Don Juan u Sohou

U petak ne propustite pogledati premijeru najnovije ovosezonske predstave Teatra EXIT


100posto
11.01.2018.11:15
U petak ne propustite pogledati premijeru najnovije ovosezonske predstave Teatra EXIT
PR

sažeto

Za psihoanalitičare Don Juan je simbol čovjekovog kroničnog manjka zadovoljenja, ekstremni primjer duboko neispunjenog čovjeka, čovjeka koji ne može biti sam sa sobom jer u sebi nema ničega


100posto
11.01.2018.11:15

Don Juan u Sohou sasvim se oslanja na Moliѐreovog Don Juana iz 1665. Marber uzima radnju, gotovo sve likove, čak i Kipa iliti Kamenog gosta, tako da sve vrijednosti i značenja uspijeva transponirati u današnji trenutak. Kako je Marber velikim dijelom u tome uspio, odabrala sam slijediti Moliѐrea na način kao i on pišući svog Don Juana u Sohou, objašnjava Slavica Knežević.

PR

Naravno da se ne može nakon egzistencijalista, posebno Camusa, zaboraviti da je Don Juan, kao apsurdan čovjek (usamljen i uvijek stranac), rezultat stanja modernog društva kojemu u potpunosti odgovara. On kao lik ogoljava to društvo, skida maske svima ostalima koji se sakrivaju pod raznim iluzijama smislenosti, vrijednosti, tradicija, običaja, pravila i morala. Njegov pad ne predstavlja nikakvu katarzu, već upravo reafirmaciju apsurda; apsurdni svijet koji je stvorio apsurdnog čovjeka ubija tog istog čovjeka, a da ništa u tom svijetu ne mijenja i ne može promijeniti.

PR

Za psihoanalitičare Don Juan je simbol čovjekovog kroničnog manjka zadovoljenja, ekstremni primjer duboko neispunjenog čovjeka, čovjeka koji ne može biti sam sa sobom jer u sebi nema ničega, već se posve predaje konstantnim zadovoljavanjima nikad zadovoljive strasti. On je naposljetku savršen primjerak konzumerističkog društva koji licemjerni svijet odbacuje ne prepoznajući u njemu savršenu dosljednost svojih vlastitih podsvjesnih želja.

Ovaj Don Juan danas je potpuno ambivalentan. On ni u jednom trenutku nije posve sretan ni posve nesretan, ni posve zadovoljen ni posve nezadovoljan, ni posve dobar ni posve zao. On zapravo postoji svakodnevno u nama svima.

Premijera najnovije ovosezonske predstave Teatra EXIT bit će u petak 12. siječnja 2018. godine u 20 sati, a reprize su dan kasnije, te 19., 20. siječnja i 1., 2., i 3. veljače u 20h.

Ulaznice za reprizne izvedbe u prodaji su na www.ulaznice.hr i na blagajni Teatra EXIT.

PR

Teatar Exit

Don Juan

newsletter

Prijavite se na Newsletter