otkrivamo sve tajne Tupacova ubojstva

Upucali su ga na semaforu, a on nije htio surađivati s policijom. Glavni osumnjičeni je mrtav, a milijun dolara za njegovu glavu nudio je i slavni reper


Ines Madunić
13.09.2019.18:00
Upucali su ga na semaforu, a on nije htio surađivati s policijom. Glavni osumnjičeni je mrtav, a milijun dolara za njegovu glavu nudio je i slavni reper
Profimedia

sažeto

Tupac Shakur ubijen je u Las Vegasu prije 23 godine, a slučaj je još otvoren i prepun misterija


Ines Madunić
13.09.2019.18:00

Šest dana nakon što je upucan, u bolnici u Las Vegasu preminuo je Tupac Shakur. Reper je imao 25 godina, a podlegao je ozljedama koje je zadobio u crnom BMW-u 7. rujna 1996. godine. Odluku o isključivanju aparata donijela je njegova majka Afeni.

Tupac je u to vrijeme bio jedan od najpoznatijih repera na svijetu, ali osim glazbe u medijima se često nalazio zbog kriminala. Tetovaža "Thug life" nije bila samo za pokazivanje; Tupac je bio uhićen zbog posjedovanja oružja i uglavnom fizičkih napada, ali i za seksualni napad, a prije nego što je smrtno ranjen, napadnut je i propucan četiri puta dvije godine prije smrti.

Odslužio je zatvorsku kaznu, a iako su mnogi govorili kako je nakon toga bio "promijenjen čovjek", nije se puno toga uspjelo promijeniti. 

Na dan ubojstva s prijateljima je išao na boksački meč Brucea Seldona i Mikea Tysona, a nekoliko sati prije toga bili su u kasinu. Tamo su sreli grupicu mladića, a za jednog od njih, Orlanda "Baby Lane" Andersona, Tupacov je prijatelj Travon Trey Lane rekao kako misli da ga je pokušao pokrasti nekoliko mjeseci ranije.

Tupac se sukobio s Andersonom i udario ga te su nastavili dalje.

Profimedia

Vraćajući se s meča, odlučili su otići u Club 662, a Tupac se vozio s prijateljem Suge Knightom. Svog je tjelohranitelja Franka Alexandera zamolio da sjedne u automobil s njegovom zaručnicom Kidadom Jones.

Na jednom su se semaforu zaustavili, a Tupac je zatim razgovarao s dvije žene u automobilu pored njih te ih pozvao da dođu u klub te večeri.

Automobil je zaustavila i policija jer su puštali jako glasnu glazbu te nisu imali registracijske tablice, no pustili su ih bez ikakve kazne ili upozorenja.

Pet minuta kasnije, dok su čekali crveno svjetlo na semaforu, pored njih se zaustavio bijeli Cadillac. Sa stražnjeg sjedala Orlando Anderson navodno je ispalio četiri metka u Tupaca te su se odvezli.

Tupac je prostrijeljen dva puta u prsa, jednom u ruku i u bedro, a jedan je metak prošao kroz desno plućno krilo.

Iako je bio pri svijesti kad je došao u bolnicu, kao i nekoliko dana kasnije, ozljede su bile preteške. Desno plućno krilo morali su mu ukloniti, a nakon nekoliko dana počeli su mu otkazivati organi. Stavljen je u induciranu komu, no nije mu bilo pomoći.

Pa iako je osumnjičen bio Anderson, policija ga je samo jednom kratko ispitala i nikad ga nisu uhitili. Istraga nikad nije završena, ispitani su još neki svjedoci, no nitko nije imao nikakve konkretne informacije. Kasnije su članovi policije koji su radili na slučaju rekli kako ni sam Tupac, kao ni članovi njegove ekipe, uključujući Suge Knighta, nisu bili kooperativni.

Profimedia

Tupac je odbio reći tko ga je ubio, a Knight je izjavio da policiji to ne bi rekao čak ni da zna.

Članovi Tupacove ekipe danonoćno su stražarili kraj njega u bolnici jer su se bojali da će ga netko doći "dokrajčiti".

Anderson nikad nije uhićen ni optužen za Tupacovo ubojstvo, a i sam je poginuo u pucnjavi dvije godine kasnije.

Njegov stric Duane Keith "Keffe D" Davis rekao je policiji, a ove godine i medijima, da je istina da je njegov nećak ubio Tupaca.

"Tupac je napravio nagli pokret, kao da uzima nešto ispod sjedala, a tek kasnije smo shvatili da nije bila riječ o oružju. Bilo je već kasno, 'vatromet' je počeo. Prvi metak okrznuo je Sugea po glavi i mislio sam da je mrtav. Čuo sam neke priče o tome da je Suge koristio Tupaca kao štit, ali to nije istina", rekao je Keffe D.

Njegovo svjedočanstvo objavljeno je u knjizi policajca koji je radio na slučaju, a tad je iznio puno više pozadinskih detalja koji bi mogli objasniti koji je zaista bio motiv Tupacova ubojstva.

Keffe D godinama je bio blizak s cijelom hip hop scenom, a posebno sa Seanom Combsom - Puff Daddyjem. Kad je nastala zavada na relaciji Istočne i Zapadne obale, Puffy je navodno rekao Keffeu da će platiti milijun dolara da "izbriše" Tupaca i Sugea, koji su bili najveća konkurencija njemu i Notorious B.I.G.-u.

Profimedia

"Htio ih se riješiti, a ja sam rekao da to nije nikakav problem", navodno je izjavio Keffe, koji se slučajno našao u Las Vegasu te večeri jer je i sam išao na boksački meč.

No, kad se dogodila svađa Tupaca i njegova nećaka, zaključio je da je to savršeni tajming i dao mu pištolj. Ipak, od Puffyja nikad nije dobio obećanih milijun dolara pa je navodno zato i progovorio o svemu. Puff Daddy je uvijek demantirao te tvrdnje te i danas kaže kako nije imao veze s ubojstvom Tupaca, kao ni njegov prijatelj Notorious B.I.G., koji je i sam poginuo na isti način.

Postoji i teorija da je ubojstvo zapravo naručio Suge Knight. Razlog je bila Tupacova želja da ne izdaje albume za njegovu izdavačku kuću Death Row Records.

Također, pričalo se o tome kako je ubojstvo naručio FBI jer su se bojali da Tupac ne pokrene revoluciju.

Profimedia

Dakako, i danas postoje oni koji vjeruju kako je sve to obmana te da je reper lažirao svoju smrt i danas živi sretno i bezbrižno u Južnoj Americi, na Kubi ili Maleziji. Posljednji koji je o tome javno govorio bio je sin Suge Knighta, koji je podijelio fotografije čovjeka koji izgleda kao pokojni reper, a navodno se sad zabavlja u Maleziji, živ i zdrav.

Pa i sam Suge rekao je da nije baš siguran da je njegov prijatelj mrtav.

"Kad sam napustio bolnicu, šalio sam se s njim, smijao se. Ne znam kako netko od toga da je stvarno dobro može postati toliko loše. Ne znam je li stvarno mrtav, ali znam da s Tupacom nikad ne možeš biti siguran", rekao je svojedobno.

On je, pak, jedno vrijeme govorio kako misli da je on bio prava meta, a ne Tupac te da je za sve odgovoran Reggie White Jr., tadašnji šef sigurnosti u Death Row Records.

ubojstvo

misterij

Tupac Shakur

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter