Uživa u majčinstvu punim plućima

'Svjedoci smo da posvojenja u Hrvatskoj gotovo da i nema. Jedno do svega nekoliko posvojenja godišnje. Pretužno'


Barbara Marinović
29.11.2018.09:15
'Svjedoci smo da posvojenja u Hrvatskoj gotovo da i nema. Jedno do svega nekoliko posvojenja godišnje. Pretužno'
Foto: Davor Zunic / CROPIX

sažeto

Nikolina Tomljanović najveću je sreću osjetila kada se nedavno ostvarila kao majka preslatke Salome. O majčinstvu, sretnom braku, poslu učiteljice razredne nastave omiljena E.N.I.-ca govori u velikom intevjuu za 100posto


Barbara Marinović
29.11.2018.09:15

Kada se u Šibeniku na Večerima dalmatinske šansone pojavila u društvu kuma Nene Belana i kolege Sandra Bastiančića, Nikolina Tomljanović privukla je pozornost medija jer je bila u pratnji preslatke djevojčice. Njezina Salome, rekla je tada za Gloriju Nikolina, obožava slušati glazbu svoje majke, no neobično je dvogodišnjakinji bilo gledati spotove svoje mame. 'Pretpostavljam i zbog silnog make up-a. Malo po malo, to joj je postalo normalno. Posebno je guštala nedavno u Šibeniku na Večerima dalmatinske šansone. Kad sam otpjevala pjesmu rekla mi je da je jako pljeskala', dodala je tada pjevačica.

Nikolina Tomljanović nam sada u intervjuu za 100posto otkriva sve o svom sretnom braku, majčinstvu, iznijela svoj vrlo konkretan stav o posvojenju djece, što je trenutno prilično aktualna tema u zemlji. Svojom curicom potpuno je oduševljena.

Nedavno ste postali i mama djevojčice Salome. Kakva ste mama? Koristite li vaša pedagoška znanja i kod odgoja curice?

Salomé je prava duša. Svi koji ju poznaju odmah ju zavole. Vesela, nasmijana, srdačna. Jakob i ja, pravi smo sretnici. U odgoju primjenjujem pedagoške metode, svakako, ali i puno učim od kćeri. Uhvatim samu sebe kako griješim, kako mogu drugačije, bolje, pristupačnije, afirmativnije. Volim ispravljati svoje pogreške i raditi na sebi, zbog kćeri, zbog sebe.

Kako ste ocijenili da je pravo vrijeme za majčinstvo?

Mislim da sve u životu dođe u pravo vrijeme, tako i moje majčinstvo. Dugo sam željela kćerkicu, ali mislim da je ušla u moj život baš kad je trebala.

Smatrate li da bi Hrvatska trebala poraditi i ubrzati malo proces usvajanja djece?

Posvojenje, kao opciju roditeljstva u potpunosti podržavam. Dijete je dijete, posvojeno ili ne i ne treba to uopće isticati. Ono je dijete, ima roditelje, roditelji imaju dijete, najveću ljubav i sreću, blaženstvo. Nažalost, svjedoci smo da posvojenja u Hrvatskoj gotovo da i nema. Jedno do svega nekoliko posvojenja godišnje. Pretužno. Toliko dječice u domovima, željni da nekome pripadaju, da imaju svoj dom, roditelje. Svjesna sam da svih mogu zadesiti mnoge nedaće, govorim o biološkim roditeljima i da trebaju dobiti šansu, ali neka dječica zbog našeg sustava dočekaju punoljetnost u domovima. To je nedopustivo! Mislim da se o tome nedovoljno priča u Hrvatskoj, nedovoljno se barata točnim informacijama ili nadležni izlaze van u medije s krivim informacija ili lažnim nadama, pomacima. Pomaka nema. Udomljenje je također krasno, ali, muka mi je čuti da dječica idu od obitelji do obitelji. To je tako stresno za ta mala bića. Kao da im ionako nije dovoljno teško.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Ovih dana diže se hajka oko prava na posvojenje djece kod parova homoseksualne orijentacije. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

Posvojiti dijete, pružiti mu dom, ljubav, toplinu? Pa koja sreća za obje strane! Ljudi zaboravljaju biti ljudi, to je moj odgovor na pitanje.

Supruga ste upoznali na radnom mjestu. Sretno ste udani već par godina, koja je tajna uspješnog braka?

Volim govoriti o svome suprugu. Svima bih poželjela tako divnog supruga. Prvo kolege, pa prijatelji, pa supružnici, pa suradnici na mome albumu. Recept za dobar brak? Prvo, treba odabrati pravog supružnika pa do problema ili rastave neće doći. Volimo se, poštujemo, slušamo se, provodimo puno vremena skupa, od odlaska u kupovinu do gledanja televizora, slušanja glazbe i putovanja. Uživamo u malim stvarima, puno razgovaramo i o svemu se dogovaramo, jedno drugo podržavamo.

Neno Belan vam je svadbeni kum, surađujete i poslovno s njim. Otkud i otkad datira toliko prijateljstvo?

Neno Belan i ja poznajemo se 20-ak godina. Poznanstvo je započelo pjevajući mu prateće vokale kao i Oliveru i Gibonniju na njihovim zajedničkim koncertima u Rijeci nekoliko godina za redom, zatim pjevajući mu prateće vokale i na njegovim samostalnim koncertima. Zajednički prijatelj i druženja još su nas više zbližili, počeli smo skupa izlaziti i divno se zabavljati. On je pravi muški prijatelj. Zabavno je kako, za razliku od prijateljica, on uvijek ima drugačije viđenje neke situacije, mišljenje i savjet. Tako da uvijek imam dvije strane. Volim primati različite savjete i iz toga izvući najbolje, zlatnu sredinu.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Po struci ste učiteljica razredne nastave. Kako je raditi s djecom?

Da, učiteljica sam razredne nastave. To je krasan posao. Djeca te zaista mogu ispuniti, oduševiti, nasmijati. Naravno i rastužiti, malo i naljutiti. To je sve normalno. Oni su moja djeca. Tako ih mi učitelji volimo zvati. "Moja Ema, moj...". I to je moja obitelj.

Kakva su djeca danas, jesu li drugačija od nas? Koliko napredak tehnologije i vremena utječe na razvoj djece?

Djeca nisu ista kao mi nekada. To nije ni moguće. Uvijek su neka nova vremena, neki novi trendovi, neke nove tehnologije... Sve ide naprijed. Tako su i današnja djeca u mnogočemu napredna ali ne i kad govorimo o motorici. A ono što me zaista zabrinjava i dosta o tome razmišljam i raspravljam sa suprugom i kolegama, kronično im nedostaje strpljenja. Nestrpljivi su, sve moraju dobiti i to danas, sada. Ne vidim pozitivan pravac naprijed.

Kako ste se zaljubili u glazbu? Pjevate praktički od djetinjstva?

Glazba je nekako pronašla mene. Kao dijete sam stalno pjevušila, plesala, isticala se ako mogu tako reći. U školi opet dramska skupina, recitatorska, zbor, ritmika, folklor... Sve nekako vezano uz umjetnost i moje strasti. A onda mi je brat rekao za audiciju Putokaza i krenula je moja danas već 25 godina duga karijera.

Iza vas je aktivno ljeto! Objavili ste, naime, singl 'Daleko', a osim toga, i s E.N.I.-cama ste objavili 'Van kontrole'. Kako ste zadovoljni primitkom kod publike, kako prolaze singlovi?

Singlovi, oba, jako su dobro primljeni i od strane publike i od strane radijskih urednika. Van kontrole zaista je drugačiji od dosadašnjih singlova, prilično upečatljiv kao i video spot Kristine Barišić, a moja pjesma 'Daleko' izuzetno mi je draga jer, osim što sam s njom nastupala na Večerima šibenske šansone zapravo je zaokružila cjelinu i najavila moj prvi solo album koji samo što nije izašao.

Je li vam se teško usredotočiti na stvaranje dva singla praktički istovremeno? Kolika je razlika između solo i grupnog stvaranja i postojanja na sceni? Je li teže biti sama?

Sve se može kad se hoće! Dugo se bavim glazbom, 25 godina i rano sam morala naučiti kako pametno raspolagati vremenom, tj. koliko je važna organizacija. Lakše je baviti se solo karijerom jer ne ovisiš o tako puno osoba kao s E.N.I.cama u smislu npr. organizacije proba i slično, kad tko može. Usklađivanje svih privatnih obveza, muževi, djeca, vrtići,.. ali na bini ipak je lakše biti okružena curkama. Moj prvi solo nastup, odnosno prije nastupa imala sam strahovitu tremu. Sad je ipak po malo lakše. Privikavam se.

Jedna ste od rijetkih ženskih grupa koja i danas postoji, već preko 20 godina. Niste radile kompromise, E.N.I. generalno izbacuju kvalitetne stvari. Leži li u tome dio razloga za rjeđe objavljivanje singlova?

E.N.I.ce su zaista dugo na sceni, 22 godine i bilo je divno prije 2 godine slaviti i obilježiti tako dugu karijeru. Uvijek smo birale kvalitetne pjesme, pjesme koje nam savršeno leže. I kad je bila duga pauza među singlovima nismo izbacivale ništa dok nismo bile sigurne u neku pjesmu, dok je nismo osjećale kao da su pisane zaista samo za nas. Sad smo ovim singlom ipak odlučile malo stati i posvetiti se obiteljima, nekim drugim strastima, solo karijerama...

Vi cure zajedno ste odrasle. Kakav je bio proces? Počele ste kao klinke, danas ste već žene s poslovima, obiteljima...

Odrastale smo zaista skupa. Puno vremena, sati, dana provele smo skupa. Mnogo je tema dodirnuto, ispričano, rođendana proslavljeno, mnoge situacije prošle smo skupa..., puno zabave i smijeha je iza nas. Kao prava obitelj.

Foto: Kristina Barišić

Nikolina Tomljanović

E.N.I.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter