Osvojila je svijet

Tragičan kraj najljepše Hrvatice svih vremena. Bila je predivna, no beskrajno usamljena i tužna. Nitko ne zna zašto je počinila suicid


Barbara Marinović
27.01.2019.20:50
Tragičan kraj najljepše Hrvatice svih vremena. Bila je predivna, no beskrajno usamljena i tužna. Nitko ne zna zašto je počinila suicid
Screenshot: Youtube

sažeto

Nikica Marinović bila je prva pratilja Miss svijeta, no mnogi tvrde da je to bila politička odluka i da je 1966. krunu zaslužila baš ona


Barbara Marinović
27.01.2019.20:50

Najljepša djevojka s ovih prostora, Dubrovčanka Nikica Marinović, osvojila je davne 1966. godine titulu prve pratilje na izboru za Miss svijeta u Londonu. Jedina ljepša od nje tada je bila Miss Indije. Visoko drugo mjesto među svim ženama svijeta, Nikica je osvojila kao tada jedva punoljetna djevojka. Iako je bila ljepotica svjetske klase, Nikici fizički izgled nije donio baš nikakvu sreću.

Njezina priča počela je u rodnom Dubrovniku, kada ju je primijetila glavna urednica časopisa 'Bazar', koji je preuzeo te godine izbor za Miss Jugoslavije. Nikako urednica nije bila zadovoljna prijavljenim djevojkama, a onda je ugledala Nikicu - i odmah prepoznala potencijal. Međutim, naišla je na problem. Nikica je bila maloljetna učenica Ekonomske škole. Urednica je odlučila nagovoriti roditelje da je puste na natjecanje, unatoč njihovoj konzervativnosti.

Na natjecanje je uspjela otići, a kasnije se pričalo i da titulu najljepše nije dobila zbog toga što je došla iz Jugoslavije. Očekivao je svijet tada partizanku, robusnu i jaku, a dobili su nježnu dubrovačku djevojku. Gledatelji su već mislili da gledaju u novu pobjednicu, a kad se to nije dogodilo - mnogi su vjerovali da ju je titule koštala zemlja iz koje dolazi.

Ipak, trijumf su primijetili svi, a nakon istog, Nikica je preselila u Beograd. Nudili su joj Talijani i uloge na filmu, no nije se smatrala spremnom. U Beogradu se zaljubila u književnika i redatelja Vuka Vuču te je s njim dobila sina. Nakon raspada braka, udala se i drugi put. I u drugom braku dobila je sina, no redatelj Zdravko Šotro također nije ostao s Nikicom zauvijek. Razveli su se 1980. godine.

Neko vrijeme imala je i butik. No, nakon svega, najednom se Nikici izgubio trag. Govorkalo se o njenoj borbi s depresijom, boravcima na psihijatriji, pričalo da je ostala bez novca, da je usamljena. Pričalo se i da joj je jako nedostajao rodni Dubrovnik, a pogotovo u ratno vrijeme. Zadnje godine života provela je dalje od svih, pa i najbližih prijatelja. A onda je krajem 2008. godine stigla tragična vijest. U 61. godini života Nikica je popila smrtonosnu dozu tableta za spavanje. Nije ostavila nikakvo pismo niti poruku pa se nije znalo zašto je počinila samoubojstvo.

Screenshot: Youtube

Nikica Marinović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter