Otvoreni su do kraja

'Trnu mi ruke, cijelo tijelo, osjećaj nemoći. Jezivo i strašno iskustvo': Poznati hrvatski Youtuberi pričaju o svemu, od prvog puta do borbe s poremećajima


Barbara Marinović
18.11.2018.17:05
'Trnu mi ruke, cijelo tijelo, osjećaj nemoći. Jezivo i strašno iskustvo': Poznati hrvatski Youtuberi pričaju o svemu, od prvog puta do borbe s poremećajima
Foto: Instagram

sažeto

Ne libe se progovoriti i o temama koje su im bolne, onima koje su škakljive ili nešto teže za objaviti. No, time su mnogim svojim vršnjacima i pomogli


Barbara Marinović
18.11.2018.17:05

Jedna od prvih i najpoznatijih domaćih blogerica, Ivana Blažoti Mijoč, nedavno je objavila video sa svog poroda, odnosno događaja s tog važnog dana. Ništa neobično u svijetu, no u Hrvatskoj bi Ivana mogla biti među prvim utjecajnijim curama koja se odlučila na takav korak. Izostavila je djevojka eksplicitan sadržaj, no obožavateljima je dala uvid u taj sretan životni trenutak. Budući da snima vlogove i na tjednoj bazi pokazuje fanovima kako živi, gdje se kreće, odgovara na pitanja obožavatelja - jasno je da je odlučila dati uvid i na takav dan. Kako je sama rekla, bit će lijepo i za njezinog sina jednog dana vidjeti kako su izgledali trenuci prije nego je stigao na svijet.

Daleko od toga da je Ivana jedina koja bilježi nešto ozbiljnije životne trenutke. Blogeri/ce i vlogeri/ce diljem Hrvatske, a koji se nešto ozbiljnije bave tim poslom, svjesni su da moraju dati nešto više, otkriti i reći. Svjesni su i da će to nekad pomoći njihovim obožavateljima, koji možda prolaze kroz teže životne trenutke.

Prvi seks, 'kolačići', poljupci

Mlada Nika Ilčić, jedna od najpoznatijih hrvatskih blogerica, 17-godišnja djevojka s vojskom followera, pričala je za svoje obožavatelje i vršnjake i o temama kao što su prvi seks, poljubac, konzumacija kolačića s marihuanom u Amsterdamu... Nema Nika zadrške, i nema potrebe za tim. Ono što priča glas je njezine generacije, mladih ljudi koji se u tom svijetu tek snalaze, upoznavaju, eksperimentiraju, a vjerojatno im je olakšavajuća okolnost slušati što o tome kaže njihova vršnjakinja. 'Baš je bilo smiješno. To je sve što ću reći. Sad kad se vratim na to, mislim se: 'Isuse Bože, što si radila, što ti je u glavi bilo ženo. Pornići nisu dobra edukacija jer se preračunaš i kad si neiskusan, nevin, baš ono ne možeš raditi gluposti koje radi ekipa u pornjavi', rekla je Nika o svom prvom putu. Video je pogledan preko 700 tisuća puta.

Borba s paničnim poremećajem

Matea Frajsberger, vlasnica Click4Chica, također je jedna od utjecajnijih djevojaka na društvenim mrežama. Iako najčešće snima beauty videa, ona vezana uz modu i ljepotu te vlogove s putovanja i iz života s dečkom, Frajsberger se ohrabrila svojedobno snimiti i video koji je mnogima sigurno bio od pomoći. Naime, priznala je na YouTubeu prijateljima da ima panični poremećaj pa je opisala svoju borbu i dala neke od načina da svima koji imaju problema, bude lakše. Prošle su otad tri godine, no to ne umanjuje pomoć koju nosi mladima, a koji možda imaju takvih ili sličnih problema. Primijetila je da nešto nije u redu kada je shvatila da je, tijekom gledanja omiljene serije, dok je opuštena i bez problema, počinje odjednom oblijevati toplo-hladan znoj, hvatati treskavica i lupanje srca. 'Teško dišem i jako me strah. Znači, zamislite kad gledate horor ili čujete jako lošu vijest pa vas oblije hladan znoj i obuzme neizmjeran strah, kad vam se to događa bez razloga, počnete se stvarno jako bojati', pričala je Frajsberger. Bila je uvjerena da se radi o srčanom udaru i kaže da je te dvije stvari jako teško razlučiti. 'Trnu mi ruke, cijelo tijelo, osjećaj nemoć. Jezivo i strašno iskustvo', dodala je. O svom problemu šutjela je neko vrijeme. Ubrzo je krenula na pretrage, a jasno je bilo da je fizički Matea zdrava. Kasnije je došla kod psihologa i shvatila u čemu je stvar. Sastavila je i savjete za one koji imaju isti problem. Nije Matea dopustila da joj to stane na put, i danas uspješno i veselo snima svoja videa i šalje pozitivnu sliku svojim fanovima.

Ozbiljna operacija srca i borba za zdravlje

O zaista ozbiljnoj temi govorio je i mladi Marko Vuletić. Utjecani Youtuber prisjetio se u veljači ove godine operacije srca kroz koju je prošao. Iznimno pozitivan i vedar dečko, koji je prošao kroz zaista tešku borbu za svoje zdravlje! Njegovo srce danas je savršeno. 'Nemam više problema sa srcem, moram se paziti, ne smijem raditi neke naporne stvari, što je super za mene jer sam lijen za pop***it', našalio se Marko sa svojim obožavateljima. 'Prije operacije, srce bi osjetio kako kuca u stanju mirovanja, a danas ja to ne čujem. Trenutno nema sretnije osobe. Meni bi, kada bi trčao, vidjelo na koži srce kako lupa. Milijun puta sam se us**o za svoj život, milijun puta mi nije bilo svejedno, ali mislim da sam se pozitivnom spasio', rekao je Vuletić. Poslao je obožavateljima i followerima poruku o slavljenju života, sreći, smijanju, vedrini... 'Bitno je biti živ, zdrav i dobra osoba', zaključio je mladić.

Ivana Plechinger govorila o sinovoj teškoj prometnoj: 'Hvala ti Bože, što si mi ga ostavio'

O teškim trenucima sa svojim sinom je progovorila Ivana Plechinger, također na YouTubeu, na svom kanalu. Kada je njezin sin Jan stradao u prometnoj nesreći, Ivana je doživjela noćnu moru svakog roditelja. Prema njezinim riječima, video je (kada je shvatila da je sa sinom sve u redu, op.a.) snimila da bi pomogla ljudima koji su se našli možda u istoj situaciji. Jana je udario policijski automobil dok je prelazio zebru. Teška nesreća mogla je završiti grozno, i Ivana je toga itekako svjesna. 'Mogli smo završiti na sprovodu, a završilo je tako da je Jan otišao na operaciju, nije ni jednog trena bio u životnoj opasnosti. Dosta toga je bilo slomljeno, no ništa što bi ga životno ugrozilo', rekla je Ivana. 'Na putu prema bolnici cijelo vrijeme sam govorila: 'Hvala ti Bože, što si mi ga ostavio'. Tešku životnu situaciju Ivana je prebrodila zahvaljujući pozitivnom gledanju na stvari, i danas je, srećom, sve u redu.

YouTube

Ivana Plechinger

Matea Frajsberger

Nika Ilčić

Ivana Blažoti Mijoč

Marko Vuletić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter