SRAMOTA DO NEBA

Toše Proeski već gotovo 10 godina leži u improviziranoj grobnici pokrivenoj tepisonom ?▶️


Ružica Matić
19.05.2017.17:45
Toše Proeski već gotovo 10 godina leži u improviziranoj grobnici pokrivenoj tepisonom ?▶️
Cropix

sažeto

Grobnica na Gumenju, iznad Tošinog rodnog Kruševa, pokrivena je tepisonom od umjetne trave u koju je zaboden drveni križ s njegovim imenom te datumom rođenja i smrti


Ružica Matić
19.05.2017.17:45

Smrt makedonskog slavuja u jesen 2007. rastužila je njegove obožavatelje u svim državama bivše Jugoslavije, pa i šire, a Skupština Makedonije ubrzo je donijela odluku o izgradnji memorijalnog spomenika Toši Proeskom, koji je posthumno proglašen za zaslužnog građanina Makedonije.

Screenshot YouTube

Budžet je odobren i spomenik je trebao biti gotov za dvije godine. Gotovo deset godina kasnije Toše Proeski i dalje počiva u grobnici na kojoj nema ni nadgrobne ploče.

Screenshot YouTube

Improvizirana grobnica na Gumenju, iznad Tošinog rodnog Kruševa, pokrivena je tepisonom od umjetne trave u koju je zaboden drveni križ s njegovim imenom te datumom rođenja i smrti, pokazuje snimke skopske Alsat-M televizije.

Screenshot YouTube

Ploče na grobnici propadaju i tonu, a improvizirana metalna konstrukcija je pokrivena i ograđena plastikom i najlonima kako vjetar ne bi raznio predmete koje su Tošini obožavatelji ostavljali na grobu.

Alsat-M televizija je pokušala dobiti odgovor zašto je to tako, ali je naišla na zid šutnje u državnim institucijama i Fondaciji Toše Proeski.

Toše Proeski

grobnica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter