Nezaboravni likovi

Tragične i tužne sudbine zvijezda 'Velog mista': Prelijepa 'Violeta' rano oboljela od teške bolesti, a 'Ferata' se povukao zbog zdravlja


Barbara Marinović
20.12.2018.19:30
Tragične i tužne sudbine zvijezda 'Velog mista': Prelijepa 'Violeta' rano oboljela od teške bolesti, a 'Ferata' se povukao zbog zdravlja
Foto: CROPIX

sažeto

Ferata, Meštar, Violeta, Pegula... Likovi iz kultne serije osvajaju gledatelje i danas


Barbara Marinović
20.12.2018.19:30

Legendarni Ferata iz 'Velog mista' teško je bolestan. Vijest je to koja je rastužila cijelu regiju. Aljoša Vučković otkrio je u intervjuu za Kurir da je lošeg zdravlja pa se povukao u svoj dom, daleko od javnosti. Ne može, kaže, raditi. 'Ništa ne radim i ne mogu raditi. Bolestan sam i ne osjećam se dobro, to je jedan od razloga zašto ne glumim. Pored svega, malo me i prehlada uhvatila', rekao je Vučković. Nekako su tužne sudbine zadesile vremenom likove koji su svojim talentom na najljepši način stvoriti 'Velo misto'.

A 'Velo misto' Miljenka Smoje bilo je i ostalo kao djelo, a kasnije i igrana serija, najveći hommage koji je Split mogao dobiti. Maestralno djelo iznjedrio je niz glumačkih zvijezda koje su u seriji odigrale neke od najboljih uloga u karijeri i domaćoj kinematografiji uopće. Likovi koje su utjelovili velikani tadašnjeg jugoslavenskog glumišta ostali su nezaboravni. Nekih među nama više nema, drugi se, poput Aljoše, bore sa zdravstvenim problemima. Prisjetili smo se nekih od zvijezda kultnog 'Velog mista'.

Foto: CROPIX

Meštar Boris Dvornik otišao je prije deset godina. Uzrečica 'neću politiku u svoju butigu' ušla je u tok svijesti naroda pa se koristi i dan danas. Dvornik je bio i ostao jedan od najvećih hrvatskih glumaca, a uloga 'Meštra' pravo mu je remekdjelo.

Foto: CROPIX

Nikada zaboravljena nije ni Zdravka Krstulović, koja je preminula u dobi od 63 godine, 2003. U 'Velom mistu' utjelovila je prekrasnu Violetu, a njezina romansa s Pegulom ostala je nezaboravna. Zdravka je 1999. godine oboljela od Alzheimerove bolesti, a preminula četiri godine kasnije.

Foto: CROPIX

Otišao je prerano i Fabijan Šovagović, koji je izvrsno utjelovio težaka Tomu, vječno namrgođenog težaka iz splitskog Varoša. Ostala je to jedna od najupamćenijih Šovagovićevih uloga.

Mustafa Nadarević odigrao je inženjera Duju. Odigrao je ulogu onako kao što je odigrao i sve do sada, maestralno, izvrsno. Isto je napravila i Mira Furlan, s ulogom ljubomorne, ali poštene, temperamentne Kate. Nezaboravan je ostao i Mladen Barbarić Pegula, velika Violetina ljubav, smotani, 'pegulani' student.

Foto: CROPIX

Boris Dvornik

Mira Furlan

Miljenko Smoje

Fabijan Šovagović

Mustafa Nadarević

Velo misto

Zdravka Krstulović

Aljoša Vučković

Mladen Barbarić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter