Neponovljivi Daniel Day-Lewis

'Tužan sam, ali nikad više neću snimiti nijedan film, više u tome ne uživam'


Ines Madunić
29.11.2017.10:20
'Tužan sam, ali nikad više neću snimiti nijedan film, više u tome ne uživam'
Reuters

sažeto

Trostruki Oskarovac snimio je svoj posljednji projekt koji uskoro dolazi u kina


Ines Madunić
29.11.2017.10:20

Irski glumac Daniel Day-Lewis (60) jedan je od najboljih u svojoj generaciji. Poznat po tome što pomno bira u kojem filmu će se pojaviti i po tome što se potpuno uživi u svaku ulogu, šokirao je svijet showbiza kad je prije nekoliko mjeseci objavio da više neće glumiti. U kina uskoro dolazi njegov posljednji film, "Phantom Thread".

 

“Before making the film, I didn’t know I was going to stop acting.” As part of his preparation to play the couturier ­Reynolds Woodcock in Paul Thomas Anderson’s latest film, #PhantomThread, #DanielDayLewis re-created a Balenciaga dress. At that time, Day-Lewis could not have predicted that Woodcock would be the last character he would play. He had no sense that this film would engulf him in such a depression that he would be prompted to publicly announce his retirement from acting. On the contrary, he was, as he has always been when he takes on a new part, eager to immerse himself in yet another cinematic identity. Click the link in our bio to read #LynnHirschberg’s revealing interview with W’s 2017 Holiday Issue cover star, photographed by #TimWalker, styled by @saramoonves.

A post shared by W magazine (@wmag) on Nov 28, 2017 at 5:42am PST

"Prije nego što smo počeli snimati, nisam znao da ću prestati glumiti. Redatelj Paul Thomas Anderson i ja prije snimanja smo se puno smijali. A onda smo prestali jer nas je obuzeo osjećaj duboke tuge", rekao je Day-Lewis za magazin W. U svojoj karijeri pojavio se u tek dvadesetak filmova, ali je zato osvojio tri Oscara: za "Moje lijevo stopalo" 1989., "Bit će krvi" 2007. i "Lincoln" 2012. godine. Sad kaže da ga gluma više ne veseli.

"Grozim se prečesto upotrebljivane riječi 'umjetnik', ali postoji određena odgovornost umjetnika koja stoji nadamnom. Moram vjerovati u vrijednost onoga što radim. Posao se mora činiti vitalnim, čak i neodoljivim. I ako mi publika vjeruje, to je za mene dovoljno. Ali, u posljednje vrijeme više nije", rekao je iskreni Irac. Kaže i kako se trenutno još ne osjeća bolje zbog te odluke.

"Osjećam duboku tugu. Ali, to je ispravan osjećaj. U meni se prvo probudio osjećaj da trebam prestati, a onda sam shvatio da moram to učiniti. Postalo je kompulzivno. Želim istražiti svijet na drugi način", rekao je glumac.

Iako je i prije govorio da će prestati glumiti, ovaj put to, kaže, zaista i misli, a ne želi ni pogledati svoj posljednji film za koji bi mogao ponovno biti nominiran za Oscara.

"Ne znam točno u kojem smjeru ću sada ići. Ali, ne planiram mirovati. Ne bojim se tišine", zaključio je.

film

glumac

Hollywood

Oscar

gluma

Daniel Day - Lewis

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter