OBITELJSKO PROKLETSTVO

Unuka slavnog pisca bila je prvi top model, djedove knjige nikada nije čitala jer je patila od disleksije. Borila se s epilepsijom, a napadaji su počeli nakon njegove smrti


Ines Madunić
10.10.2019.08:00
Unuka slavnog pisca bila je prvi top model, djedove knjige nikada nije čitala jer je patila od disleksije. Borila se s epilepsijom, a napadaji su počeli nakon njegove smrti
Profimedia

sažeto

Margaux Hemingway preminula je sa samo 41 godinom, a nikad nije razjašnjeno je li se namjerno predozirala


Ines Madunić
10.10.2019.08:00

Visoka 180 cm, plave kose i izražajnog pogleda, Margaux Hemingway bila je "lice generacije".

Rođena je u Portlandu kao srednje dijete Byre Louise i Jacka Hemingwaya, sina slavnog pisca Ernesta Hemingwaya, na čijem su imanju na Kubi proveli nekoliko godina. Nakon njegova samoubojstva, obitelj se preselila u Idaho, gdje su živjeli na farmi, a zatim u San Francisco.

Rođena je kao Margot, ali je promijenila ime kad je saznala da su njezini roditelji pili vino Chateau Margaux kad je ona začeta te da je upravo po tome dobila ime.

Profimedia

Od djetinjstva je patila od epilepsije, a napadaji su počeli nakon što je njezin djed Ernest umro. Prema kasnijem vlastitom priznanju, njegove knjige nikad nije čitala jer je patila od disleksije, ali navodno se pred kraj života posvetila proučavanju djedova opusa.

Margaux je u modni svijet ušla već u srednjoj školi, a kad je maturirala preselila se u New York, gdje je uskoro počela nizati prve uspjehe.

Bila je prva manekenka koja je za samo jedan ugovor dobila milijun dolara - bilo je to za Fabergeov parfem "Babe" 1975. godine.

S industrijom ju je upoznao poduzetnik i producent Errol Wetson, s kojim je tada živjela u New Yorku, a on ju je pogurao i u Hollywood.

Margaux je imala puno uspjeha kao manekenka i mnogi je smatraju prvim top modelom - pojavila se na naslovnicama Ellea, Cosmopolitana i Harper's Bazaara.

Profimedia

Prvu filmsku ulogu imala je s 21 godinom u filmu "Lipstick", koji nije bio uspješan. Uz nju je glumila i njezina sestra Mariel, koja je kasnije imala uspješnu filmsku karijeru te je za sporednu ulogu u "Manhattanu" Woodyja Allena bila nominirana za Oscara.

Margaux se pojavila u još nekoliko manjih i prilično neuspješnih filmova te se nastavila baviti manekenstvom.

No, slava i život u New Yorku sedamdesetih i osamdesetih godina ostavili su traga na njezinom zdravlju. Imala je probleme s alkoholom i bolovala je od bulimije.

"Voljela sam plesati i išla sam u 'Studio 54' barem dva puta tjedno. Ali tamo sam se uvijek osjećala nervozno. Bila sam u cijeloj toj 'Halston-Liza Minelli' ekipi. Uvijek sam mislila da su svi oni prave javne osobe, a ja sam samo djevojka iz Idaha. Pila sam da bih se opustila, nikad nisam mislila da će to postati problem. U vrijeme mog djeda, bila je vrlina piti, ali ne i pokazati to. Kao i on, željela sam živjeti potpuno ispunjenim životom", rekla je svojedobno.

Prvi brak je puknuo nakon tri godine, a drugi put udala se za francuskog redatelja Bernarda Fouchera. Razveli su se nakon šest godina.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Eternal Margaux Hemingway ✨🌹✨ (@eternalmargauxhemingway) on Aug 29, 2018 at 12:34pm PDT

Margaux se sve manje pojavljivala na stranicama modnih magazina, a pala je u depresiju nakon što se udebljala 30 kilograma poslije nesreće koju je doživjela na skijanju. Tad je shvatila da je ovisna o alkoholu pa je otišla na liječenje.

Kad se vratila, odlučila je prodati svoju priču magazinu Life, a kasnije je pristala i na snimanje jedne terapije koju je pohađala zbog bulimije.

Pokušala se vratiti na film, ali to joj nije uspjelo. Za Playboy se slikala 1990. godine.

S majkom nikad nije imala dobar odnos, a pomirile su se tek neposredno prije njezine smrti od raka 1988. godine. S ocem i njegovom novom suprugom također je imala loš odnos.

U jednom od intervjua ranih devedesetih optužila je prijatelja obitelji za seksualno zlostavljanje u djetinjstvu, što su svi iz njezine obitelji demantirali.

Profimedia

"Nismo s njom pričali dvije godine, stalno laže. Cijela obitelj ne želi imati nikakve veze s njom. Ona je samo ljutita žena", rekla je njezina pomajka Angela

Njezino beživotno tijelo pronašli su prijatelji 1996. godine, nakon što se nekoliko dana nije javljala na telefon. Pronašli su je kako leži u krevetu s knjigom u krilu. Nije bilo oproštajne poruke, no obdukcija je pokazala da je uzrok smrti predoziranje fenobarbitonom, lijekom koji se koristi za epilepsiju. Zaključak je bio da se radi o samoubojstvu, što njezina sestra Mariel dugo nije htjela vjerovati.

"Nikad je nisam vidjela zadovoljniju. Bilo joj je puno bolje", rekla je tada Mariel, ali je kasnije objasnila da se pomirila s time da joj se starija sestra ubila.

Mariel je također snimila dokumentarni film o svojoj obitelji koja ima dugačku povijest depresije i drugih psihičkih problema. Osim Margaux, život su si oduzeli Ernest Hemingway, njegov brat i sestra te njihov otac.

"Odrasla sam gledajući svoju obitelj koja je bila jako kreativna i uspješna, ali istovremeno destruktivna i na lijekovima. Svi su bili ovisnici. Nisam htjela završiti tako. Patila sam od depresije, ali ne kliničke. Imala sam genetičke predispozicije za to", ispričala je Mariel.

Getty Images

Slavnog pisca jako je pogodila očeva smrt i nakon nje počeo se ponašati još više autodestruktivno. Ernest Hemingway volio je stavljati se u adrenalinske situacije pa je zato više puta doživio nesreće u kojima je zadobio ozljede glave. Povrh svega, vrlo je vjerojatno da je, osim depresije i alkoholizma, bolovao od bipolarnog poremećaja. 

Nakon što je saznao da mu se otac ubio, svojoj je pomajci napisao: "Znam da ću i ja otići na isti način."

samoubojstvo

depresija

Ernest Hemingway

Margaux Hemingway

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter