Zdenka Kovačiček u novoj ulozi

'Tri mjeseca dala sam novom projektu, probe su trajale po deset sati, a mlađi kolege čudili su se kako sam sve uspjela izdržati'


Ines Madunić
25.11.2018.11:00
'Tri mjeseca dala sam novom projektu, probe su trajale po deset sati, a mlađi kolege čudili su se kako sam sve uspjela izdržati'
Biljana Gaurina/Cropix

sažeto

Legendarna pjevačica glumi u novoj predstavi redatelja Branka Brezovca "Posljednja noć"


Ines Madunić
25.11.2018.11:00

Ove godine Zdenka Kovačiček slavi 60 godina nevjerojatne karijere koja ne izgleda kao da će uskoro završiti. Ako se nju pita, to se neće skoro dogoditi. S pune 74 godine, najviše ju vesele novi projekti, a radeći na jednom provela je posljednja tri mjeseca. Pretpremijera Eurokazove predstave "Posljednja noć" je 30. studenog u Kulturnom centru Travno, a u predstavi Branka Brezovca Zdenka Kovačiček glumi (i pjeva, naravno) uz Tomislava Jurčeca, Domagoja Jankovića, Antoniju Stanišić Šperandu, Suzanu Brezovec, Roberta Španića i druge mlade glumce i glumice.

"Do suradnje je došlo spontano. Redatelj Branko Brezovec pratio je moj rad, kao i ja njegov, i oboje nam se svidjelo to što radimo. Mene često nazivaju pjevačicom koja je ispred svog vremena, a on je definitivno avangardni redatelj koji nam već godinama u Hrvatsku dovodi vrhunske europske i svjetske predstave kroz rad na Eurokazu. Ponudio mi je ulogu i prihvatila sam, za mene je to nešto potpuno drugačije od svega što sam radila u kazalištu", rekla nam je Zdenka.

Eurokaz

A nije da je u tom području neiskusna. Kovačiček je oduvijek povezana s daskama koje život znače, od 1979. godine kad je nastupila u rock operi "Grička vještica". Najveći uspjeh bio je mjuzikl "S ljubavlju, Janis", u kojem je utjelovila legendarnu pjevačicu, a onda je zaigrala Ellu Fitzgerald u mjuziklu "Ella i Marilyn", za što je bila nominirana za nagradu Hrvatskog glumišta.

"Tema je teška, predstava govori o Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i o našem Domovinskom ratu. Glumim jednu englesku gospođu koja ne želi da njezin sin ide u rat. Njega glumi Tomislav Jurčec. Osim što glumim, pjevam i nekoliko songova, a jedna od njih je i moja 'Žuta ruža' iz 1970. godine. Za mene je to potpuno drugačije i novo iskustvo, ali izgleda da sam na to u životu pretplaćena. Nova iskustva me ispunjavaju", kaže Kovačiček. Na predstavi su radili posljednja tri mjeseca.

"Bilo je jako naporno, probe su nekad trajale i po deset sati dnevno. I mlađi kolege su se čudili kako sam uspjela sve to izdržati, i njima je bilo teško, a kamoli meni. Ali, ja sam se potpuno tome posvetila i ispunjavalo me stvaranje predstave. Pogotovo kad vidiš rezultate svega toga i zadovoljnog redatelja. To je veliko zadovoljstvo i jedva čekam da nas dođe vidjeti publika", kaže Kovačiček.

Eurokaz

No, to nije sve - Zdenka je radila i na novoj pjesmi koju će predstaviti u siječnju na Zagreb festivalu. "Jutarnju frku" napisao je Marko Tomasović, snimili su i spot u Zagrebu s redateljicom Irenom Šćurić.

"Nakon što smo snimili pjesmu, odlučili smo da idemo raditi novi album. Shvatila sam da više nema smisla donositi odluke o tome kako prestajem pjevati - to sam već rekla nekoliko puta, ali čim mi se ponudi neki novi, zanimljivi projekt oduševim se i prihvatim", rekla nam je pjevačica.

Na pitanje kako to sve stigne, Zdenka se smije i kaže da stigne još mnogo stvari - otići u kino, kazalište, pogledati film ili seriju - ali kuhanje nije jedna od njih.

"Mlađi kolege iz predstave kažu da im sada treba odmor, ali mene je rad na 'Posljednoj noći' razgibao i pomladio, psihički i fizički. Uživam, stvarno sam sretna i zadovoljna i idem dalje s novim projektima", zaključuje Zdenka Kovačiček.

Eurokaz

"Posljednju noć" možete pogledati na pretpremijeri 30. studenog te na izvedbama 4., 5. i 6. prosinca u Kulturnom centru Travno.

kazalište

predstava

Zdenka Kovačiček

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter