od bordela do svjetske slave

Tragičan život najveće pjevačice svih vremena! Odrasla je u bordelu, bila ovisna o alkoholu i morfiju, a ljubav života izgubila je na najgori mogući način


100posto
10.10.2019.17:30
Tragičan život najveće pjevačice svih vremena! Odrasla je u bordelu, bila ovisna o alkoholu i morfiju, a ljubav života izgubila je na najgori mogući način
Foto: Profimedia

sažeto

Edith Piaf legenda je Pariza te francuske i svjetske glazbe. Djetinjstvo je provela u bordelu, a karijeru doslovno gradila od nule


100posto
10.10.2019.17:30

Priča o uspjehu, karizmi, ali i teškom životnom putu. Sve to dio je životnog puta Edith Piaf, legendarne šansonijerke rođene u Parizu prije 103 godine. Preminula je prije točno 56 godina, otišla je prerano, no njezin trag ostao je do danas. Njezin veliki karijerni i životni put bio je pun osobnih tragedija. Brojni su biografi pisali o ovoj slavnoj Francuskinji, rođenoj krajem 1915. u Parizu. Majka ju je nakon poroda napustila, a otac je otišao u rat te je djevojčicu u najranijoj dobi odgajala baka.

A nije se radilo o 'običnoj' baki. Njezina je baka bila poznata 'madam' pa je Edith djetinjstvo provela u javnoj kući, gdje su brigu o njoj uvelike vodile kurtizane. Brojni su kasniji autori o životu Edith Piaf tvrdili da je upravo odrastanje u takvoj sredini imalo velikog utjecaja na njezin pogled na život i odnose s muškarcima. Navodno je mislila da muškarca koji ženu pozove vani - žena ne smije odbiti.

Odrasla u bordelu, a kasnije pjevala na ulici da zaradi za ručak

Kada joj je bilo svega 14 godina, Edith se pridružila ocu - putujućem akrobatu, a u isto vrijeme pjevala je na cesti na novac. Tijekom tih nježnih godina dogodila joj se i prva ljubav, ona s Louisom Dupontom u kojeg je bila jako zaljubljena. Rezultirala je ta veza i djetetom, kćerkicom Marcelle, koja je u dobi od dvije godine preminula od meningitisa.

Tako je vrlo rano Edith osjetila svu bol i tragediju života. No, iza ugla ju je čekala ogromna popularnost, uspjeh. Veliku je popularnost stekla 1935. godine kada ju je na ulicama Pariza otkrio vlasnik noćnog kluba 'Le Gerny's'. Poticao ju je da pjeva u njegovom klubu, a dao joj je i scensko ime - La Mome Piaf - vrapčić, sve zbog njezine krhke visine.

Foto: Profimedia

Ljubav života odnijela joj tragična nesreća

Nastupi u klubu donijeli su joj ugovor za snimanje albuma te se činilo da je uspjeh nadomak ruke, no ubrzo je vlasnik spomenutog kluba pronađen mrtav, a Edith se našla na popisu osumnjičenih. Krivnje su je oslobodili, no imidž je trebalo vratiti. Ubrzo ulazi u vezu sa spisateljem Raymondom Assom te su počeli zajedno stvarati pjesme koje su tematizirale njezino životno iskustvo. Postala je ubrzo jedna od najtraženijih izvođačica svog vremena.

Sreće u ljubavi nije bilo, iako je ljubovala često i strasno. Udavala se dvaput, prvi put s Jacquesom Pillsom 1952. godine. Razvod je potražila pet godina kasnije. Sreću je potražila i s 20 godina mlađim frizerom i zabavljačem Theom Sarapom. Udala se za njega 1962. godine i s njim je nastupala sve do 1963., kada je nažalost, prerano preminula. Uslijed bolesti jetre i kronične iscrpljenosti, preminula je u dobi od 47 godina. Preživjela je i jako teške prometne nesreće, nakon kojih je ostala ovisna o alkoholu i morfiju.

Ljubavlju svog života smatrala je Marcela Cerdana, zaljubila se u njega u ljeto 1948. godine unatoč činjenici da je oženjen i ima troje djece. Poginuo je godinu dana kasnije u tragičnoj prometnoj nesreći. Kada su joj to javili, onesvijestila se na pozornici. Do kraja života tvrdila je da je on ljubav njezinog života.

Foto: Profimedia

edith piaf

newsletter

Prijavite se na Newsletter