KRIZA MLADIH GODINA GALE SVILAN

'Uhvatila sam se kako checkiram kakve objave lajkaju Leyla i Izet Hajrović. Aaa uuuu, ubit će ga Leyla! Ne, čekaj! To ne lajka Izet, to lajka moj dečko!?'


Gala Svilan
07.01.2019.11:05
'Uhvatila sam se kako checkiram kakve objave lajkaju Leyla i Izet Hajrović. Aaa uuuu, ubit će ga Leyla! Ne, čekaj! To ne lajka Izet, to lajka moj dečko!?'
Foto: Instagram/CROPIX

sažeto

Gala Svilan u svojoj tjednoj kolumni analizira ljubavne odnose kroz društvene mreže


Gala Svilan
07.01.2019.11:05

Kada me netko pita koja mi je bila najdraža lektira iz djetinjstva, uvijek kao iz topa odvalim šamponi, deterđenti i Pino Silvestre. Čitanje etiketa na WC-u s poleđine toaletnih proizvoda jedna je od onih stvari koja bonda ljude. Ili si to radio kao klinac ili lažeš i nemamo o čemu više pričati. Danas možda više ne čitamo etikete s poleđine šampona, već sadržaj sa zaslona naših mobitela. Kako to obično biva, navika iz djetinjstva teško se rješavamo, čak i kada one promijene oblik.

Slično sranje (pun intended) dogodilo se i u dejting svijetu. Problemi u muško-ženskim odnosima oduvijek su okupirali našu svijest, ali i raznu chick literaturu. Nekoć je baka Ankica, djedu Jožu morala hvatati po lokalnim birtijama ne bi li ga uhvatila kako štipa konobaricu, a mi danas hvatamo dragog po Instagramu ne bi li ga uhvatili kako lajka statuse bivše. Možemo poput mačke svoje sranje zakopati, ali smrad će nas uvijek odati. Pogotovo ako dokaze pokušamo zamesti online.

U svojoj osnovi ti relationship problemi ostali su isti; ljubomora, sigurnosti, nevjernost, nezrelost, nedostatak komunikacije i all time klasik 'možda sam gay'. Promijenio se samo način na koji oni izviru na površinu. IRL problemi promijenili su se u URL probleme. Pokušavamo se pronaći u nekom, ne postojećem prostoru, kao da između offlinea i online postoji čistilište u kojem se sva naša digitalna djela i nedjela mogu isprati i odvojiti od našeg bitstva.

I dalje skrivamo Tinder u zasebnom folderu kako ne bi bio preočit kada netko škicne prema našem screenu, otvaramo fejk profile ili brišemo Google history.

Naravno i osobno sam iskusila koliko je frustrirajuće održavati ili započinjati odnos u online svijetu i da vam iskreno kažem, ni dalje ne znam što radim. No, ono što znam jest da se svi susrećemo s manje više istim scenarijima.

Ja sam beba tvoja, nemaj drugih beba uz mene

Stalkanje njegove bivše. (Ne radite tu facu, znam da ste to barem jednom napravile).

Postoji taj ključni moment kada odlučiš malo izvidjeti prošlost svoje simpatije/dečka putem Instagrama. Krene od simpatičnog putovanja na kojem je bio prošli tjedan, a onda počne neko mutilo, bunilo, sat vremena kojih se uopće ne sjećaš, a nekako si završila na IG profilu psa, koji je ljubimac najbolje prijateljice, od cure njegovog brata. Znaš sve njegove prijatelje poimenice na sljedećem partyju iako ih prvi put upoznaješ. Sljedeći logičan korak je naravno stalkanje bivše. Samo moraš paziti da slučajno ne lajkaš fotku od prije 65 tjedana, jer onda slijedi plakanje, blokiranje, deaktiviranje profila i tvoj novi život u Kini kako bi pobjegla od sramote.

via GIPHY

Ne lajkaj tuđe slike uzalud

'Following' tab na Instagramu mračno je mjesto. Nisam znala ni da postoji dok nisam iz dosade završila na njemu. Zašto bih uopće željela znati što ostali lajkaju, kad mi je i klasičnih lajkova preko glave? Nedugo nakon te pomisli, uhvatila sam se kako checkiram kakve objave lajkaju Leyla i Izet Hajrović. Gucci, diet_prada, euroleague, marijameglaj, saorajavucelic, milicaaaaaa18... aaa uuuu, ubit će ga Leyla! Ne, čekaj! To ne lajka Izet, to lajka MOJ DEČKO?!

