Nedavno preminuo glumac

Tragično je izgubio obitelj, a traume je liječio u kazalištu. Da oženi ljubav svog života čekao je šest godina, ali isplatilo se


100posto
16.06.2019.19:30
Tragično je izgubio obitelj, a traume je liječio u kazalištu. Da oženi ljubav svog života čekao je šest godina, ali isplatilo se
Screenshot

sažeto

Mihailo Miša Janketić glumac je kojeg se mnogi sjećaju po ulozi Belog u 'Sivom domu'


100posto
16.06.2019.19:30

Srpski glumac Mihailo Miša Janketić preminuo je nedavno u Beogradu u 81. godini života. U bogatoj karijeri glumio je u više od stotinu kazališnih predstava od 1961. godine, kad je imao prvu premijeru u Jugoslavenskom dramskom pozorištu.

Pojavio se u mnogim filmovima i televizijskim serijama koje su obilježile generacije, surađivao s najvažnijim redateljima na ovim prostorima, od Puriše Đorđevića, Bore Draškovića, Žike Mitrovića do Branka Bauera, Eduarda Galića, Slobodana Šijana i Darka Bajića. Najpoznatiji je ostao po ulogama u serijama "Otpisani", "Salaš u Malom Ritu", "Nepokoreni grad", "Bolji život", "Srećni ljudi", "Ubice mog oca" te "Sivi dom", u kojem je glumio Belog.

Mihailo Janketić rođen je u Novom Sadu 1938. godine. Kao vrlo mlad ostao je bez oba roditelja. Oca Radomira ubili su u Drugom svjetskom ratu, bio je član partizana, dok su majku Milicu četnici prvo osudili na zatvor, a nakon puštanja su je ubili. Njega i sestru odgojila je majčina sestra. Iako je prvo upisao Filozofski fakultet u Beogradu, ipak se odlučio za glumu.

"Kad čovjek počne život u tragediji, u mladosti stekne užasan strah. Teško je s tim živjeti i kazalište je bilo savršeno mjesto da oporavim svoju duhovnost, da se rasteretim i da se, da budem patetičan, na neki način sakrijem od surovosti života. Tako sam u kazalištu pronašao životni put, ostvarujući svoje uloge i usporedno s tim, stvarajući svoju obitelj. Zapravo, sa svoje četvero djece uspio sam vratiti moju mrtvu obitelj. Čak sam im davao i ta imena, jer sam smatrao da su moja djeca bila dug prema nestaloj obitelji", rekao je Janketić.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mihajlo Miša Janketić (@misajanketic_official) on May 23, 2019 at 3:23pm PDT

S balerinom Svjetlanom Knežević iz Sarajeva imao je dvije kćeri i dva sina: Ivu i Milicu te Radomira i Marka. Milica i Marko također su uspješni glumci.

Sa Svjetlanom je poveo cijeli život, a njihova ljubavna priča započela je na neobičan način. Upoznali su se u Sarajevu kad je on imao 28, a ona samo 16 godina.

"Svjetlana je bila vrlo mlada kada smo se sreli u Sarajevu. Bila je veoma lijepa. I dan danas je lijepa. Bila je zaljubljena u drugog mladića. Tada sam bio zreo čovjek, dosta rano sam djelovao autoritativno. Bila je shrvana prekidom veze, pa sam je tješio. Govorio sam joj da se ne živcira, da ću je, kad odraste, ja oženiti! Baš je tako bilo. Kad je imala 22 godine, otišao sam u Sarajevo i oženio je. Održao sam obećanje.

U međuvremenu je bilo nekih malih pjesmica i nekih pisama, jer tada je pohađala baletnu školu u Sankt Petersburgu, a ja sam bio ovdje", ispričao je Janketić.

U impresivnoj karijeri dobio je mnogo nagrada za svoj rad, od najvažnije glumačke nagrade u Srbiji, Dobričinog prstena, do nagrade Pavle Vuisić, Oktobarske nagrade Grada Beograda, Sterijine nagrade...

Bio je profesor glume na Akademiji u Novom Sadu, a preminuo je u Beogradu 15. svibnja 2019. godine.

glumac

mihailo miša janketić

newsletter

Prijavite se na Newsletter