Prošao je sve i svašta, a nije mu ni 40 godina

Uspjesi, privatni usponi i padovi, devastirajući gubici: 'Vrijeme ipak liječi rane. Tugujem i ne bježim od emocija, ali se i trudim nastaviti sa životom, tražeći u njemu neku sreću i zadovoljstvo'


Barbara Marinović
12.11.2019.19:30
Uspjesi, privatni usponi i padovi, devastirajući gubici: 'Vrijeme ipak liječi rane. Tugujem i ne bježim od emocija, ali se i trudim nastaviti sa životom, tražeći u njemu neku sreću i zadovoljstvo'
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX

sažeto

Janko Popović-Volarić jedna je od najvećih domaćih glumačih zvijezda današnjeg vremena. Otkrio nam je kako je njegov put počeo, progovorio o sinu, Supertalentu, i ljubavi


Barbara Marinović
12.11.2019.19:30

Etiketa zgodnog frajera iz sapunica odavno ga je napustila, dokazao je tijekom godina djelovanja Janko Popović - Volarić svu raskoš svog talenta. Životna priča ovog glumca prilično je uzbudljiva, nije prije 20-ak godina ni sam mogao slutiti gdje će biti danas. Akademiju je upisao dok je bio zaposlen kao grafičar, usto otac dječaka, a zovu glume prepustio se bez viših ciljeva i namjera da zaradi neki veliki novac ili postigne slavu. Ni danas se, govori nam, ne smatra slavnom osobom. Dapače, kada bi o sebi tako mislio - bilo bi to, priča Janko, pretenciozno i nezdravo.

Iskustvo ga je naučilo da o privatnom dijelu života priča malo do nimalo, no to nas nije spriječilo da iz njega izvučemo neke od detalja iz života, prelazeći preko njegovih profesionalnih i privatnih izazova u isto vrijeme. Neizostavno je bilo u Jankovom velikom intervjuu ne dotaknuti se i 'Supertalenta' gdje nosi titulu mnogima omiljenog člana žirija. Blag je, duhovit, nježan prema djeci. Djevojčica Gabrijela Braičić ove sezone ga je osvojila pa joj je dao i 'zlatni gumb'. 'Bilo je i ove sezone stvarno odličnih kandidata, ali kada smo baš kod favorita, to bi za mene definitivno bila nevjerojatna četrnaestogodišnja Gabrijela Braičić iz Imotskog. Ona je ujedno bila i moj zlatni gumb ove sezone i sve nas je u studiju razvalila svojim suludo snažnim glasom, pjevačkim sposobnostima i izvrsnom interpretacijom pjesme 'I’m changing'. Siguran sam da je i mnogima, nakon što je taj nastup prikazan, postala favorit sezone. Želim joj sve najbolje u polufinalu i baš navijam za nju', rekao je Popović-Volarić.

Foto: Biljana Blivajs / CROPIX

Iako ga, kaže, tužne ljudske priče i nečiji teži put mogu dirnuti i rastužiti, to nikako nije kriterij za nečiji prolazak. 'Jedno je tužna priča ili nesretna sudbina kandidata zbog koje mogu biti suosjećajan i koja me može rastužiti, a drugo je sam nastup. Mislim da nije pošteno ni prema drugim kandidatima, a ni prema onima s 'tužnom' pričom, da je to isključivi kriterij za prolaz', dodaje glumac. Omiljen je publici i kandidatima te se danas glumac ne treba pribojavati hoće li ga neki projekt 'za mase' koštati reputacije kod onih suzdržanijih, pomalo elitističkih umjetničkih krugova.

'Ponekad sam se pribojavao tog etiketiranja, ali s vremenom sam dobio i neke druge prilike i taj strah je uspješno otklonjene'

Trebalo je, doduše, Volariću-Popoviću vremena u njegovom profesionalnom putu da se iz etikete 'zgodnog dečka iz sapunice' prometne u onu punokrvnog glumca. Ipak, ne bježi ni od čega što je radio, dapače, sretan je na iskustvu koje je kroz sapunice stekao. Puno je toga upravo zahvaljujući njima naučio. 'Ja i dalje redovito propitkujem u kojim ulogama sam dobar, a s kojima nisam skroz zadovoljan bile one na TV-u, kazalištu ili na filmu, ali puno toga što znam, mogu zahvaliti tome što sam proveo tolike mjesece i godine pred kamerom, na setovima sapunica. U tadašnje vrijeme je bilo mnogo više etiketiranja, ali danas je toliko glumaca glumilo u tom formatu i čini mi se da su etikete malo izblijedjele. Sapunice te mogu prožvakati jer je teško toliko vremena snimati u kontinuitetu ili se pak možeš truditi od prvog do zadnjeg dana snimanja i pokušavati raditi što bolje. Ponekad sam se pribojavao tog etiketiranja, ali s vremenom sam dobio i neke druge prilike i taj strah je uspješno otklonjen, a propitkivanje o ulogama i dalje njegujem i prakticiram'.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Prijateljstvo i plodna suradnja s Marasovićem

Tri svoje velike uloge odigrao je u filmovima Nevija Marasovića, s kojim je kroz posao postao i veliki prijatelj. 'Nas dvojica smo se upoznali u prilično turbulentnim fazama života kod obojice, skužili koliko slično gledamo na bavljenje našim poslom i krenuli sa zajedničkim projektima. Snimili smo zajedno tri filma, sudjelovao sam i kao suradnik na scenariju u dva od njih, a u toku je snimanje njegovog novog filma s Ratkom Poličem u naslovnoj ulozi. Ne smijem puno govoriti o tom projektu, ali mislim da će biti opet nešto novo u Nevijevom opusu i da će film biti odličan. Ja u filmu imam manju ulogu, ali sam s guštom sudjelovao i u ovom njegovom projektu. A naravno, Nevio i ja smo postali veliki prijatelji, puno smo radili zajedno i nekako zajedno i rasli kroz te projekte, a vjerojatno i jedan drugoga puno naučili i međusobno motivirali da svatko radi svoj posao najbolje što može i kada se čini da nije sve baš idealno i lako'.

Dugo se tražio, Akademiju upisao kada je već bio zaposlen u novinama

Nimalo ne treba Janko žaliti odluke koju je donio kada je imao 21 godinu. Dotad o glumi nije niti razmišljao, a onda ga je obuzela. 'Dugo sam se tražio kao klinac i nisam znao što bih mogao raditi, a kada sam skoro slučajno otkrio glumu već sam bio otac, zaposlen kao grafičar u novinama i spremao se za prijemni za kameru na Akademiji. Ali gluma me obuzela, počeo sam se njome intenzivno baviti i na kraju se sve poklopilo da mogu baviti poslom koji volim', sjeća se Janko. Nije razmišljao koliko će mu se taj potez isplatiti. 'Znao sam da imam grafiku kao profesiju u kojoj imam dosta posla i radeći ju mogu zaraditi novac za život, a gluma je bila strast kojom sam se htio baviti i puno sam radio na tome da to i uspijem. Nisam kalkulirao o tome hoće li se to isplatiti ili ne, nego sam pokušavao doći do prilike da se bavim poslom koji me obuzima i ispunjava. Srećom sve se zavrtjelo upravo ovako kako jest i na tome sam zahvalan', dodaje glumac.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

iskustvo nikada ne bi mijenjao: 'To je bilo jedno lijepo razdoblje'

Nikada ne bi, dodaje, mijenjao iskustvo koje je stekao radeći u grafičkoj redakciji Vjesnika. Dapače, godinama kasnije dobro će mu iskustvo doći i u glumačkom svijetu - u filmu 'Comic sans' utjelovio je Alana Despota, grafičkog dizajnera. 'To je bilo jedno lijepo razdoblje u mom životu. Novine su u puno elemenata slične kazališnom ansamblu. Pred zatvaranje broja novina, u redakciji nastaje vrlo sličan šušur, uzbuđenje i strka kao pred premijeru ili predstavu. S kolegama provodiš praznike, slavlja i sve one druge trenutke. Tu su velika prijateljstva, povjerenje i osjećaj da zajedno radimo za istu stvar. To su i te neke stvari koje sam ponio iz te faze života, te uspomene, i često se sjetim tog razdoblja i te zajedničke energije, tako da mi je bila jako draga koincidencija da mogu glumiti grafičkog dizajnera Alana Despota u filmu 'Comic sansu'.

Matanić mu ponudio prvu filmsku ulogu

Prve mjesece studiranja na Akademiji pamti po kaosu koji se događao, odjednom se našao na jednom mjestu s nekim novim ljudima od jutra do mraka. Počeo je preispitivati sam sebe, intenzivno raditi na sebi. 'Bio sam presretan što imam tu priliku i iako je sve bilo novo i dan je često bio prekratak, tada mi nekako ništa nije bilo teško'. Do prve filmske uloge prošlo je neko vrijeme, dobio je priliku tek 2010. godine kada mu je Dalibor Matanić ponudio ulogu. 'Sjećam se da sam hodao po centru Zagreba, po Masarykovoj ulici, da mi je zazvonio mobitel i u tom razgovoru mi je Dado ponudio ulogu. Kada je završio razgovor od sreće sam se kao klinac zatrčao kroz ulicu jer mi se ispunila jedna od najvećih želja da snimam svoj prvi film'.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Privatno - rano je postao otac, no nije ostavio mjesta strahu od očinstva

Privatno, život mu je obilježila činjenica da je rano postao otac, sa svega 18 godina. Njegov sin David danas ima 20 godina, a otac i sin zajedno se mogu sresti i na javnim događajima, premijerama, koncertima... Nikada se, priča Janko, nije prepustio zabrinutosti zbog činjenice da će mu dijete stići tako rano u životu. Uvijek je, kaže, bio presretan što ima dijete i što mu može pružiti ljubav i brigu. 'Naravno da sam u prvo vrijeme bio zabrinut, ali nisam si dao da me obuzme ta vrsta straha. Uvijek sam bio presretan što imam dijete i što mu mogu pružiti ljubav i svu brigu, uz naravno sve neizbježne pogreške koje su neminovni dio svakog roditeljstva. Na neki način roditeljstvo se često svodi na činjenje što manje grešaka i na puno, puno ljubavi', komentira glumac.

Iako je mlad, proživio je već gubitke koji ostave traga na čovjeku. Pitam ga kako kanalizira osobne tuge i gubitke, a on kaže da od emocija ne bježi, no trudi se u njima ne kupati, ne prepustiti. 'Vrijeme ipak liječi rane. Tugujem i ne bježim od emocija, ali se i trudim ne kupati u njima i ipak nastaviti sa životom tražeći u njemu neku sreću i zadovoljstvo'.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Kako bi 'crtao kućice' o vlastitom privatnom životu...

Da danas kojim slučajem radi kao grafičar pa dobije zadatak da 'nacrta kućicu' u koju bi stala vijest o njegovom privatnom životu - Popović-Volarić pobrinuo bi se da ne stane u nju ni poštena SMS poruka. Iskustvo ga je tako naučilo. Nakon jednog završenog braka, ne isključuje, priznaje nam, mogućnost da jednog dana ponovno zaplovi bračnim vodama. S kim i kada - teško ćemo saznati.

'Promijenili su se i mediji koji su prije bili daleko žući nego danas, ali i ja tada nisam znao što sve mogu očekivati, te sam danas ipak mrvu vještiji u odnosu s medijima i manje povjerljiv što se tiče mog privatnog života i izjava o istom. Nadam da će stvari takvima i ostati u suodnosu mene i medija', rekao nam je Volarić Popović na pitanje ima li nekog s kim bi u taj brak potencijalno ulazio. Volio bi, dobacuje dok privodimo razgovor kraju, da mediji manje zadiru u njegov privatni život. I nema niti potrebe, svojim radom i projektima Popović-Volarić zaslužio je svoj status i 'zatvoreniji' stav.

Supertalent

Janko Popović Volarić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter