Sve tajne omiljenog filma

Tri glumca odbila su ulogu Forresta Gumpa, a Tom Hanks nije htio uzeti honorar


Ines Madunić
15.06.2017.20:00
Tri glumca odbila su ulogu Forresta Gumpa, a Tom Hanks nije htio uzeti honorar
Profimedia

sažeto

Sigurno ste ga gledali, a ako kojim slučajem niste, barem jednom ste povikali: "Run Forrest, run!"


Ines Madunić
15.06.2017.20:00

"Život je poput kutije čokolade. Nikad ne znaš što ćeš dobiti", jedan je od omiljenih filmskih citata.

Izgovorio ju je Tom Hanks kao Forrest Gump u istoimenom filmu iz 1994. godine. Glumi manje inteligentnog mladića koji igrom slučaja sudjeluje u svim važnijim povijesnim događajima. Komedija/drama jedan je od omiljenih, ali i najboljih filmova, osvojio je šest Oscara, uključujući onaj za najbolji film, redatelja i glavnog glumca. Ovo su neke tajne koje niste znali o Forrestu Gumpu.

Profimedia

Film je snimljen prema knjizi Winstona Grooma, koja je objavljena 1986. godine. Nije bila nikakav hit, štoviše, u SAD-u se prodala u 30.000 primjeraka. Nakon što je film izašao, knjiga je postala bestseller te se prodala u više od dva milijuna primjeraka. Groom je napisao i nastavak 1995. godine, a u njemu Forrest upoznaje Toma Hanksa.

Tri su glumca odbila glavnu ulogu - Bill Murray, Chevy Chase i John Travolta, koji je kasnije izjavio da je to bila pogreška. Iste godine ipak je dobio svoju kultnu ulogu u "Pulp Fictionu" Quentina Tarantina. Autor knjige Groom rekao je da je u ulozi uvijek zamišljao Johna Goodmana.

Tom Hanks bio je oduševljen scenarijem i pristao je glumiti u filmu dva sata nakon što je pročitao scenarij. Imao je dva uvjeta - inzistirao je da film bude povijesno točan te nije htio uzeti honorar. Umjesto toga, dogovorio se da mu isplate postotak od zarade filma te je tako u džep spremio više od 40 milijuna dolara.

Ulogu Jenny odbile su Jodie Foster, Nicole Kidman i Demi Moore, a prijatelja Bubbu nisu htjeli glumiti David Alan Grier, Ice Cube i Dave Chappelle. Reper Tupac Shakur ga je htio glumiti i bio je na audiciji, no nije prošao. Uloga je otišla Michaelu T. Williamsonu, a Jenny je glumila Robin Wright.

Svaki put kad se Forrest nađe u novoj situaciji, odnosno kad "odraste", u prvoj sceni uvijek nosi plavu kariranu košulju - isto kao i njegov sin, kojeg glumi Haley Joel Osment, na prvi dan škole. Također, kroz cijeli film Forrest zakopčava košulju do posljednjeg gornjeg gumba. Nakon što Jenny umre, ostavlja gornji gumb otkopčanim.

Za vrijeme snimanja scena u kojima Forrest igra ping pong, nije bilo prave loptice. Dodali su je u kompjuterskoj animaciji.

Za scenu u kojoj Forrest sjedi na klupi s bombonijerom izrađene su četiri drvene klupe. Jedna je u muzeju grada Savannah, gdje se radnja događa, dvije su u Paramount studiju, jedna u muzeju Smithsonian, a jedna je u vlasništvu zaštitara koji je radio na snimanju filma. Ponudili su mu pola milijuna dolara da ju otkupe, ali nije pristao.

star vibes

film

Tom Hanks

Forrest Gump

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter