Veliki povratak Garyja Oldmana

Uništio je četiri braka, pio je dok nije padao s nogu, a sad mu predviđaju prvog Oscara


Ines Madunić
14.01.2018.13:00
Uništio je četiri braka, pio je dok nije padao s nogu, a sad mu predviđaju prvog Oscara
Profimedia

sažeto

Glumac je 30 godina čekao na pravu priliku da dođe na vrh 


Ines Madunić
14.01.2018.13:00

Oduševio je sve svojom izvedbom u filmu "Darkest Hour", u kojem je utjelovio bivšeg britanskog premijera Winstona Churchilla, dobio je Zlatni globus, a smiješi mu se i prvi Oscar. Gary Oldman nakon 30 godina karijere i burnog života ponovno je na vrhu, i to na pragu 60. godine. A donedavno je njegov život bio obilježen ovisnošću o alkoholu i propalim brakovima.

U ranim devedesetima Britanac je znao otići na produženi vikend u hotel Carlyle na Manhattanu i piti bez prestanka četiri dana. Potrošio bi i do 16.000 funti. Toliko je pio da je koristio više različitih čaša, samo kako bi osoblje hotela mislilo da je u sobi bilo više ljudi, a ne samo on.

Upravo to autodestruktivno ponašanje uništavalo mu je karijeru godinama, a i privatni život bio mu je u kaosu. Sad je sreću pronašao s kustosicom Gisele Schmidt, petom suprugom.

Oldman je odrastao u južnom Londonu u jako siromašnoj obitelji. Sve do 12. godine imali su wc vani. Njegov otac bio je alkoholičar te je ostavio obitelj kad je Garyju bilo sedam godina. Samohrana majka brinula se o njemu i još dvoje djece. Iako je počeo raditi već sa 16 godina, brzo je shvatio da se želi baviti glumom. Krenuo je u londonskim kazalištima, a u jednom je upoznao Lesley Manville, glumicu i svoju prvu suprugu. Vjenčali su se 1987. godine, godinu nakon što je on imao prvu ulogu u filmu "Sid i Nancy".

Iako je Lesley tek rodila, tri godine nakon vjenčanja Gary je otišao u Hollywood i ostavio nju i tromjesečnog Alfieja u Londonu. Iako je danas sa sinom u dobrim odnosima, Lesley je početkom 90-ih govorila kako on ima "jako malu ulogu u Alfiejevom životu, bez obzira na sve što ste čitali u novinama".

U Hollywoodu se Oldman brzo snašao i dobio dobre uloge, ali i zaveo tada 20-godišnju Umu Thurman. Njemu je bilo 32, a nakon jedva godine dana veze vjenčali su se. Ona ga je ostavila i to preko pisma, a navela je "nepremostive razlike" kao razlog.

"Bilo je to nezrelo i buntovnički. Jako je infantilno udati se za prvog dečka, što je Gary bio za mene. Njega može trpjeti samo posebna žena", rekla je kasnije Uma. On je bio uvjeren da ga je prevarila s Robertom DeNirom, što je ona negirala. No, Oldman se tad počeo ozbiljno opijati.

Na snimanju "Dracule" Francisa Forda Coppole 1992. godine stalno se svađao s redateljem, a glumac Richard E. Grant u autobiografiji napisao je kako je Oldman svaku večer nakon snimanja "pio pivo i tekilu sve dok se ne bi onesvijestio, a ujutro bi plakao i žalio zbog toga".

Par godina kasnije započeo je dugogodišnju romansu s glumicom Isabellom Rossellini. On se htio vjenčati, no ona je inzistirala da se izliječi ovisnosti o alkoholu. Dala mu je ultimatum nakon što se ovaj nije trijeznio više do dva mjeseca, a navodno mu je jezik pocrnio koliko je pio.

"Osjećam se kao da je to bila neka druga osoba, neki potpuno drugi život. Sretan sam što je to gotovo", rekao je.

Getty Images

Isabellu je ostavio nakon što je bio na odvikavanju, gdje je upoznao manekenku Donyju Fiorentino. Nakon pet mjeseci su se vjenčali, a ona je bila trudna. Rodila je sina Gullivera, a dvije godine kasnije i Charlieja. No, ni taj brak nije dugo trajao; rastali su se 2001. godine. Ona ga je optužila za fizičko zlostavljanje, a tvrdila je i da je trošio novac na drogu, alkohol i prostitutke. On je to negirao i optužio nju da je narkomanka te da ga je varala. Oldman je dobio skrbništvo nad njihovim sinovima, a Donya ih je smjela viđati samo pod nadzorom.

Gary se posvetio poslu samohranog oca te nije puno mario za Hollywood. Glumio je Siriusa Blacka u serijalu o Harryju Potteru te Gordona u Batmanu, što mu je bilo dovoljno posla.

"Te su mi uloge omogućile da budem doma s djecom, a opet imam dovoljno novca", rekao je svojedobno.

Nakon što su mu sinovi porasli - Gulliver ima 20, a Charlie 18 godina - i riješio se ovisnosti, Oldman se ozbiljno vratio glumi. Bio je nominiran za Oscara 2012. za ulogu u "Dečko, Dama, Kralj, Špijun", a sad se nagađa da ga čeka još jedna nominacija - a vjerojatno i pobjeda.

Getty Images

Četvrti brak, s pjevačicom Alexandrom Edenborough, trajao je od 2008. do 2015. godine. Mlađa od njega 20 godina, nakon razvoda dobila je 2.4 milijuna funti, dio nekretnina i nekoliko automobila.

Petu suprugu upoznao je zahvaljujući ljubavi prema fotografiji, a kaže da se konačno osjeća kao da je "došao kući".

Getty Images

star vibes

glumac

Oscar

Gary Oldman

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter