROPIX

Šalio se na račun vlastitih problema

Uza sve to, bavio se i pisanjem pa je tako iza sebe ostavio roman 'Sedmi dan' u kojem je obrađivao iskustvo smrti. Privatno, Božidar je burno živio, nije krio ljubav prema piću , a niti prema ženama. Znao se i našaliti na svoj račun. Posljednjih 19 godina života nije pio, izliječio se od tog problema, a sreću je pronašao uz suprugu Gordanu. Dvaput se ženio, a u dva braka dobio je i tri kćeri.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Pritisnuli su ga životni problemi iz kojih nije vidio izlaza

Šok, nevjerica i tuga zavladali su domaćim glumištem i javnosti nakon što je pronađen mrtav u šljiviku nedaleko obiteljske kuće u Kozjači. Njegova supruga je, naime, policiji prijavila njegov nestanak, rekavši da joj je u petak ujutro rekao da ide u šumu brati gljive. Nije to bio prvi put i supruzi je sve djelovalo kao i inače. No, kada je shvatila da se Božidar ne vraća, u subotu je alarmirala policiju, pisali su te 2010. godine mediji. Pripadnici Gorske službe spašavanja pronašli su ga i mogli samo konstatirati smrt. Priopćili su ono najgore. Božidara su očito pritisnuli životni problemi iz kojih izlaza nije vidio.

Obitelj, prijatelji i kolege ostali su šokirani tragedijom koja ih je sve pogodila. Navodno je patio od depresije, zapao u financijske probleme i teško je vidio izlaz iz problema koji su ga pritisli. Po njegovoj želji, ispratili su ga najbliži članovi obitelji. No, ovog velikana teško će zaboraviti generacije mladih glumaca, kao i svi oni koji su gledali njegove izlaske na daske koje život znače. Na njima je Božidar bio nezamjenjiv, upečatljiv i 'kod kuće'.

Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Kapelski kresovi

božidar orešković

newsletter

Prijavite se na Newsletter