'To je bio samo seks, ona mi ništa ne znači' morfirao je u: 'To je samo like, ona mi ništa ne znači.' Ukratko, prestanite drkati po mobitelu dok dejtate, nije vam to pimpek.

Spomeni se da svetkuješ vezu javno

Veza nije ozbiljna u stvarnom svijetu, ako nije javna u online svijetu. To se može manifestirati na razne način. Od službenih 'In relationship' statusa do bombardiranja zajedničkim fotografijam.

Točno možete prepoznati kada je neka nova veza na pomolu. Zajedničkim slikama uvijek će predstojiti jedna 'enigmatična'. Ful smo si zatajni, ja ću objaviti samo fotku tvog golog ramena, a ti fotku koktela i viskija, da insinuiraš da si u muškom društvu. Obavezno pod fotkom zakače #us, a ja se instant okačim za petlju vodokotlića.

Ljubav je poput rata, nakon perioda bombardiranja, uvijek dolazi vrijeme zatišja. Točno možete pogoditi kada je došlo do prekida između zaraćenih strana jer instant nestaju svi dokazi, fotografije i tagiranja. Pukne ljubav ko kesa iz Dione. Nastupa prešutni dogovor između cijele online zajednice, svi ćemo se praviti kao da odnos nikada nije postojao i da nismo ni primijetili more zajedničkih fotografija s kojima ste nas maltretirati.

via GIPHY

Ne reci lažna svjedočanstva

Bio pod profilima Instagrama i Tindera otkrivaju puno više istine o nama samima nego o interesima ljudi koji ih pišu. Jedna od najpopularnijih pojava u zadnje vrijeme kod muškaraca je pisanje visine. Na to ih je prisilila spoznaja da je visina očito bitan faktor kod žena. Bolje s tom brojkom odmah izaći na svjetlo dana te izbjeći nepotrebno gubljenje vremena kod žena koje na to obraćaju pozornost.

Dečki, sljedeći put kad vas cure pitaju koliko ste visoki, vi njima postavite protupitanje, koliko su teške. Ako se na to uvrijede, barem znate da imate posla s budalo na koju ne treba trošiti vrijeme.

Moja druga najdraža vrsta Biografija: 'It’s never too late to be who you might have been.' Future Lawyer 👩🏼 Ivan and Luka’s aunt 👼🏼💓😍 Zagreb 🏡 #travel / #love / #gratitude / #family

Sad mi je jasno zašto su se sufražetkinje bacale konjima pod noge na utrkama. Ne zbog ženskih prava, već da ne dožive dan kada žene seru po panelima o #MeToo pokretu u diskretnoj Michael Kors uniformi, Guess satom i čašom rose vina u ruci. 'I'm selfish, impatient and a little insecure. If you can't handle me at my worst, that's reasonable because you have self respect.'

Poštuj seen, da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji

U Dalmaciji mlade djevojke nazivaju šinjorinama. U online svijetu one se pak mogu nazvati seenorinama.

Ghostanje i seenanje nije nikakva nova pojava, samo što nam je omogućila da prije postanemo svjesni odjeba. Važnost Seen opcije nije toliko u tome što otkriva nečiju aktivnost online, već nemogućnost da se nosi s odbijanjem na dostojanstven način. Jedina gora stvar koju bi FB još mogao izmisliti je opciju koja nam pokazuje koliko puta je neka poruka pročitana. Tog dana bez razmišljanja ću izvršiti harakiri nad sobom.

Ako ste i vi zapeli u vezi od 140 znakova i jedina stvar koja vas povezuje je 4G mreža, vrijeme je da preispitate sebe i odnose. Ako je već naš svijet postao digitalan, bilo bi divno kada se barem mi ne bi pretvorili u botove. Budi čovjek, stisni pauzu.

Scena kolumna

Gala Svilan

newsletter

Prijavite se na Newsletter