Tko su djevojke mladih domaćih poduzetnika

Uspješni u poslu, ali i u ljubavi: Izumima su osvojili svijet i zaradili milijune, a bolje polovice uglavnom upoznali - na poslu


100posto
14.08.2019.13:55
Uspješni u poslu, ali i u ljubavi: Izumima su osvojili svijet i zaradili milijune, a bolje polovice uglavnom upoznali - na poslu
Marko Todorov/Cropix

sažeto

Mate Rimac godinama je u vezi s Katarinom Lovrić, koja ga prati na svim važnijim događajima te s kojom i radi


100posto
14.08.2019.13:55

I dok je nekima teško ustati se ujutro i dovući se na posao, a kamoli upoznati nekog novog i započeti vezu, mladi hrvatski poduzetnici ne samo da vode svoje tvrtke s međunarodnim uspjehom, nego imaju i ispunjen privatni život.

Mnogi bi rekli kako Mate Rimac, idejni vlasnik najbržeg električnog automobila na svijetu i jedan od najuspješnijih mladih poduzetnika, nema baš vremena za ljubav, ali to su vjerojatno isti oni kojima je i svajpanje po Tinderu teško. Mate je već četiri godine u vezi s Katarinom Lovrić, ekonomisticom iz Livna.

Godinama prije bili su prijatelji, a onda se rodila ljubav koju nikad nisu nešto posebno skrivali. Katarina prati Matu po svjetskim sajmovima, dodjelama nagrada, zajedno ljetuju, a žive u Zagrebu.

Marko Todorov/Cropix

Par zajedno i radi; naime, Katarina je zaposlena u Rimac automobilima na poziciji Data Acquisition i Test Team Lead.

Mate se inovacijama bavi već godinama. Njegov prvi patentirani izum ujedno je i njegov maturalni rad, a bila je to rukavica koja je bila zamjena za tipkovnicu i miš, iGlove. Nastavio je sa sustavom Active Mirror System, koji je uklanjao mrtvi kut vozačima automobila.

Rimac automobile osnovao je 2009. godine, a danas proizvodi najbrže električne aute na svijetu te je dobitnik mnogih nagrada. Osnivač je i vlasnik tvrtke Greyp Bikes.
S Katarinom vrijeme voli provoditi na putovanjima, oboje vole sport, a ovog su se ljeta odmarali na otoku Visu.

Sandro Mur Zagrepčanin je koji je s tadašnjom djevojkom Urškom Sršen iz Slovenije osnovao Bellabeat, start up koji proizvodi high tech proizvode koji prate zdravstveno stanje cijelog organizma, a izgledaju kao nakit. Bellabeat zasad ima proizvode kao što je Leaf, koji izgleda kao broš, Spring, pametnu bocu i pametni ručni sat Time.

Bellabeat postigao je svjetski uspjeh, u njega je, između ostalih, uložila i holivudska glumica Jessica Alba, a i dalje nastavljaju sa širenjem i napredovanjem.

Mladi Sandro nema ni 30 godina, a već je neko vrijeme pri samom vrhu inovacijske i poduzetničke scene u Hrvatskoj i svijetu. A prije godinu i pol ljubavnu sreću pronašao je s četiri godine starijom voditeljicom Ivanom Mišerić. Vezu su isprva skrivali, ali nakon zajedničkog putovanja na Maldive priznali su da su skupa.

 
 
 
View this post on Instagram

My happy place. 🥰

A post shared by Ivana Miseric (@ivana_miseric) on Jul 9, 2019 at 3:24am PDT

Upoznali su se na konferenciji Inspire Me u Rijeci, gdje je Sandro bio jedan od govornika, dok je Ivana bila moderatorica.

Na istoj je konferenciji Sandro pričao o teškim danima i depresiji s kojom se borio.

"U ključnom trenutku kad sam trebao dovesti kapital u firmi, meni je umrla mama, pukla veza od 4 godine... Upao sam u apsolutnu depresiju, osam mjeseci se nisam mogao ustati iz kreveta, mene osam mjeseci nije bilo u firmi", rekao je.

No, sada je sve došlo na svoje, Bellabeat se razvija, a njegova veza s Ivanom je sve ozbiljnija. Par također vrijeme provodi na putovanjima kad god uspiju, a voditeljica je prije nekoliko mjeseci rekla kako će se vjerojatno useliti u zajednički stan.

Mladi inovator i poduzetnik iz Solina, Ivan Mrvoš, osvojio je svijet izumom pametne klupe na solarno punjenje. Ove godine magazin Forbes uvrstio ga je na listu 30 najperspektivnijih poduzetnika ispod 30 godina. Ovaj 23-godišnjak ima tvrtku koja zapošljava oko 30 ljudi, njegove proizvode koriste u cijelom svijetu, a tvrtka je vrijedna više milijuna kuna te se i dalje razvija i izbacuje nove proizvode.

U slobodno vrijeme Ivan, kako je rekao za 24sata, ide u kino i druži se s prijateljima, odnosno, to je onda kad uz tvrtku koju vodi ne polaže MBA studij u Zagrebu, ali najviše voli putovati s djevojkom Ivonom Pletikosić.

Facebook

"Moja djevojka je zapravo već od prvog dana u tvrtki, iako na samom početku nismo bili zajedno, tako da je u potpunosti uključena u sva zbivanja unutar tvrtke. Kao i drugi članovi tima, zaslužna je za sve do sada ostvarene rezultate. U početku je vodila postprodajne procese, a proteklih godinu dana vodi marketing", rekao je za 24sata Mrvoš.

Dodaje i kako ne razmišlja još o klasičnom obiteljskom životu, odnosno djeci i braku jer ima još puno planova sa svojom tvrtkom.

Malo si više obiteljskog života i opuštanja može priuštiti Davor Lukšić, jedan od najbogatijih Hrvata koji u vlasništvu ima luksuzne hotele na Jadranu. U braku s Cristel Carrisi ima dvoje djece, a planira ih imati još.

Lukšići su inače Čileanci s hrvatskim korijenima, no Davor i Cristel, inače Talijanka, žive u Zagrebu. Upoznali su se u New Yorku na zabavi zajedničkih prijatelja, a vjenčali se nakon četiri godine veze u talijanskom Lecceu.

Goran Sebelić/Cropix

Cristel kaže da žele imati veliku obitelj, a uspiju uskladiti sve poslovne obaveze s obiteljskima. Ona ima svoju liniju kupaćih kostima, a osim toga se bavi i humanitarnim radom. Par isto tako voli putovati pa su ove godine posjetili Peru, a često su i u Italiji, gdje živi Cristelin otac, poznati pjevač Al Bano.

Često ih se može vidjeti na našoj obali, koju nerijetko obilaze brodom, a Cristel je oduševljena životom u Hrvatskoj te baš ovdje želi odgajati svoju djecu, kao i Davor, koji je u Zagreb došao na poziv strica Guillerma te preuzeo obiteljski posao.

Mate Rimac

Ivana Mišerić

poduzetnici

startup

Davor Lukšić

katarina lovrić

Cristel Carrisi Lukšić

inovatori

Ivan Mrvoš

Sandro Mur

Ivona Pletikosić

newsletter

Prijavite se na Newsletter