Fatalna žena

U ranim dvadesetima postala je seks simbol bivše države, a onda sve napustila i otišla u Njemačku... Njena ljepota i dalje oduševljava!


Ines Madunić
20.01.2019.10:00
U ranim dvadesetima postala je seks simbol bivše države, a onda sve napustila i otišla u Njemačku... Njena ljepota i dalje oduševljava!
Crno bijeli svijet/HRT

sažeto

Glumicu trenutno gledamo u trećoj sezoni "Crno bijelog svijeta"


Ines Madunić
20.01.2019.10:00

Srpska glumica Anica Dobra jedna je od nezaobilaznih figura jugoslavenske kinematografije.

Rođena u Beogradu 1963. godine, kao tinejdžerica je s roditeljima otišla živjeti u Njemačku. Tamo je završila gimnaziju, a kad su se vratili u Srbiju upisala je Višu turističku školu. No, nedugo zatim iznenadila je roditelje odlukom da ide na Dramsku akademiju.

Njima je to bio šok, no ipak su stali iza nje i podržali je. Njezin je otac ostavio obitelj i otišao živjeti s drugom ženom, ali je s djecom ostao u dobrim odnosima.

Ubrzo je bilo jasno da je gluma njezin pravi poziv. Već s 24 godine osvojila je Zlatnu arenu u Puli za ulogu u filmu "Već viđeno".

Oduševila je i u klasicima "Kako je propao rokenrol", "Balkan Express 2", Tito i ja", "Crni bombarder"...

 
 
 
View this post on Instagram

Anica Dobra na snimanju filma Crni bombarder, 1992. godine. San jedne generacije. #anicadobra

A post shared by Filmski Citati (@_filmski_citati) on Jan 15, 2019 at 8:52am PST

"Njenu popularnost smo shvatili kao njen posao. Nikada nije bila u oblacima, a ni mi. Ona je vrijedna i ustrajna kad nešto želi. Uporna je i nije čekala da joj padne s neba, nego je radila na sebi. To je put k uspjehu", rekla je njezina majka Ana.

Početkom devedesetih Anica je počela snimati filmove i serije u Njemačkoj te je tako izbjegnula teško razdoblje raspada Jugoslavije i rata.

Veliki uspjeh postigla je filmom "5 Zimmer, Küche, Bad", u kojem je glumila uz oskarovca Christopha Waltza.

Povremeno je radila i u Srbiji, a 2005. se vratila te radila u obje države.

Publika je jedva čekala njezin povratak, a ulogom Jagode u "Crno bijelom svijetu" podsjetila je sve koliko nam je ovdje nedostajala.

Cropix

Svoj privatni život uvijek je uspijevala držati izvan fokusa javnosti.

Zna se da je više od 20 godina u sretnom braku s Miodragom Sovtićem s kojim ima kćer Minu. Ona je također glumica, a s majkom je glumila u predstavi "Hipnoteza jedne ljubavi", a pojavila se i u seriji "Ubice mog oca".

 
 
 
View this post on Instagram

Cosmopolitan Serbia; Foto: Miljana Vuković; Stajling: Tijana Žunić; Šminka: Milena Milčević/ Ena Jović team). @enajovic 💙

A post shared by Mina Sovtic (@knife_afterdark) on Dec 1, 2017 at 7:04am PST

"Oduvijek sam znala da ću se baviti umjetnošću. Odmalena me to ispunjavalo premda sam mislila da ću odabrati režiju. Kad sam prvi put snimala film znala sam da ću biti glumica jer mi je bilo zanimljivo što sve mogu napraviti s tekstom", rekla je Mina, koju je Anica podržala u izboru profesije.

I dok su mnogi fascinirani time kako Anica izgleda s punih 56 godina, ona kaže da joj je bitnije zdravlje. Prije nekoliko godina odrekla se mesa i danas je veganka.

"Ljudima se samo čini da se nisam promijenila. A zapravo, kad me pitaju o izgledu, kažem da bi sada bilo primjerenije da me pitaju o zdravlju jer sam na njega fokusirana i zahvalna ako je dobro i kad je dobro", rekla je Dobra.

glumica

Anica Dobra

Crno bijeli svijet

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter